| 
 
 
 | 
Domates Salçası | 
  | 
PELIN 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 04.09.2005 
Mesajlar: 40 Şehir: Çandarlı | 
Kısa URL: https://ml.md/lc273 
Gönderme Tarihi: 04.Eyl.2005 
3,930 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
10 kg. domates
 
250 gr. tuz
 
Zeytinyağı
 
 
Domatesler yıkanır, dörde bölünür, bir sıra domates, bir sıra tuz şeklinde bir sepete yerleştirilir. 3 gün sonra bir tepsiye kalburdan geçirilir, güneşe bırakılır ve ara sıra karıştırılır. Domates iyice koyulaştıktan sonra 1 kaşık zeytinyağında yoğrulur, sırlı, yağlanmış bir kap içine salça konur, üzerine hafif zeytinyağı dökülerek saklanır.
 
 
 ML® Biber Salçası için tıklayın 
 
 
 
  
 | 
Domates Salçası | 
  | 
Gönül Hırsızı 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 17.11.2005 
Mesajlar: 66 Şehir: Kırıkkale | 
Kısa URL: https://ml.md/lc621 
Gönderme Tarihi: 17.Kas.2005 
3,549 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Salçalık domateslerin çürük yerlerini ayırdıktan sonra doğrayıp mıncıklayın. Bir gece kalsın. Ertesi gün ince kevgirden geçirerek çekirdek ve kabuklarını ayırarak süzün. Çıkan pelteyi ataeşe oturtup iki taşım kaynatın. Sık dokumalı bir torbaya koyup, asın. Bir kaç saat sonra indirip tuzunu karıştırın. Suyunu tamamen çekene kadar güneşte bırakın.
 
 
 ML® Kışlık Domates için tıklayın
 
ML® Kışlık Domates (görsel)
 
  
 | 
DOMATES SALÇASI | 
  | 
vardar 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 09.02.2007 
Mesajlar: 394
  | 
Kısa URL: https://ml.md/lc11865 
Gönderme Tarihi: 10.Şub.2007 
3,576 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Domates salçası aşağı -yukarı her yemekte kullanılan, başta C vitamini olmak üzere çeşitli vitaminlerin kaynağı bir besindir. Domatesten vakum usulüyle yapılan salçada C vitamini boldur. Ama piyasada satılan salçaların genellikle besin değerleri yoktur Zira, pek çok imalâthanede, domatesler yıkanmadan ezme makinesinden geçirilir, sonra torbadan süzülür. Torbadan süzülmüş domates püresine de kesif tuz katılarak salça elde edilir. Tabii, bu şekilde yapılan salçada, vücuda yararlı madenî maddeler, seker ve organik asitler ziyan olur gider Bu bakımdan biz, her ailenin, domatesi bol ve ucuz mevsiminde alarak salçasını kendi evinde yapmasını salık vereceğiz. 
 
 
Salçaya elverişli domates çeşitleri: Salçaya elverişli domatesler, son derece olgun, çekirdeği az ve eti fazia olanlardır. Susuz yetiştirilen kır domateslerinden iyi ve bol salça alınır 
 
 
Kullanılacak kaplar: Salça yapımında kalaylı bakır, tahta ve emaye kaplar kullanılır. Domates suyunun uçurulması için, geniş kalaylı bakır veya emaye tepsiler elverişlidir. Koyulaşmış ve tuzlanmış salçalar teneke kutularda ve cam kavanozlarda saklanır. 
 
 
Yapımı: Olgun domatesler bol suya yıkanıp temizlenir ve küçük parçalara kesilir. Kesilmiş domatesler hiç bekletilmeden kalaylı bir bakır tencereye veya kazana konur ve kendi suyuyla yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Kaynama sırasında domates kabın dibine yapışmaması için karıştırılır. Haşlanıp yumuşamış domatesler, altına bir tencere oturtulmuş küçük delikli kevgirden geçirilir Bu işlem sonunda domateslerin kabukları ve tohumları kevgirde kalır, sırası ise tencereye akar. Elde edilen domates şırası, geniş kalaylı bakır veya emaye tepsilere dökülür. Tepsiler, evin bütün gün güneş gören, temiz bir yerine konur. Tepsilerin üzerleri siyah renkli birer tülbentle örtülürse, koyulaşma çabuk ve temiz olur. Salça, suyu uçup koyulaşmaya başlayınca tartılır ve % 5-10 oranında tuzlanır.
 
