|
|
Dut Pekmezi (Isparta) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc105420
Gönderme Tarihi: 23.Şub.2015
1,765 defa indirildi / yazdırıldı
|
Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Dut
Su
Öncelikle dut ağacının altına temiz bir örtü serilir ve dut örtünün üzerine silkilir. Toplanan dut taneleri bez çuvala konulur ve sıkılır. Duttaki su bitince posasına 1 su bardağı kadar su katılıp tekrar sıkılır.
Elde edilen dut suyu, sığ ve geniş bir kazana konulup ateşte kaynatılır. Kaynarken üzerinde oluşan beyaz köpük kevgir yardımıyla alınır. Kaynatma işlemine, üzerinde köpük kalmayana kadar yaklaşık 1,5 saat devam edilir. Ateşten alınan dut, temiz bir kaba aktarılır ve aktarma esnasında dibinde biriken posa alınmaz. Üzerine 1 su bardağı su serpilerek kapağı kapatılır ve 1 saat bekletilir.
Dinlendirilen şıra tekrar temiz bir kaba alınır ve aktarma esnasında dibinde biriken posa yine bırakılır. Ateşe konulan şıra kaynarken sürekli olarak kepçe ile karıştırılır ve kepçeye alınan şıra kazandan 25-30 cm yukarı kaldırılarak tekrar kazanın içerisine dökülür. Kaynama esnasında kazanın etrafında oluşan pekmez kalıntılarının yanmaması için, devamlı olarak temiz bir bez yardımıyla kazanın etrafı silinir. Şerbetten daha koyu fakat baldan daha sıvı kıvama gelene kadar kaynatma işlemine devam edilir.
|
|
Dut Pekmezi (Isparta) Tarifleri Hatay Yemekleri
|
|