Erzincan Üzümlü yöresinde yetiştirilen üzüm asma yaprakları doğal tarım koşullarında yetiştirilerek, en taze dönemlerinde, sağlıklı ve temiz koşullarda, katkı maddesi kullanılmadan saf haliyle salamura yapılır.
Salamura Üzüm Yaprağı yapılırken Yaprakların saplarını koparıp büyüklüğüne göre ayrılır, bu ayırma kullanım kolaylığı için yapılmalıdır.
Üzüm yaprağı Salamurası için geniş bir tencerede suyu ve tuzu kaynatıp soğumaya bırakılır.
Tabi ki Köylerde bu işlem Bakır leğenlerde ve ocaklarda yapılır.
Salamura Üzüm Yaprağı için ve daha birçok ihtiyaç için kullanılması gereken tuz kaya tuzu olmalıdır.
Doğal saf ve temiz kaya tuzunu sitemizden temin edebilirsiniz.
Salamura Üzüm Yaprağının uzun zaman muhafaza edilebilmesi için Yapraklar her hangi bir saklama kabına bastırılarak yerleştirilir.
Yaprak Salamurasının zamanla bozulmaması için Yaprakların üzerine (salamurayı koyunca yukarı çıkmasını engellemek için) kavanozun ağzından içeri girebilecek bir adet taş veya küçük bir mermer parçasını streç filme sarılıp yerleştirilir.
Çünkü Suyun üzerinde kalan yapraklar bozulabilir.
Kaynatılan suyu yaprakların üzerini örtecek şekilde kavanoza doldurulup ağzı kapatılır.
Salamura Üzüm Yaprağı Serin ve güneş görmeyen bir yerde saklanılıp, kullanmadan önce fazla tuzunun gitmesi için mutlaka bir gece suda bekletilmesi gerekmektedir.
|