|
|
|
Elmalı Strudel (Viyana) |
 |
DARI
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 02.03.2007
Mesajlar: 416 Şehir: Kırıkkale |
Kısa URL: https://ml.md/lc12504
Gönderme Tarihi: 10.Mar.2007
4,146 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
300 gram un
20 gram toz şekeri
100 gram tereyağı
1 yumurta
1 çimdik tuz
İçine koymak için:
1/2 kilo kokulu herhangi bir cins elma
100 gram sultanî üzüm
50 gram ceviz içi
2 çorba kaşığı kurutulmuş ekmek tozu
1 limon
1 tatlı kaşığı tarçın
150 gram toz şekeri,
1 yumurta
Fırın tepsisini yağlayıp unlamalı ve bir kenara bırakmalı. Unu hamur mermerine koyup üstüne yumurtayı, toz şekerini. tereyağını ve bir çimdik tuzu katıp bunları iyice yoğurmalı. Hamur oldukça yumuşak bir kıvama gelince bunu yuvarlayıp bir yağ kâğıdına sarmalı ve buzdolabına kaldırıp burada bir saat kadar dinlendirmeli.
Üzümleri temizlemeli. Ceviz içlerini makineden bir defa geçirerek kıymalı. Elmaları iyice yıkadıktan sonra kabuklarını soyup çekirdeklerini ve çekirdek yataklarını çıkarmalı ve dilim dilim doğramalı. Elma dilimlerini bir porselen kâseye koymalı, bunların üstünü 150 gram toz şekeriyle örtmeli. Limon kabuğunun sadece sarısını rendeleyip şekerin üstüne serpmeli. Bunun üstüne tarçını ve kurutulmuş ekmek tozunu serpmeli. Kıyılmış ceviz içiyle üzümleri de kattıktan sonra karışımı iyice karıştırmalı. Hamur topağını buzdolabından çıkarıp üstündeki kâğıdı açmalı ve hamuru hafifçe unlanmış mermerin üstüne koymalı. Una bulanmış merdaneyle açmalı. Sonra oklavayı almalı ve altına konacak bir gazeteyi okuyacak kadar ince oluncaya kadar hamur yaprağını açmalı (Hamur yaprağını yani yufkayı mümkün olduğu kadar dikdörtgen biçiminde açmalı). Küçük bir kabın içinde yumurtayı hafifçe çırpmalı ve bir fırçayla bu yumurtayı hamurun dört bir kenarına sürmeli. Kâsedeki elmalı karışımı hamur yaprağının üstüne yaymalı. Sonra bunu yuvarlayarak bir salam gibi sarmalı, iki ucunu sıkarak hamuru yapıştırmalı (Böylece elmalı için taşmasını önlemeli).
Kalan çırpılmış yumurtayı elmalı strüdelin üstüne bir fırçayla veya tüyle sürdükten sonra bunu iki spatula veya börek küreğinin yardımıyle fırın tepsisine yerleştirmeli.
Tepsiyi orta ısılı bir fırına sürmeli ve elmalı strüdeli burada bir saat kadar pişirmeli.
Strüdel pişince tepsiyi fırından çıkarmalı ve bir - iki dakika kadar olduğu gibi bırakmalı. Sonra bunu bir at nalı biçiminda İki ucunu kıvırmalı. Strüdel iyice soğuduktan sonra gene iki börek küreğinin yardı., mıyb tepsiden kaldırıp servis tabağına yerleştirmeli ve^böylece servis yapmalı, isteyenler elmalı strüdelin üstüne de bir miktar pudra şekeri serptikten sonra strüdelin üstünü veya servis tabağının çevresini meyva şekerlemeleriyle süsleyebilirler.

|
Elmalı Strudel (Viyana) |
 |
Asegul
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 157 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc10761
Gönderme Tarihi: 02.Oca.2007
4,014 defa indirildi / yazdırıldı
|
Fırın tepsisi yağa ve una bulandıktan sonra kalan un yoğurma mermerinin üzerine boşaltılır. Ortası çukurlaştırılıp içine 1 tutam tuz, karbonat, ufak parçalara doğranmış tereyağı, şeker ve yumurta konur. Sonra iyice karıştırarak hamur haline getirilir. Hamur avuca yapışmayacak kadar yumuşak bir kıvama gelinceye kadar yoğurulur. Kıvamını bulunca yuvarlanır ve yağlı kâğıda sarılıp buzdolabına kaldırılır. Elmaların kabuklan soyulup dilimlenir, dilimlerin çekirdekleri ve çekirdek yatakları temizlenir. Dilimler ufak parçalara doğranarak soğuk suya atılır. Elmaların tamamı ayıklanınca suyu süzülür ve büyükçe bir kâseye boşaltılır. Üzerine marmelat, üzüm, rendelenmiş limon veya portakal kabuğu ve tozşeker konulup karıştırılır. Hamur buzdolabında 1 saat kadar dinlendirilir, sonra çıkarılır ve kâğıdı açılıp, una bulanmış yoğurma mermerinin üzerine oturtulur. Bir süre daha yoğurulduktan sonra önce bir merdaneyle sonra da oklavayla açılıp iyice inceltilir. Sonra düzgün bir şekilde yayılır. 1 çorba kaşığı yağ eritilip fırçayla hamurun üzerine sürülür. Kâsedeki elmalı karışım hamurun ortasına boşaltılır. Karışım hamurun dört bir yanında üçer parmaklık boşluk kalacak biçimde yayıldıktan sonra hamurun kenarına yağ sürülür. Hamurun bir kenarı elma karışımının üzerine katlandıktan sonra içini bozmadan ve iki elle kıvırarak rulo yapılır. Rulo yapıldıktan sonra hamurun iki ucu ezilip üste doğru katlanır. Böylece rulonun içindeki harcın dökülmesi önlenmiş olur. Kalan yağ fırçayla rulonun üzerine sürüldükten sonra iki spatulanın yardımıyla strüdel yağa bulanmış fırın tepsisine oturtulur. Badem içi, 1 dakika kadar kaynar suda bırakıldıktan sonra kevgirle çıkarılıp kabuklan ayıklanır, sonra bir bezle iyice kurulanır ve keskin bir bıçakla ince ince doğranır. Doğranmış bademler de strüdelin üzerine serpiştirildikten sonra tepsi kızgın fırına sürülür. Fırının ısısı orta dereceye indirildikten sonra strüdel 1 saat kadar pişirilir. Tatlı fırından çıkarıldıktan sonra 1-2 dakika beklenir ve gene iki spatulanın yardımıyla strüdel tepsiden alınıp bir bezin üzerine konur. Üzerine pudraşekeri de serpildikten sonra tatlı soğumaya bırakılır. Strüdel iyice soğuyunca dilimlenerek servis yapılır.
|
|
Elmalı Strudel (Viyana) Tarifleri Avusturya Yemekleri
|
|