Az tuzlu salçayı küflenmekten korumak için, havayla temas etmiyecek şekilde kaplara doldurmalı ve üzerine bir parmak zeytinyağı koymalı. Az tuzlu salçayı kavanozlara yerleştirdikten sonra, kaynar suda 20 dakika pastörize etmek uygun olur. Salça yapımında başka bir usul de elde edilen domates şırasını sık dokunmuş Amerikan torbalara koyup süzmektir. Ama bu usulde, domates şırasının suda eriyen en önemli maddeleri ve C vitamini ziyan olur. Susuz yetiştirilmiş domateslerin de 10-12 kilosundan 1 kilo salça elde edilir.
  
 | 
Domates Salçası | 
  | 
MeryemYücel 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.06.2005 
Mesajlar: 29 Şehir: Nallıhan | 
Kısa URL: https://ml.md/lc15844 
Gönderme Tarihi: 30.Haz.2007 
3,024 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
(Rahmetli anneannemin anısına)
 
 
5 kg. olgun domates
 
2 çorba kaşığı kaya tuzu
 
 
Domatesler mümkünse kıyma makinesinden geçirilir, yoksa rendelenir. Kevgirden geçerek, çekirdekleri ve kabukları ayrılır. Yayvan bir kaba konur, üzerine kaya tuzu eklenir, karıştırılır, güneş gören bir yere konur, günde iki kere tahta kaşıkla karıştırılır. Salça kıvamını alınca kavanozlara yerleştirilir. Kavanozun en üstüne bir tatlı kaşığı sıvıyağ konur, kavanoz sıkıca kapatılarak saklanır.
 
 
 
 
Fotoğraf "dolu" tarafından gönderildi. 05.09.2024
  
 | 
Domates Salçası | 
  | 
aylinakışık 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 14.04.2008 
Mesajlar: 48 Şehir: Muğla | 
Kısa URL: https://ml.md/lc23220 
Gönderme Tarihi: 15.Nis.2008 
2,923 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
5 kg. olgun domates
 
Tuz
 
 
Domatesleri iyice yıkayıp, büyük bir tencerede kapağı kapalı olarak bir gece bekletin. Ertesi gün ince delikli bir kevgirden ezerek geçirin ve kabuklarıyla çekirdeklerini ayırın. Domates suyunu bir tencereye koyup iki taşım kaynatın ve ocaktan alın. Ilınınca çok sıkı dokulu bez bir torbaya doldurup 2 saat suyunun süzülmesi için asılı tutun. Torbadaki suyu süzülmüş domatesleri yayvan bir tepsiye döküp yeterince tuz ilavesiyle iyice karıştırın. Tepsiyi güneşe koyun. Üzerini toz girmemesi için ince bir tülbent ile örtün. Salçayı, yoğurt kıvamında oluncaya kadar güneşte bırakın. Sonra kavanozlara doldurun, kapaklarını kapatın. Arzu ederseniz üzerinin küflenmemesi için, salçanın üzerine yarım cm. geçecek kadar zeytinyağı dökebilirsiniz.
  
 | 
Domates Salçası | 
  | 
iksir 
Aşçı 
 
  
Kayıt: 21.05.2008 
Mesajlar: 19 Şehir: Amasya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc23979 
Gönderme Tarihi: 21.May.2008 
3,022 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
40 kilo domates
 
Tuz
 
 
Domatesler yıkanıp dörde kesilip içinin çekirdekleri çıkarılır. Bol tuzlayıp temiz bir çuvala koyup bekletilerek suyu süzülür. Kevgirden geçirilip, kaynatılıp tepsilerde güneşe verilir.
 
 
 
  
 | 
Domates Salçası | 
  | 
Dilek Akovalı 
Aşçı 
 
  
Kayıt: 14.04.2009 
Mesajlar: 16 Şehir: Adana | 
Kısa URL: https://ml.md/lc35425 
Gönderme Tarihi: 14.Nis.2009 
3,113 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg salça için 5 kg domates
 
Tuz
 
 
Domatesleri yıkayın. Ortadan ikiye bölün. Üzerine tuz serpin. Bu şekilde 1 gece bekletin. Ertesi gün blendirdan geçirin. Mutfak robotunuz yoksa kevgirden de geçirebilirsiniz. Daha sonra bez bir torbadan ya da tülbentten fazla suyunu süzün. Tülbentte kalan domates peltesini büyük bir tencereye alın. Ateş üzerinde 1 saat kavurun. İyice katılaşsın. Kaldıracağınız zaman tuz katın. Gam kavanozlara doldurun. Kavanozun ağzını kapatın. Ters düz edin. Serin bir yerde bekletin.
 
