|
|
Domates Dolması |
 |
dolu
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 28.01.2014
Mesajlar: 3325 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc182304
Gönderme Tarihi: 26.Mar.2025
84 defa indirildi / yazdırıldı
|
6 adet büyük boy domates
1 çay bardağı pirinç
1 adet küçük kuru soğan (ince doğranmış)
1 diş sarımsak (isteğe bağlı, ezilmiş)
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
1 tatlı kaşığı toz şeker
1/2 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı doğranmış maydanoz veya dereotu
Domateslerin üst kısmını kapak gibi kesin. İçlerini dikkatlice bir kaşık yardımıyla çıkarın. Çıkardığınız iç kısmı bir kaba alın ve ezin.
Bir tavaya zeytinyağını ekleyin ve doğranmış soğanı pembeleşene kadar kavurun.
Ezilmiş sarımsağı ve domates salçasını ekleyerek kokusu çıkana kadar kavurun.
Yıkadığınız pirinci ekleyip birkaç dakika karıştırın.
Ayırdığınız domates içini, tuzu, baharatları ve şekeri ekleyin.
1/2 su bardağı sıcak suyu da ilave edip pirinç suyunu çekene kadar pişirin.
Ocağı kapattıktan sonra ince doğranmış maydanoz veya dereotunu ekleyin.
Hazırladığınız harcı domateslerin içine doldurun ve üzerlerine kestiğiniz kapakları kapatın.
Dolmaları tencereye yerleştirin. 1 çay bardağı sıcak su ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
Ilık veya soğuk olarak servis edebilirsiniz.

|
Domates Dolması |
 |
Çetin Ceviz
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 3321 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc185324
Gönderme Tarihi: 18.Ekm.2025
47 defa indirildi / yazdırıldı
|
8 adet orta boy domates
1 su bardağı pirinç
1 adet kuru soğan (ince doğranmış)
1 yemek kaşığı domates salçası
½ çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 tutam nane
1 tutam maydanoz (ince doğranmış)
1 su bardağı sıcak su
(Etli versiyonu için: 150-200 g dana kıyma eklenebilir)
Domateslerin üst kısımlarını kapak olacak şekilde kesin.
İçlerini bir kaşık yardımıyla dikkatlice çıkarın (içini atmayın, iç harca ekleyebilirsiniz).
Geniş bir kapta pirinç, doğranmış soğan, salça, baharatlar, zeytinyağı, maydanoz ve domates içlerini karıştırın.
Etli yapmak isterseniz kıymayı da ekleyin.
Domateslerin içini hazırladığınız harçla çok sıkı olmayacak şekilde doldurun.
Kapak olarak kestiğiniz domates parçalarını üzerine kapatın.
Dolmaları tencereye dizin, tabana hafifçe zeytinyağı gezdirin.
Yanlardan sıcak suyu ekleyin, domateslerin yarısına gelecek kadar su olmalı.
Kısık ateşte yaklaşık 25-30 dakika pirinçler yumuşayana kadar pişirin.

|
|