|
Domates Sosu |
|
Mehmet Öney
Aşçıbaşı
Kayıt: 01.06.2007
Mesajlar: 27 Şehir: Yenimahalle Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc71821
Gönderme Tarihi: 20.Oca.2012
2,323 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilo domates
2 çorba kaşığı zeytinyağı (iyi kalite)
1 adet soğan
1 adet sarımsak
1/2 bağ taze fesleğen (ek tarif için)
Dilediğiniz kadar tuz
Dilediğiniz kadar karabiber
1/2 bağ fesleğen (domates sosu için)
1-3 adet kereviz sapı (domates sosu için)
1 adet havuç
2 çorba kaşığı zeytinyağını tencerenize koyun. İçine bir soğan ve sarımsağı çok ince doğrayıp soteleyin. İçine iple sardığınız lezzet demetini koyun yani, 1 dal taze fesleğen, ayıklanmış bir adet havuç ve kereviz saplarından oluşan demet.Bu karışımın içine ikiye ya da dörde böldüğünüz domatesleri atın. Miktarı istediğiniz gibi ayarlayın. Bu tarif 1 kilo için. Orta ateşte bu karışımı 45 dakika kadar pişirin. İçinden lezzet demetini çıkarın. Blendırdan geçirip saklayın.
Şimdi sıra geldi bu sosla tat yaratmaya.
1. İçine sadece fesleğen ekleyerek, her tür öğünde kullanabilirsiniz.
2. Hazırladığınız domates sosunu buz kalıplarına koyarak buzluğa yerleştirebilir, makarna sosu, çorba ya da et sosu yaparken hemen çıkarıp kullanabilirsiniz.
|
Domates Sosu |
|
garagız
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 27.04.2012
Mesajlar: 70 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc86361
Gönderme Tarihi: 01.Şub.2013
2,076 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 adet domates
4 dal dereotu
2 dal taze kekik
2 dal fesleğen
4 diş sarımsak
1 çay bardağı tuz
1/2 çay bardağı karabiber
1 fincan zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
Domatesler ikiye bölünüp, sarımsak dilimi, taze kekik, tuz, karabiber ve zeytinyağı ile karıştırıp fırında pişirin. Daha sonra kabukları soyulup tüm malzeme blenderde püre haline getirin. Ocakta biraz kaynatıp kıvamı ve lezzetini ayarlayıp hazır hale getirin.
|
Domates Sosu |
|
siyami
Super MOD
Kayıt: 26.09.2006
Mesajlar: 1925 Şehir: izmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc97218
Gönderme Tarihi: 08.Nis.2014
3,338 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006
5 LİTRE İÇİN
Margarin 350g
Soğan (mire-poix doğranmış) 400 g
Havuç (mire-poix doğranmış) 400 g
Kereviz (mire-poix doğranmış) 200 g
Defne yaprağı 1 adet
Taze kekik 1 dal (1 tatlı kaşığı. kuru kekik)
Sarımsak 1 diş (dövülmüş)
Un 400 g
Domates (concasse hazırlanmış) veya püre halinde 3000 g
Domates Salçası 300 g
Et suyu 5 litre
Seker 50 g
Tuz (yeterince)
Taze çekilmiş karabiber (yeterince)
1/2 LİTRE İÇİN
Margarin 30 g
Soğan (mire-poix doğranmış) 40 g
Havuç (mire-poix doğranmış) 40 g
Kereviz (mire-poix doğranmış) 25 g
Defne yaprağı ½ adet
Taze kekik1 dal veya 1 çay kaşığı
Sarımsak ½ diş (dövülmüş)
Un g 40 g (1 çorba kaşığı silme)
Domates (concasse hazırlanmış) Veya püre halinde 300 g
Domates Salçası 30 g
Et suyu 400 ml (2 su bardağı )
Seker 1 çay kaşığı
Tuz (yeterince)
Taze çekilmiş karabiber (yeterince)
1-Derin bir tavada margarini eritin. Soğan, havuç, kereviz, defne yaprağı, taze kekik ve sarmısağı ekleyin, hafif kavrulmasını sağlayın.
2-Unu katıp, sarı meyane (sarı roux) kıvamına gelinceye kadar pişirip soğumaya bırakın.
3-Domates concasseyi ekleyip karıştırın.
4-Et suyunu ayrı bir yerde kaynatın. Sıcak et suyunu karışıma bir spatülle sürekli karıştırarak yedirin. Topaklanmamasına dikkat ediniz.
