| 
 
 
 | 
Erişte Yapımı | 
  | 
ERGUN 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 21.07.2005 
Mesajlar: 99 Şehir: Samsun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc156 
Gönderme Tarihi: 12.Ağu.2005 
5,908 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 Ergun Köknar
 
 
1 kg. irmik
 
5 yumurta
 
Yarım su bardağı süt
 
yeterince tuz
 
 
Unu hamur tahtasına eleyip, ortasını havuz gibi açın. Ortasına yumurtaların tümünü kırın, tuzu sütü koyup yoğurun. Kulak memesinden katı bir hamur yapın bütünleşene kadar yoğrun. Bütünleşen hamur bıçakla kesildiğinde içinde gözenekler yan hava boşlukları olmamalı. Elde ettiğiniz hamuru 2 bezeye ayırıp, yaş bezin altında 20 dakika bekletin. Dinlendirdiğiniz hamurları oklavayla 2 - 3 mm. kalınlığında açın. Açtığınız bu hamuru, un serpilmiş tahta üzerine kuruyuncaya kadar serin bir yerde bekletin. Kuruyan hamuru ikiye bölüp, un serpip üst üste koyun, tahta bir cetvelle 4 - 5 santimlik bantlar kesin. Her bantı 3 milim eninde çubuk çubuk kesin. Temiz bir örtü üzerinde erişte parçalarını serin bir yerde iyice kuruyuncaya kadar bekletin. Kemiklşen erişteleri torbalara koyup rutubetsiz bir yerde saklayın.
 
 
 ML® Erişte için tıklayın 
 
 
 
 
Fotoğraf "mevsim" tarafından gönderildi. 09.03.2020
  
 | 
Evde Erişte | 
  | 
Samsun 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 27.10.2005 
Mesajlar: 43 Şehir: Çarşamba | 
Kısa URL: https://ml.md/lc544 
Gönderme Tarihi: 27.Ekm.2005 
5,876 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
500 gr. un
 
4 yumurta
 
1 çorba kaşığı zeytinyağı
 
1 çay bardağı su
 
Açmak için;yarım su bardağı un
 
 
Unu yoğurma kabına eleyin. Ortasını açın, yumurtaları, zeytinyağı, su ve tuzu ekleyin, yoğurun. Üzerine nemli bez örterek yarım saat bekletin. Hamuru tekrar yoğurarak silindir şekli verin, bıçakla 4 eşit parçaya bölün, bezeleri açarken altına ve üzerine un serpin, elle bastırarak büyütün, merdane ile 2 mm. kalınlığında açın, açılan yufkaları tek tek temiz bir örtü üzerine serin. Üzerine un serptiğiniz yufkaları üç parmak genişliğinde rulo şeklinde sarın, ruloları keskin bir bıçakla yarım santim kalınlığında kesin. Şeritlerin yapışmaması içinsilkeleyip birbirinden ayırın, temiz bir bezin üzerine yayarak tamamen kuruması için bekletin. Tamamen kuruyunca bez torba içinde saklayın.
 
 
 ML® Cimcik için tıklayın
 
 
  
 | 
ERİŞTE HAZIRLANMASI | 
  | 
sardunya 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 19.11.2007 
Mesajlar: 36 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc19731 
Gönderme Tarihi: 03.Arl.2007 
8,064 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg. un
 
5 adet yumurta
 
tuz
 
1/2 bardak su veya süt
 
 
1 Unu hamur tahtasına eleyip ortasını genişçe açınız.
 
2 Ortasına 5 bütün yumurtayı, tuzu, su veya sütü koyup katı bir hamur yapıp iyice özleşüriniz (özlenen hamur kesildiğinde hava boşluklarının yani hamurun gözenekli olması lazımdır.)
 
3 Elde edilen hamuru iki eşit parçaya ayırıp yaş bez altında 15-20 dakika dinlendiriniz.
 
4 Dinlenen hamurlan 2-3 mm. inceliğinde oklava ile düzgün bir daire şeklinde açınız.
 
5 Açılan hamurlan un serpilmiş bir tahtada hafif kuruncaya kadar bekletiniz.
 
6 Sonra daire şeklindeki hamuru tam ortasından ikiye sonra tekrar 2'ye kesip böylece 4 parçaya ayırıp hafif un serpip üst üste koyunuz.
 
7 Bu parçaları 2 veya 3 parmak enlilikte bandlara ayırınız.
 
8 Temiz bir örtü üzerine erişteleri alıp serin bir yerde kuruyuncaya kadar bırakınız.
 
9 Kuruyan erişteleri kutu veya torbalara koyup rutubetsiz yerde saklayınız.
 
 
ML® Yoğurtlu Erişte Çorbası (görsel)
 
  
 | 
ERİŞTE HAMURU | 
  | 
meral ayanoğlu 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 07.05.2008 
Mesajlar: 20 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc23683 
Gönderme Tarihi: 07.May.2008 
11,920 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 kilo süt
 
2,5 kilo un
 
yarım kilo irmik
 
1 avuç tuz
 
10 yumurta
 
 
2 kilo süt ile irmik iyice pişirilip, soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra büyükçe bir kaba sütle pişmiş olan irmik ve 10 yumurtayı kırarak tahta kaşıkla karıştırılır. Tuz ve un ilave ederek sıkıca bir hamur yapılır. Bir müddet daha yoğurarak iyice özlenmesi sağlanır. Hamurdan iri bir portakal büyüklüğünde alarak 1 cm inceliğinde açılır. Bezler üstünde yapışmayacak hale gelinceye kadar kurutulur. Yufkaları 5'er cm'lik şeritlere kesip, üst üste konur. Keskin bir bıçakla kibrit çöpü inceliğinde kıyılır. Bez üstünde kurutulur. Kuruduktan sonra fırın tepsisine koyup fırınlatılır. Daha sonra saklamak üzere bez bir torbaya koyup, rutubetsiz bir yere asılır.
 
 
 
 
Fotoğraf "mevsim" tarafından gönderildi. 09.03.2020
  
 | 
Erişte Yapımı | 
  | 
ERBAP 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 04.07.2008 
Mesajlar: 74 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc25057 
Gönderme Tarihi: 04.Tem.2008 
3,009 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Erişle dediğimiz ev makarnaları evde şöyle hazırlanabilir:
 
250 gr. un, 2 ya da 3 yumurtayla hamur haline getirilir. Hazırlanan hamur birkaç saat bir bezle sarılıp kapatılarak, serin bir yerde bekletlir. Sonra merdaneyle ince açılarak, ince bir un tabakası serpilir, birkaç kez katlanıp, tekrar açılır. Bu katmerleme işleminden sonra, şeritler halinde kesilir.
 
Aynı tarifi, mantı içinde kullanabiliriz.
  
 | 
Evde Erişte | 
  | 
Saadet 
Türkçe Admin 
 
  
Kayıt: 12.07.2005 
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc36894 
Gönderme Tarihi: 26.May.2009 
3,316 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Malzemeler
 
500 gr. un
 
150 gr. margarin
 
4 yumurta
 
Tuz
 
 
Unun ortası açılıp yumurta, tuz ve biraz su ilavesiyle sertçe bir hamur elde edilir. 2 parçaya ayrılan hamur ıslak bez örtülerek 15-20 dakika dinlendirilir. Her parça 2 mm. inceliğinde açılır. Bir masa veya örtü üzerinde biraz kurutulduktan sonra 3 parmak genişliğinde şeritler halinde kesilir. Bir örtü üzerinde iyice kurutulup istenildiği zaman makarna gibi pişirilir.
  
 | 
ERİŞTE YAPIMI | 
  | 
cumhur 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 03.08.2009 
Mesajlar: 28 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc41970 
Gönderme Tarihi: 15.Ekm.2009 
3,019 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Malzemesi:
 
500 gr. un
 
4 yumurta
 
6 çorba kaşığı su
 
1 çay kaşığı tuz
 
 
Un hamur tahtasına döküp ortasına bir çukur açın ve yumurtaları, suyu, tuzu bu çukura koyun.
 
Kaşık ile yumurtaları ve unu karıştırın.
 
Hamuru iyice yoğurun. Ve parçalara bölün.
 
Hamuru unlanmış hamur tahtasında incecik açın ve bir bezin üzerinde kurumaya bırakın.
 
Sonra hamuru rulo haline getirin ve rulodan ince halkalar kesin.
 