 
 
  
 | 
Domates Salçası | 
  | 
marifetlim 
Aşçı 
 
  
Kayıt: 27.01.2011 
Mesajlar: 16 Şehir: Amasya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc61151 
Gönderme Tarihi: 10.Mar.2011 
3,206 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
4 - 5 kilo olgun domates
 
Tuz
 
 
Evin ihtiyacını karşılayacak kadar 4 - 5 kilo olgun domates alınır. İyice yıkanır. Tencerenin üzeri örtülüp bir gece bırakılır. Ertesi gün çok ince delikli kevgirden ezilerek geçirilir. Böylece domateslerin kabuk ve çekirdekleri alınmış olur.
 
Süzgeçten geçirilerek başka tencereye alınmış olan bu domates suyu ateşe oturtulup kaynatılır. İki taşım kaynadıktan sonra ateşten indirilir. Biraz soğuyunca çok sıkı kumaştan yapılmış torbaya konup süzülmesi için bir saat asılarak bırakılır. Sonra torbadan tepsilere boşaltılır. Tuz konur. Tahta kaşıkla iyice karıştırıldıktan sonra tepsilerle güneşe konur, Üstlerine ince bir tülbent örtülür. Salça kendi kendine suyunu çekip iyice koyulaşarak, yoğurt kıvamında oluncaya kadar güneşte bırakılır. Sonra temiz bir kâseye basarak doldurulur. Üstüne bir bez örtülür. Kâsenin kapağı kapatılıp kaldırılır. Kullanılacağı zaman bundan 1 - 2 kaşık alınır. Sulandırıldıktan sonra kullanılır.
 
 
Not: Salçanın üzeri zeytinyağı ile kapatılırsa küf yapması önlenir.
 
 
 
  
 | 
Domates Salçası | 
  | 
mukaddes 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 17.07.2007 
Mesajlar: 33 Şehir: Bornova İZMİR | 
Kısa URL: https://ml.md/lc76029 
Gönderme Tarihi: 25.May.2012 
2,646 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
4-5 domates
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
 
Domatesleri haşlayıp kabuklarını soyun. Kevgirden geçirip posasını atın. Kalan domates suyunu blenderden geçirip büyük bir tepsiye alın. Tuz ekleyip karıştırın.
 
Domates salçasını güneş gören bir yerde bekletin. Rengi koyulaşıp katılaşınca kavanozlara alın. Kaynar suda pastörize edip kuru bir havlu üzerinde soğumaya bırakın. Serin ve kuru bir yerde saklayın.
 
 
Not: Domates salçasını güneşe kavrulmaya bırakırken içine sıvıyağ ilave edebilirsiniz. Güneşte kaldığı süre içinde ara sıra karıştırın.
 
 
 
  
 | 
Ev Yapımı Salça | 
  | 
sarı fadime 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 29.05.2019 
Mesajlar: 24 Şehir: Trabzon | 
Kısa URL: https://ml.md/lc143118 
Gönderme Tarihi: 30.May.2019 
1,022 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
10 kilo domates
 
3 su bardağı zeytinyağı
 
1 çay kaşığı tuz
 
 
Domatesleri geniş bir kapta bol suyla yıkayın. İri iri doğrayarak tuz serpin. Üstü kapalı bir şekilde 1 gün kadar bekletin. Bu süre sonunda dibinde oluşan suyu süzün. Domateslerin çekirdeğinden ve kabuğundan ayrışmasını sağlayarak ve tekrar 3-4 saat bekletin.
 
Delikli bir süzgeci derin bir kovanın üzerine koyun. Domatesten bir miktar süzgece alıp elinizle bastırarak suyunun ve püresinin alta geçmesini sağlayın. Bu püreyi geniş tepsilere paylaştırın ve sık sık karıştırın. Salçayı kaplara almadan önce tuzunu kontrol edin. Üzerine zeytinyağı gezdirerek kapağını kapatın. Hazırladığınız salçayı buzdolabında saklayın.
 
