Yarım kilo asma yaprağı
1 su bardağı kırıklı pirinç
1 adet orta boy kuru soğan
3 diş sarımsak
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı kuru hane
Yarım demet maydanoz
3 adet orta boy domates
Yarım su bardağı sıvı yağ
150 gram kıyma
1 yemek kaşığı biber salçası
1 kahve fincahı nar ekşisi
Üzeri için;
Yarım yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı nar ekşisi
2 kaşığı sıvı yağ
Öncelikle asma yaprakları haşlanır.
Pirinçler iyice yıkanır. Soğan, sarımsak, maydanoz, domates doğranarak kıyma, baharatlar ve nar ekşisi ile birlikte tümü karıştırılır.
Haşlanan asma yapraklarına hazırladığımız iç koyularak sarılır. Sarmalar tencereye düzenli bir şekilde dizilir.
3 bardak kaynar su dökülerek kısık ateşte yaklaşık 1 saat pişirilir.
Sos için ayrı bir tavada yağ, kızdırarak domates salçası kavrulur, üzerine nar ekşisi eklenir.
Sarmaların pişmesine 10 dakika kala yani pişme süresinin 50. dakikasında sos, sarmaların üzerine yayarak dökülür.
Pişmeye devam eden sarmalar 10 dakika daha kısık ateşte pişirilir ve ardından sıcak servis yapılır.
|