Küçük parçalara böldüğünüz erişteyi, çorbalarda veya makarnada kullanabilirsiniz.
  
 | 
ERİŞTE YAPIMI | 
  | 
bağdadi 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 17.03.2010 
Mesajlar: 37 Şehir: Eskişehir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc48785 
Gönderme Tarihi: 17.Mar.2010 
3,038 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
3 su bardağı un
 
2 yumurta
 
tuz
 
 
Un ince elendikten sonra ortası daire şeklinde açılır ve içine yumurtalar kırılır, tuzu atılır. Çok az su da katılarak katı hamur yapılır. Sonra, bu hamur, hamur tahtasında üstüne yaş bez örtülmek suretiyle 15 dakika kadar dinlendirilir, un serperek oklava ile çok ince yufka açılır ve kaldırılarak kuruması beklenir. Sonra biraz un serperek 4 eşit parçaya bölünür. Bunlar da üst üste konur. Uzunlamasına kesilerek birkaç santimlik şerit yapılır ve bez torbada saklanır.
 
 
Not: Bazıları erişteyi kurutmadan 4 kaşık yağ serperek hafif oğuşturur ve tepsiye koyarak fırına bırakır ve arasıra karıştırırlar.
  
 | 
Erişte Yapımı | 
  | 
yeşil vadi 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.04.2010 
Mesajlar: 20 Şehir: Bursa | 
Kısa URL: https://ml.md/lc51114 
Gönderme Tarihi: 26.Nis.2010 
2,959 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Malzemeler
 
5 adet yumurta
 
1 çay kaşığı tuz
 
aldığı kadar un
 
 
Yapılışı
 
Yumurtalar ve tuz karıştırılır, alabildiği kadar un ile katı bir hamur yapılır. Hazırlanan hamurdan bezeler yapılır. Bezeler biraz dinlendirildikten sonra kalın bir yufka açılır. Yufkalar bez üzerinde kurutulur. Daha sonra yapışmayacak duruma gelince 2 parmak kalınlığında şeritler kesilir. Kesilen bu şeritler üst üste koyularak ince kesilip yine bir bez üzerinde kurutulur.
  
 | 
ERİŞTE | 
  | 
remziye 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 27.07.2010 
Mesajlar: 20 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc53988 
Gönderme Tarihi: 27.Tem.2010 
3,249 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Hamur tahtasına 375 gram elenmiş un yığıp ortasını açarak içine 4 yumurta sarısıyla 2 bütün yumurta ve bir tutam tuz koyup karıştırarak iyi bir hamur yapınız. Beş dakika yumruklayarak yo-ğurduktan sonra bir boyda 8 parçaya ayırınız. Bu parçaları oklava ile birer birer kâğıttan daha kalınca açınız. İki santim eninde uzunlamasına şerit gibi kesiniz. Bu şeritleri üstüste koyarak tütün kıyar gibi kalınca doğrayınız, birbirlerine yapışmaması için unlayınız.
 
 
Not: Pişirileceği zaman makarna gibi pişiriniz.
  
 | 
ERİŞTE | 
  | 
G.Ömer 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 19.04.2011 
Mesajlar: 26 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc63286 
Gönderme Tarihi: 19.May.2011 
3,098 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 Ayşe Tüter
 
 
1 kg un
 
1 su bardağı süt
 
5 yumurta
 
Tuz
 
 
Unu eleyin. Ortasını havuz gibi açın. Sütü, yumurtayı koyun. Tuzu ilave edin. Az su ilavesi ile sertçe bir hamur yapın. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtün. 1-2 saat dinlendirin. Hamuru dört parçaya ayırın. Dinlenen hamurun bir parçasını unlayarak oklava ile açabildiğiniz büyüklükte açın. Oklavaya sarın. Oklavayı ortasından çıkartın. 2 cm kalınlığında bıçak ile kesin una bulayarak nemli bir bezin üzerine koyun. Diğer hamurlara da aynı işlemi yapın. Gölge bir yerde 10 gün kurutun. Torbalara doldurup saklayın.
 
 
Not: Hamur ne kadar dinlenirse o kadar çabuk açılır. Bu hamurdan mantı, kesme makarna, su böreği de yapılır.
  
 | 
Erişte | 
  | 
gök kubbe 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 13.09.2011 
Mesajlar: 50 Şehir: Isparta | 
Kısa URL: https://ml.md/lc67919 
Gönderme Tarihi: 14.Eyl.2011 
3,138 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
3 yumurta sarısı
 
250 gr un
 
5 çorba kaşığı tereyağı
 
tuz
 
150 gr beyaz peynir
 
 
Unu eleyin, yumurta sarıları, tuz ve su ilave edip katı bir hamur yoğurun. Yirmi beş dakika dinlendirdikten sonra, altına üstüne un serpip oklavayla, orta incelikte bir yufka açın. Serin bir yerde, yirmi dakika bırakıp biraz kurumasını sağlayın. Önce 5-6 cm genişliğinde şeritler halinde kesin, sonra üst üste koyup bilezik eninde dilimleyip, kaynar ve tuzlu suda yirmi dakika pişirin. Pişirme işlemi bitince, üzerine soğuk su döküp süzgece boşaltarak suyunu süzün. Servis tabağına alıp üzerine erimiş yağ gezdirin ve biraz peynir serperek, sıcak servis yapın.
  
 | 
ERİŞTE HAMURU | 
  | 
im 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 20.08.2012 
Mesajlar: 1159 Şehir: Balgat | 
Kısa URL: https://ml.md/lc79486 
Gönderme Tarihi: 20.Ağu.2012 
3,580 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 Necip Usta
 
 
500 gram ekstra un
 
1/2 çorba kaşığı tuz
 
5 adet yumurta
 
1/2 kahve fincanı zeytinyağı
 
 
1) Unu mermere eleyip ortasını havuz gibi açarak bütün malzemeyi yerleştiriniz ve elinizle karıştırarak bir hamur yapınız.
 
2) İki elinizin tabanıyla eze eze elinizin birini indirip, birini kaldırarak ve hamuru alt üst ederek uzunlamasına yoğurunuz.
 
3) Hamuru 30 santim uzunluğunda, yuvarlak şişe gibi uzatınız. 10'ar santimlik iki kısmını birbirlerinin üzerine katlayınız; hamurun iki ucunu hamurun kıvrılan köşelerinin çapraz vaziyette içine sokunuz (aynen elinizi çapraz vaziyette koltuğunuzun altına soktuğunuz gibi).
 
4) Üzerine ıslatılıp sıkılmış bir bez örterek 20 dakika dinlendirip, tekrar yoğurup, aynı şekilde dinlendirdikten sonra hamuru yuvarlayarak 20 santim uzunluğunda, düzgün boru gibi uzatıp 5 eşit parçaya kesiniz.
 
5) Kesilen kısımları alt ve üst olmak üzere çevirip üzerine elinizin içi ile kuvvetlice bastırıp küçük bir tabak şeklinde yayınız.
 
6) Diğerlerini de aynı şekilde yayıp, aralarına un serperek beşini de üst üste diziniz. Üzerlerine nemli bir bez kapatıp 20 dakika dinlendiriniz.
 
7) Sonra bir tanesini alıp alt ve üstüne hafif un serperek merdane ile daha çok kenarlarına bastırarak 20 santim çapında açınız.
 
8) Tekrar hafif un serperek oklavaya sardığınız hamuru, ortaya yakın yerden kenarlara doğru (özelilkle kenarlara kuvvetlice bastırarak) silindir gibi ileri geri yuvarlayıp oklava ile masanın üzerine seriniz; bu sefer tekrar yan taraftan hamuru oklavaya aynı şekilde sarıp, aynı şekilde açınız. Hamur normal kâğıttan biraz kalın olmalıdır.
 
9) Diğerlerini de aynı şekilde açınız.
  
 | 
ERİŞTE | 
  | 
gıres 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.03.2013 
Mesajlar: 28 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc87683 
Gönderme Tarihi: 17.Mar.2013 
2,404 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg. un
 
4 yumurta
 
Tuz
 
 
Un elenir ortası açılır, 4 yumurta, tuz ve ılık su ilave edilerek katı bir hamur yapılır. Hamur 3-4 parçaya ayrılır, nemli bez altında dinlendirilir. Sonra her parçaya un serpilerek oklava ile 2-3 mm. inceliğinde açılır. Örtü ya da masa üzerinde kurutulup 2-3 cm genişliğinde şeritlere kesilir. Bu şeritlerin 5-6 tanesi üstü üste konarak doğranır. Bunlar örtü ya da masa üzerine yayılıp kurutulur ve bez torbalarda saklanıp arzu edildiği zaman pişirilir.
  
 | 
Erişte Hamurunun Hazırlanması | 
  | 
Saadet 
Türkçe Admin 
 
  
Kayıt: 12.07.2005 
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc96144 
Gönderme Tarihi: 24.Şub.2014 
3,174 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Milli Eğitim Bakanlığı
 
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
 
Ankara 2006
 
 
1 kg Un
 
5 adet yumurta
 
1/2 su bardağı su veya süt
 
250 g irmik
 
Tuz
 
 
Unu hamur yoğurma kabına eleyip ortasını genişçe açınız.
 
