1 kilo kalın pırasa
300 gram dolmalık kıyma
1 kahve fincanı pirinç
1 kuru soğan
2 çorba kaşığı ketçap
1/2 demet maydanoz
3 çorba kaşığı margarin
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 limon
1 yumurtanın sarısı
tuz
karabiber
su
Pırasaların sadece beyaz kısımlarını 7-8 cm boyunda kesin. Kaynar tuzlu suda 8-10 dakika haşlayın, süzün. Soğumaya bırakın. Kıyma, kıyılmış maydanoz, pirinç, rendelenmiş soğan, ketçap, zeytiyağı ve bir çorba kaşığı erimiş margarinle dolma içini hazırlayın. Haşlanmış pırasaları kat kat ayırarak içine dolma içinden koyup sigara böreği sarar gibi sarıp ateşe dayanıklı bir kaba dizin. Üzerine 2 çorba kaşığı margarini eriterek dökün. Bir su bardağı da su koyarak orta ateşte 50 dakika kadar pişirin. Dolmalar pişince, bir yumurta sarısı ile çırpılmış bir limon suyunu önce dolmanın sıcak suyundan kaşık kaşık alarak karıştırın, sonra dolmanın üzerine dökerek bir taşım daha kaynatın.
|