5-Şekeri ekleyin. Tuz ve karabiberini kontrol ederek ekleyin.
6-Kısık ateşte 1 saat kadar dibinin tutmamsı için sürekli karıştırarak pişirin. Oluştukça kefini (köpüğünü) alın.
7-İnce bir süzgeçten geçirin ve süzün. Sosun kabuk bağlaması için üzerine eritilmiş margarin gezdirerek soğutup soğuk odada (buzdolabında) saklayın.
|
Domates Sosu |
|
sarı fadime
Aşçıbaşı
Kayıt: 29.05.2019
Mesajlar: 24 Şehir: Trabzon |
Kısa URL: https://ml.md/lc143116
Gönderme Tarihi: 30.May.2019
601 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 kilogram domates
4 yemek kaşığı zeytinyağı
5 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Öncelikle domateslerin kabuklarını soymakla işe başlayın. En pratik yolu domatesin dibine artı şeklinde bir çizik attıktan sonra kaynar suda 30 saniye bekletip ardından buzlu suya koymaktır. Domateslerin kabukları bıçakla çizdiğiniz bölgelerden soyulmaya başlayacaktır.
Domatesleri küp küp doğrayın eğer fazla sulu ise biraz suyunu ayırın. Tencerenin içine zeytinyağı, karabiber ve naneyi biraz kavurun. Daha sonra, küçük küçük doğradığınız sarımsakları ekleyin. Son olarak domateslerle beraber bütün malzemeleri ekleyin ve 3-4 dakika kaynattıktan sonra altını kapatın. Bu noktada tadına bakarak tuz miktarını artırabilirsiniz.
Kullanacağınız kavanozları daha önceden kaynar suda iyice kaynatın ve temizleyin. Biraz soğuduktan sonra sosunuzu kavanozların içine doldurun ve kapaklarını kapatın. Ters çevirip buzdolabında veya karanlık bir ortamda bekletin. Domates sosunuz hazır.
|
Domates Sosu |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc156898
Gönderme Tarihi: 27.Mar.2021
210 defa indirildi / yazdırıldı
|
300 gr. domates
1 kaşık karışık baharat
1 soğan ince doğranmış
250 ml. su
1 et tableti
Maydanoz
1 çay kaşığı mısır unu
Hepsini karıştırıp, 20-30 dakika kaynatılacak. Mısır ununu, su ile karıştırıp karışımın içine dökülür. 3 dakika tekrar kaynatılır. Blender'den geçirilir.
Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 13.03.2023
|
Domates Sosu |
|
Domates Perisi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.10.2021
Mesajlar: 2171 Şehir: Mamak |
Kısa URL: https://ml.md/lc161242
Gönderme Tarihi: 14.Kas.2021
174 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 kilogram domates
1 dolu yemek kaşığı tuz
4 yemek kaşığı sıvı yağ
Kavanozları dizeceğiniz alana, bir mutfak bezi serin ve üzerlerine örtmek için de başka bir mutfak bezi hazırlayın.
Domatesleri güzelce yıkayın ve kabuklarını soyduktan sonra, küp küp doğrayın.
Uygun büyüklükte bir tencereye alarak, kısığa yakın orta ateşte ocağa alın, bir süre sonra kaynamaya başlayacaktır.
Ocağa koyduktan yarım saat sonra, tuzunu ilave edin ve 1-2 kere karıştırın, kaynatmaya devam edin.
Ocağa koyduktan bir saat sonra da, sıvı yağı ekleyin ve pişirmeye devam edin.
Yarım saat daha bu şekilde kaynattıktan sonra altını kapatın. (Yani toplamda minimum, bir buçuk saat pişirmiş oluyoruz. Eğer daha koyu bir sos olmasını isterseniz, bir süre daha kaynatmaya devam edip, suyunu çektirebilirsiniz. )
Sosu sıcak sıcak kavanozlara doldurun ve kapaklarını sıkıca kapatıp, hazırladığımız alana ters çevirip yerleştirin.
Tüm sosu bu şekilde kavanozlara doldurup, ters çevirdikten sonra üzerlerini de bir mutfak bezi ile örtüp sarın. Bu şekilde en az bir gün, soğuyup vakumlanana kadar bekletin.
Bu süre sonunda, kavanoz kapaklarının vakumlandığını, içeri doğru çökmüş olmasından anlayabilirsiniz.
Kapaklarda herhangi sızdırma ya da vakum sorunu ile karşılaşırsanız, o kavanozu açın, başka yeni bir kapak hazırlayın ve içindeki sosu tekrar kısa bir süre kaynatıp, yine aynı şekilde sıcaklığıyla kavanoza alın, ters çevirerek bekletin.
|
Domates Sosu |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc167235
Gönderme Tarihi: 10.Eyl.2022
522 defa indirildi / yazdırıldı
|
Emine Beder
10 kg domates
2 kg kırmızı kapri biber
3 baş sarımsak
Arzuya göre 1 demet nane
Arzuya göre 250 gr acı sivri biber
1 su bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı şeker
Damak tadına göre tuz
Biberleri yarıdan kesin çekirdek yataklarını çıkarıp iri doğrayalım (arzuya göre biberleri közleyip kabuklarını soyabilirsiniz ben soymuyorum) tencereye alalım. Üzerine iri doğranmış domatesleri soyulmuş sarımsakları istersek nane ve acı sivri biberleri ekleyip sebzeler yumuşayana dek pişirelim. Üzerine tuz, şeker, sıvı yağ ekleyip el blendırıyla pürüzsüz kıvama getirelim ve sıcak halde Kavanozlara dolduralım. (kapak seviyesinden bir parmak eksik kalacak şekilde) ilk kez kullanılacak kapakları 3 kez sola sonra sağa doğru çevirip sıkıca kapatarak vakumlayın. Kavanozları bir tencereye düz oturtun kapakların üzerine geçecek kadar su koyun ve 5 dakika kaynatın Böylece tam anlamıyla vakumlanmış olursunuz
|
Domates Sosu |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc167423
Gönderme Tarihi: 20.Eyl.2022
239 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 adet domates
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı kuru nane
Karabiber
Tuz
Domatesleri soyup rendeleyin veya mutfak robotundan geçirin.
Tereyağını bir tavada eritin.
Üzerine domates püresini ilave edin.
Ardından rendelenmiş sarımsakları ekleyip kısık ateşte pişirin.
Pişince kuru nane, karabiber ve tuzunu da ilave edin.
Birkaç dakika daha pişirip ocaktan alın.
|
Domates Sosu |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc170979
Gönderme Tarihi: 21.Mar.2023
179 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 adet büyük boy domates
4 adet süs biber
3 diş sarımsak
1 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı toz biber
1 çay kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı sirke
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım çay kaşığı tuz
Domatesleri sıcak su da bir gün önceden itibaren bekletin.
Kabuklar yumuşayınca soyup kök kısmını çıkarın.
Ardından dörde bölüp miksere atın.
Sarımsakları da soyup içine ilave edin.
Biber ve baharatları koyup mikserden geçirin.
Ardından bir tencereye hepsini dökün.
İçine yarım çay bardağı su, sirke ve zeytinyağını ilave edip pişirin.
30 dakika pişirdikten sonra ocaktan alın.
Soğuyan sosu cam bir kavanozun içine boşaltın.
|
Domates Sosu |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172901
Gönderme Tarihi: 27.Haz.2023
168 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 kilogram domates
2 diş sarımsak
1 çay bardağı sıvı yağ
Yarım çay bardağı sirke
2 yemek kaşığı şeker
Tuz
Domatesleri güzelce yıkayıp kabuklarını soyun ve iri küpler halinde doğrayın.
Daha sonra sarımsakların soyup doğrayın.
Sıvı yağı derin bir tencereye alın ve sarımsakları ilave edip kavurun.
Ardından domatesleri de ekleyin ve tencerenin kapağım kapalı halde ara ara karıştırarak pişirin.
Diğer taraftan da kavanozları güzelce temizleyin.
Domatesler eriyince dilerseniz blender'dan geçirebilirsiniz.
Püre haline gelen domatesleri koyu kıvama gelene kadar kaynatın.
Bu sırada tuz, şeker ve sirkeyi ilave edip 10 dakika daha ara ara karıştırarak kaynatmaya devam edin.
Daha sonra ocaktan alıp kavanozlara doldurup ağzını sıkıca kapatın.
Sosları doldurduğunuz kavanozu ters çevirip soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra buzdolabında 1-2 hafta muhafaza edebilirsiniz.
|
Domates Sosu |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc173817
Gönderme Tarihi: 22.Ağu.2023
143 defa indirildi / yazdırıldı
|
Domatesler zeytinyağıyla kavrulur.
İçerisine çok az şeker, tuz eklenir.
Dana etlerinin servisinde kullanılabilir.
|
|