 
 
  
 | 
Domates Salçası | 
  | 
anka kuşu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 30.05.2019 
Mesajlar: 40 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc143128 
Gönderme Tarihi: 31.May.2019 
737 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
10 kilogram domates
 
100 gram kaya tuzu
 
6 yemek kaşığı zeytinyağı
 
 
Domateslerin yeşil kısımlarını koparın ve dörde bölüp derin bir kaba koyun. İçine tuzun yarısını ekleyin ve 3-4 gün bekleyin.
 
Daha sonra iyice ezilen domatesleri kabuklarından ayırın. Çekirdekleri ve sulu domatesleri bir tülbentle sularından arındırın. Çekirdeklerinden, sularından ve kabuklarından arındırdığınız domatesleri geniş bir tepsiye alın. Kalan tuzu ve zeytinyağını içine ekleyin ve karıştırın. Tepsinin üstünü bir tülbentle iyice kapatın ve günde 2-3 defa karıştırın.
 
3-4 gün içinde salçanız hazır olacaktır. Daha sonra kavanozlara doldurun. Karanlık bir yerde veya dolapta saklayabilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Salça | 
  | 
Al Pay 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 14.11.2019 
Mesajlar: 30 Şehir: Gaziantep | 
Kısa URL: https://ml.md/lc146759 
Gönderme Tarihi: 15.Kas.2019 
792 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Domatesleri iyice yıkayıp soymadan dörde bölün ve robottan geçirin. Bütün domatesleri robottan geçirdikten sonra tencereye aktarın ve kısık ateşte kaynatmaya başlayın. Domatesler kaynadığı esnada tahta bir kaşık yardımıyla ara sıra karıştırın. Salçanın suyu çekildiğinde ve kıvamı koyulaştığında bir el blender'ı yardımıyla yeniden tüm malzemeyi pürüzsüz bir kıvam alana dek iyice ezin. İçine 3-4 çorba kaşığı kadar kaya tuzu ilave edin. İyice karıştırdıktan sonra tepsilere paylaştırıp üstüne ince bir tülbent koyarak güneşte kurumaya bırakın.
 
 
Not: Salça yaparken fazla güneşe maruz kalan domatesler salçanın rengini bozabilir. Doğru bir şekilde domatesleri kurutmak için 9.00-11.00 veya 15.00-17.00 saatleri arasında domatesleri güneşe çıkarabilir ve kolayca kurutabilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Salça | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc159611 
Gönderme Tarihi: 13.Ağu.2021 
421 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
10 kg domates
 
Turşuluk tuz
 
Zeytinyağı
 
 
İlk olarak domatesleri yıkayın ve küçük parçalar halinde kesin.
 
Saha sonra domatesleri robottan geçirin ve tencerenin içerisine boşaltın.
 
Çok kısık ateşte püre haline getirmiş olduğunuz domatesleri, koyu kavama gelinceye kadar pişirin.
 
Domatesleri ateşten aldıktan sonra içerisinde parça kalmadığından emin olmak için blenderdan geçirin.
 
Tuz miktarını kontrol edip ekleyerek tepsilere paylaştırıp güneşe koyma işlemine geçebilirsiniz.
 
Hazırladığnız domates salçasını soğuduktan sonra steril edilmiş kavanozlara doldurun. Üzerlerine zeytinyağı ilave ederek sıkıca kapatın. Zeytinyağı hava ile teması keser, bozulmadan saklanmasını sağlar.
 
 
Not: Salça koyduğunuz kavanozların içerisine muhakkak zeytinyağı ekleyin. Eklediğiniz zeytinyağı salçanızın küflenmesini önleyecektir. Salçayı ateş üzerinde kurutmak istiyorsanız muhakkak başında beklemelisiniz ve bu işlemi kısık ateşte gerçekleştirmelisiniz.  Salçayı tencere içerisinde kavurma işlemi gerçekleştirirken muhakkak tahta kaşık kullanmalısınız.  Aynı zamanda salçanın bozulmaması için içerisine az bir miktarda kekik ilave edebilirsiniz.
 
 
 
 
Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 10.07.2023
  
 | 
Salça | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc159610 
Gönderme Tarihi: 24.Ağu.2021 
428 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
5 kg domates
 
Kaya tuzu
 
Sıvı yağ
 
 
Domatesleri yıkayın ve dörde bölün.
 
Daha sonra bölmüş olduğunuz domatesleri cam kavanozların içerisine koyun. Daha sonra içerisine kaya tuzu ilave edin. Kapağını tam kapatmadan geniş bir tepsinin içerisine koyun. Kavanozun kapağını tam kapatmamanızdaki amaç, domatesler erimeye başladığında, kavanozun içerisindeki fazla su dışarıya sızacaktır.
 
Daha sonra Domatesleri tel süzgeç içine alın altına büyük temiz bir kase koyun. Tahta kaşık ile ezerek kabuklarını ve çekirdeklerini ayırın.
 
İyice püre haline gelmiş olan domatesleri temiz tepsilerin içerisine boşaltın. Tuzu ekleyin ve iyice karıştırın. Daha sonra üzerini temiz bir tülbentle örtün, güneşe bırakın. Arada karıştırıp kontrol edin. İçerisinde yer alan su miktarına göre salça suyunu çekerek istediğiniz kıvama gelecektir.
 
Hazırlamış olduğunuz domates salçasını temiz cam kavanozların içerisine boşaltıp, üzerine yağ ilave edin. Böylelikle bozulmaz ve küflenmez.
 
 
 
 
Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 24.08.2022
  
 | 
Domates Salçası | 
  | 
Yemekhane 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.08.2020 
Mesajlar: 5284 Şehir: Amasya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc161908 
Gönderme Tarihi: 18.Arl.2021 
448 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
10 kilogram domates
 
Kaya tuzu
 
 
İlk olarak domatesleri güzelce yıkayın ve soymadan dört parçaya ayırarak robottan geçirin. Akabinde robottan geçirdiğiniz domatesleri tencereye koyun ve kısık ateşte kaynatın. Kaynama esnasında tencerenin başından ayrılmayın. Kaynamaya başladığında tahta kaşıkla ara sıra karıştırın. Salçanın suyu çekildiği zaman ve aynı zamanda koyu kıvamlı olduğunda el blender’ıyla tüm malzemeyi ezin. İçerisine 4 çorba kaşığı kaya tuzu ekleyin. Güzelce karıştırarak tepsilere dökün ve güneşte kurumaya bırakın.
 
 
 
  
 | 
Domates Salçası | 
  | 
Yemekhane 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.08.2020 
Mesajlar: 5284 Şehir: Amasya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc161909 
Gönderme Tarihi: 18.Arl.2021 
368 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
10 kilogram domates
 
Kaya tuzu
 
 
Öncelikle domatesleri yıkayarak kabuklarını soymadan dört parçaya ayırın.
 
Domatesleri cam kavanozlara koyun ve üzerlerine de bir miktar tuz serperek karıştırın.
 
Kapaklarını hafif gevşek bırakarak, kavanozları tepsinin içine koyun.
 
Güneşte 3 saat kadar bekletin. Bekleme sürecinde domatesler eriyerek sularını kavanoz içine atarlar.
 
İyice eridikten sonra da tüm malzemeleri tel süzgeçten geçirin.
 
Tahta kaşıkla ezerek, kabukların ve çekirdeklerin süzgecin üzerinde kalmasını sağlayın.
 
Püre haline gelen domateslere tuz dökün ve tepsilere koyun.
 
Tepsilerin üzerini tülbentle örtün ve güneşte suları iyice buharlaşana kadar kurutun.
 
Arada karıştırmayı da unutmayın. Domates salçası bu şekilde 5 gün içerisinde hazır hale gelecektir.
 
 
 
  
 | 
Domates Salçası | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc166005 
Gönderme Tarihi: 11.Tem.2022 
427 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.dogrusucarrefoursa.com
 
 
Ağustos ayından itibaren sebze reyonlarında yerini almaya başlayan salçalık domateslerin öncelikle bir güzel yıkanması gerek. Kaynatma ya da güneşte kurutma işlemlerinden önce yapılması gereken, yeşil saplarından ayrılmış domatesleri 4 parçaya böldükten sonra aralarına kaya tuzu serperek 2 gün kadar kapalı bir tencerede bekletmektir. Domatesler bu şekilde çekirdek ve kabuklarından çok daha kolay ayrılacak ve ekşi suyunu salacaktır. Bir kevgirden geçireceğiniz beklemiş domatesleri tülbent ile süzdükten sonra güneşte kurutma ve kaynatma yöntemlerinden birini tercih ederek salçaya dönüştürebilirsiniz.
 
 
Güneşte kurutma
 
Domatesleri geniş tepsilerde en fazla 5 gün boyunca fazla suyunu çekip koyu bir kıvam alana kadar güneşin altında karıştıra karıştıra salça haline getirebilirsiniz. Bu işlemi bahçeli bir eviniz varsa, bahçenin en yoğun güneş alan kısmında ya da evinizin güneş alan camı önünde ya da balkonunda da yapabilirsiniz. Salça, kıvamını aldığında kavanozlara doldurulmalı, kavanozlar karanlık ve serin bir erzak dolabında saklanmalıdır. Özellikle yoğun bir iş hayatınız varsa ve kaynatmanın zaman kaybı olduğunu düşünüyorsanız, güneşte kurutma yöntemi sizin için uygundur.
 
 
Kaynatma
 
Tuzlayıp tencerede beklettiğiniz domatesleri hazırlık aşamasında belirttiğimiz gibi çekirdek ve kabuklarından ayırdıktan sonra tülbent ile süzün ve elde ettiğiniz domates püresini kuru bir tencereye koyduktan sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar kaynatın. Aralıklarla tahta kaşıkla karıştırın. Kıvam alan salçayı sıcakken, önceden kaynatılmış kuru kavanozlara doldurun. Kapaklarını sıkı bir şekilde kapattıktan sonra ters çevirip en az 24 saat bu şekilde bekletin. Kavanozları karanlık ve serin bir erzak dolabında saklayın.
 
 
Kaç kiloya ne kadar tuz?
 
20 kg domatese 300 gr kaya tuzu yeterlidir. Tuz oranını, arada bir salçanın tadına bakarak da ayarlayabilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Domates Salçası | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc167124 
Gönderme Tarihi: 05.Eyl.2022 
395 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 Canan Karatay
 
 
5-10 kilo domates
 
Kristal kaya tuzu
 
Sızma zeytinyağı
 
 
Domatesleri yıkayın ve kabuklarını soymadan, iri iri doğrayıp, geniş bir tencerenin içine koyun. Tencereyi orta ısıdaki ocağın üstüne koyup, ara sıra karıştırarak, kaynamaya başlamasını bekleyin ve kaynamaya başlayınca ateşi kısın, ara sıra karıştırıp dibinin tutmasını önleyerek suyunu çekene kadar(60-90 dakika) kısık ateşte kaynatın.
 
 
 
  
 | 
Ev Yapımı Salça | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc167230 
Gönderme Tarihi: 10.Eyl.2022 
416 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Domates
 
Biber
 
Kavanoz
 
 
Salça yapımı için öncelikle domates ve biberleri güzelce yıkayın. Biberlerin çekirdeklerini çıkarın.
 
Domatesleri küçük parçalar hâlinde doğrayın. Sonra tencereye koyup, kaynatma işlemine başlayın.
 
Kendiniz ezebilir ya da makineden geçirebilirsiniz. Her şekilde sıvı hâle gelmelidir. Sonra tekrar kaynatıp, güneşin altına sererek, kurumaya bırakın. Kıvama gelince salçalar kullanıma hazır.
 
 
Not: Salçaları kavanoza doldurduktan sonra üzerine zeytinyağı gezdirilmesi küflenmesini önler. Ayrıca uzmanlar cam kavanozu öneriyor. Salça yapımında tahta kaşık sulanmayı önler.
 
 
 
  
 | 
Domates Salçası | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc170650 
Gönderme Tarihi: 05.Mar.2023 
336 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.vestel.com.tr
 
 
1,5 kg domates 
 
15 gr kaya tuzu 
 
 
Domatesleri yıkayın ve tepelerine artı şeklinde bir çizik atıp önce kaynar suda 10-15 saniye sonrasında da hazırladığınız buzlu suda 15-20 saniye tutarak şoklayın.
 
Tüm domateslere aynı işlemi yaptıktan sonra soyun ve dörde bölün. Domatesleri ve kaya tuzunu cam hazneye alın. Sos yapma programını 60 dakikaya programlayarak çalıştırın.
 
Domatesler salça kıvamı alınca daha önceden yıkanmış cam kavanozlara salçanızı sıcak olarak koyun. Kavanozları yeni kapaklarla kapatıp ters çevirin. Bu şekilde salçanız 1 gece beklesin.
 
Ardından güneş almayan kuru bir yerde salçanızı dilediğiniz kadar muhafaza edin.
 
Salçanızın kapağını açtıktan sonra üzerine zeytinyağı koyun ve buzdolabında saklamaya devam edin.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |