Milli Eğitim Bakanlığı
 
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
 
Ankara 2006
 
 
Balıkların pişirilme şekillerine göre sos ve garnitürleri değişmektedir. 
 
 
Haşlama ve poşe balıklar: 
 
Haşlama ve buğulama balıklar misafir masasına Paslanmaz çelik, bakır ve gümüşten yapılmış özel balık servis kabında getirilirler. Bu kaplar oval tencere şeklindedir. Kabın içinde istendiği zaman yukarıya kaldırılabilen delikli bir ızgarası vardır. Izgaranın altındaki kısımda sıcak su bulunur.(Balık hazırlandığı su ile birlikte konarak servise götürülür).Misafir masasında özel tertibatı sayesinde ızgara yukarı kaldırılarak balığın suyunun süzülmesi sağlanır. Balık temizlenip servise hazırlanırken sıcak suyun buharı üzerinde olduğu için soğumaz. Özel balık servis kabı olmayan restoranlarda haşlanmış balıklar sıcak porselen servis kabında ve kumaş peçete arasında salona getirilirler.
 
 
 
Haşlama balık garnitürleri; 
 
Haşlanarak hazırlanan patates garnitür çeşitleri(Fıçı patatesler, pommes natur, pommes persillees vb,) Maydanoz,roka, tere gibi yeşillikler, Limon dilimleri
 
 
 
Haşlama balık sosları: 
 
Sıcak tereyağı 
 
Hollendez sos, (sauce Hollandaise) 
 
Anşua sos (sauce anchois) 
 
Krövet sos (sauce crevette) 
 
 
Tava ve ızgara balıklar: 
 
Tava ve ızgara balıklar, gümüş veya metal balık servis tabağı ile salona getirilirler. Bunlar normal kayık tabaklara göre daha dar ve daha uzun metal veya porselen kaplardır. Bazı işletmelerde balık şeklindeki servis kapları kullanılır. Üzerleri kapatılmaz. Balıklar servis kabına yerleştirildikten sonra üzerlerine tavada kalan tereyağı dökülür.ızgara balıklarda buna gerek yoktur.
 
 
 
Tava ve ızgara balık garnitürleri; 
 
Maydanoz 
 
Maydanozlu patates 
 
Yeşil salata yaprakları 
 
Limon dilimleri 
 
Tereyağlı balık patatesi 
 
 
Tava ve ızgara balık sosları: 
 
Mayonez. 
 
Tartar sos
 
Remulad sos 
 
Colbert sos 
 
Maitre dhotel sos 
 
Limon sos
  
 |