Yumurtayı, tuzu,su veya sütü koyup sertçe bir hamur yapıp iyice özleştiriniz.
 
Elde edilen hamuru iki eşit parçaya ayırıp, nemli bez altında 20-30 dakika dinlendiriniz.
 
Dinlenen hamuru 2-3 mm inceliğinde oklava ile düzgün bir daire şeklinde açınız.
 
Açılan hamurları temiz bir örtü üzerinde hafif kuruyuncaya kadar bekletiniz.
 
Hafif kuruyan yufkanın tam ortasından ikiye sonra tekrar ikiye kesip böylece dört parçaya ayırınız.
 
Dört parça haline getirdiğiniz yufkaları üst üste koyunuz ve 2-3 parmak enlilikte bantlara ayırınız.
 
Üst üste koyduğunuz bantları 3-4 mm incelikte enlilikte kesip doğrayınız.
 
Erişte hamuru kesildikten sonra temiz bir örtü üzerinde havadar ve gölge bir yere sererek kurutunuz.
 
 
 
 
Fotoğraf "OlurMuOlur" tarafından gönderildi. 13.04.2022
  
 | 
Erişte | 
  | 
behram 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 24.02.2014 
Mesajlar: 36 Şehir: Kırklareli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc96156 
Gönderme Tarihi: 25.Şub.2014 
2,814 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg un
 
5 adet yumurta
 
1 su bardağı su veya süt
 
250 g irmik
 
Tuz
 
 
Unu hamur yoğurma kabına eleyip ortasını genişçe açınız.
 
İrmik birkaç saat süt ile ıslatılmalıdır.
 
Yumurtayı, tuzu,su veya sütü koyup sertçe bir hamur yapıp iyice özleştiriniz.
 
Kulak memesinden sert bir hamur hazırlayınız.
 
Hamuru kesip bakınız. İçinde gözenekler varsa yoğurmaya devam ediniz.
 
Özleşen hamur kesildiğinde hava boşluklarının olmaması gerekir.
 
Elde edilen hamuru iki eşit parçaya ayırıp, nemli bez altında 20-30 dakika dinlendiriniz. (Dinlenen hamur kolay açılır, daha kolay çalışırsınız.)
 
Dinlenen hamuru 2-3 mm inceliğinde oklava ile düzgün daire şeklinde açınız.
 
Açılan hamuru temiz bir örtü üzerinde hafif kuruyuncaya kadar bekletiniz. (Sac üzerinde de kurutabilirsiniz.)
 
Hafif kuruyan yufkanın tam ortasından ikiye sonra tekrar ikiye kesip böylece dört parçaya ayırınız.
 
Dört parça haline getirdiğiniz yufkaları üst üste koyunuz ve 2-3 parmak enlilikte bantlara ayırınız.
 
Üst üste koyduğunuz bantları 3-4 mm incelikte enine kesip doğrayınız.
 
Erişte yufkalarını eşit olarak kesmeye dikkat ediniz.
 
Erişte hamuru kesildikten sonra temiz bir örtü üzerinde havadar ve gölge bir yere sererek kurutunuz.
 
Erişteyi kurutmadan önce, 3-4 yemek kaşığı kadar eritilmiş yağ serpiştirilip hafifçe oğuşturduktan sonra bir tepsi içinde fırına koyup arasıra karıştırmak suretiyle kızartınız.
 
 
Not: Güneşte kurutulursa vitamin değeri azalır. Erişte hamuru hazırlanırken, arzu edilirse domates salçası veya ıspanak püresi ilave edebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Erişte Kurutma | 
  | 
Göksen 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 23.01.2015 
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana | 
Kısa URL: https://ml.md/lc112041 
Gönderme Tarihi: 15.Ekm.2015 
2,373 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Anadolujet Magazin
 
 
6 yumurta
 
2 su bardağı süt
 
2 su bardağı su
 
2 tatlı kaşığı tuz
 
Aldığı kadar un
 
 
Un haricindeki malzemeleri bir yoğurma kabına alıp karıştırın. Yavaş yavaş ununu ilave edip sertçe bir hamur elde edin. Hamuru altı bezeye ayırın. Ayırdığınız hamurları teker teker ve çok ince olmayacak şekilde açıp, birbirine değmeyecek şekilde serin. İlk açtığınız yufkadan başlayarak kesmeye başlayın.
 
Yufkayı üç parmak genişliğinde şeritlere bölün. Şeritleri ikişer üçer üst üste koyup 1 cmden kısa kesin. Kestiğiniz bu şeritleri yan döndürüp aynı kalınlıkta yeniden kesin. Bu şekilde küçük dikdörtgenler elde edin. Bütün yufkaları bu şekilde kesip güneş gören bir yere serip bir gün bekletin.
 
 
 
  
 | 
Erişte Yapımı | 
  | 
A. Adnan 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.11.2015 
Mesajlar: 22 Şehir: Giresun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc112805 
Gönderme Tarihi: 18.Kas.2015 
1,769 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
    
 
1 kg un
 
5 adet yumurta
 
Tuz
 
Su
 
 
Unun ortası havuz gibi açılır. İçine yumurta ve tuzlu su koyularak iyice yoğurulur. Ele yapışmayacak, sertçe bir hamur elde edilir, dinlendirilir. Hamurun olduğunu söyle anlarız: Keskin bir bıçakla kestiğimiz zaman hamur dümdüz (gözeneksiz ) ise olmuş demektir. Sonra bu hamuru iki veya üçe boler,1 mm kalınlığın da acariz.1-2 cm eninde şeritler keser ve bunları üst e istifleriz. 0.5 cm eninde şeritler halinde kıyar ve fırınlarız.
 
Fırında hafifçe pembeleşince çıkartırız. Daha sonra kullanılmak üzere temiz bez torbalarda serin bir yerde muhafaza ederiz.
 
 
 
 
Fotoğraf "OlurMuOlur" tarafından gönderildi. 13.04.2022
  
 | 
Erişte | 
  | 
İ 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 01.09.2014 
Mesajlar: 539 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc131252 
Gönderme Tarihi: 17.Oca.2018 
2,717 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 yumurta
 
Yarım su bardağı su
 
Alabildiği kadar un
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
Pişirirken;
 
2 yemek kaşığı tereyağı
 
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
 
 
2 yumurta kırılır, yarım su bardağı su ve tuz ilave edilir, alabildiği kadar un ilave edilerek yoğurulur.
 
Sert bir hamur hazırlanıp, yarım saat dinlendirilir.
 
Süre sonunda hamur iki pazıya ayrılır, pazı7lar oklava ile biraz kalın açılır.
 
Açılan hamur 3 santim eninde paralel şeritlere kesilir. Şeritler üst üste konur, ince ince tekrar kesilir.
 
Kesilen erişteler serilerek kurumaya bırakılır. Tamamen kuruduktan sonra bez torbalarda saklanır.
 
Pişirmek için, erişteler bir tencereye alınıp üzerini geçecek kadar su koyup kaynatılır.
 
Bir kapta tereyağı eritilir, kırmızı toz biber eklenir, karıştırılır.
 
Erişteler süzülerek tabaklara alınır, üzerine kırmızı biberli eritilmiş tereyağı gezdirilerek servis edilir.
 
 
 
  
 | 
Erişte | 
  | 
bezgin seyyah 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 03.09.2018 
Mesajlar: 23 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc136708 
Gönderme Tarihi: 04.Eyl.2018 
1,150 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kilo gram tam buğday unu
 
4 adet yumurta
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
2 çay bardağı süt
 
100 gram margarin
 
 
Un, yumurta, tuz ve süt bir kapta hamur sertleşinceye kadar yoğurulur. (Eğer süt yetmezse süt ilave edilebilir.)
 
Yarım saat bekledikten sonra 4 parçaya bölünür.
 
Hamur oklava ile açılır. Açılan hamur dörde katlanır ve erişte boyuna kesilir. Daha sonra kurutulur.
 
 
Not: Haşlanır, üzerine yoğurt veya peynir eklenerek (isteğe göre) tereyağı ile kırmızı biber de kızartılıp servis yapılır.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |