|
Çiğ Köfte |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc99494
Gönderme Tarihi: 01.Tem.2014
1,563 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.mpd.org.tr
250 gr. bulgur
500 gr. et
2 adet soğan
250 gr.domates
Maydanoz
Yeşil biber
Limon
Yağsız koyun veya taze dana eti tuzlandıktan sonra iyice dövülür. Ayrıca bir kaba orta incelikte bulgur konur, dövülmüş etle karıştırılır. Gene ayrı bir kap içerisine soğan, domates, maydanoz, biber küçük küçük doğranır. Bulgurla etin içerisine karıştırılır; biraz da tuz ve biber salçası ilave edilir sonra hepsi beraber yoğrulur; avuç içerisinde sıkılarak tabağa dizilir. Önce hazırlanan salatası ile beraber yenir.
Salatası: Bol miktarda taze ve kuru soğan doğrandıktan sonra tuzla oğularak acısı çıkartılır. Soğan, üzerine tuz, biber salçası, sumak ekşisi ilave edilir.
Not: Sumak ekşisi bulunmadığı takdirde limon kullanılır.
Fotoğraf "ayaktakımı" tarafından gönderildi. 26.02.2020
|
Çiğ Köfte |
|
mutfak kölesi
Aşçı
Kayıt: 23.01.2017
Mesajlar: 18 Şehir: Bitlis |
Kısa URL: https://ml.md/lc124826
Gönderme Tarihi: 25.Nis.2017
752 defa indirildi / yazdırıldı
|
300 gr eti soğanı sarmısağı, 150 gr isodu, tuzu, 1 çay kaşığı kimyonu, su alarak buzla 3 dakika yoğur.
Yarısını kenara ayır.
4 çay bardağı çiğ köftelik bulguru al yoğur.
Sonra 3 bardak daha al bu arada buz ilave et.
1 bardak daha ilave et, arada buz ileve et.
10 dakika sonra kenara ayırdığımız karışımı ilave ederiz.
Buz katıp yuğurmaya devam ederiz, tuzuna bakılır eksikse ilave edilir.
Kıvama gelince maydanoz yeşil soğan ilave edilir.
Fotoğraf "Doctor" tarafından gönderildi. 20.05.2021
|
Çiğ Köfte |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc125993
Gönderme Tarihi: 12.Haz.2017
744 defa indirildi / yazdırıldı
|
250 gram bulgur
200 gram kıyma (yağsız)
2 adet domates (orta büyüklükte)
1 kaşık kırmızı biber
1 demet maydanoz
2 adet soğan (orta büyüklükte)
Tuz
En zahmetli iş olduğu için önce domatesleri, halledin. Yani, önce kabuklarım soyup, çekirdeklerini çıkarın ve ince ince kıyın. Sonra maydanozları doğrayın ve bunu tuz ve kırmızı biberle iyice yoğurun. Sonra, bir başka yerde bulgurla, kıymayı yoğurup, iyice yumuşatın. Bundan sonra hepsini beraber, iyice yoğurun. (Lütfen dikkat: bu ünlü yemeğimizde, tüm marifet yoğurma iş-lemlerindedir. Yoğurmada ne kadar başardı olursanız, çiğ köfteniz de o oranda lezzetli olur). Sonra köfteleri yuvarlak veya yassı küçük parçalar halinde bölüp, servis yapm.. Bu aşamada mevsime göre tabağa yeşil soğan, domates gibi garnitürler de ekleyin.
Not: Bazdan çiğ köfteyi iki ayrı yoğurma işlemiyle yaparlar. Bazdan ise soğan, maydanoz, domates vs.yi yoğurduktan sonra bulgur de eti başka bir kapta değil, bu kapta yoğururlar.
Fotoğraf "ayaktakımı" tarafından gönderildi. 26.02.2020
|
Ev Yapımı Çiğköfte |
|
haşmet baş
Aşçıbaşı
Kayıt: 26.02.2019
Mesajlar: 25 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc140827
Gönderme Tarihi: 27.Şub.2019
597 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yarım kg ince bulgur
300 gram 4 kez çekilmiş çiğ köftelik kıyma
1 kg soğan
3-4 diş sarmısak
2 çorba kaşığı pulbiber
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı köfte baharatı
1 çorba kaşığı acı biber salçası
4 adet domates
Yarım limon
1 çorba kaşığı sıvıyağ
1 demet maydanoz
1 demet taze soğan
Tuz
İnce kıyılmış soğan, pulbiber, sarmısak, karabiber, kimyon, köfte baharatı, salça, blenderden geçirilmiş 2 adet domates ve suyu sıkılıp kabuğu rendelenmiş limonu harmanlayın. Daha sonra bulgurdan azar azar ilave ederek iyice yoğurun. Kıyma ve blenderden geçirilmiş 2 adet domatesi ekleyin. Bulgur yumuşayana kadar yoğurun. Sıvıyağ, kıyılmış maydanoz, soğan ve tuzu ilave edip, yoğurmaya devam edin. Elinizde küçük küçük sıkın. Yeşillikle birlikte servis yapın.
|
Çiğ Köfte |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc144329
Gönderme Tarihi: 20.Tem.2019
440 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gram yağsız kuzu kıyma
2 bardak ince bulgur
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 demet maydanoz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet domates
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
Pul biberi 1 yemek kaşığı ılık suda bekletin.
İnce bulguru büyük bir tepsiye koyun. Üstüne rendelenmiş domatesleri koyup bulguru karıştırın. 10 dakika bekletip içine çok ince kıyılmış kuru soğan, salça, karabiber, kimyon ve tuz ilave edip bulguru yoğurun.
Elinizi buzlu suya batırıp 20 dakika süreyle, bulgur yumuşamaya başlayana kadar yoğurun. Kıymayı ilave edip 20 dakika daha yoğurun. İçine suyu süzülmüş pul biberi ve zeytinyağını ekleyip 5 dakika daha yoğurun.
Köfteleri şekillendirip üzerine maydanoz kıydıktan sonra servis yapın.
|
Çiğ Köfte |
|
hekim hanım
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2020
Mesajlar: 36 Şehir: Manisa |
Kısa URL: https://ml.md/lc148099
Gönderme Tarihi: 25.Oca.2020
599 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yarım kilo ince bulgur
2 tatlı kaşığı toz biber
2 adet kuru soğan
3 yemek kaşığı domates salçası
4 yemek kaşığı biber salçası
Yarım yemek kaşığı acı isot
2 diş sarımsak
3 yemek kaşığı sıvı yağ
3 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı pul biber
1 Demet Maydanoz
Başlangıç olarak çiğ köfteyi evinizde temiz ve hijyenik şekilde hazırlayınız. Herhjangi bir tepsi içerisine salça ve bulguru birbirine katarak çok iyi şekilde yoğurunuz. Oluşan karışım yumuşak kıvama ulaştığında içerisine az şekilde su ekleyerek yoğurmayı sürdürün. Ancak suyu fazla koymamaya dikkat edin. bulgurların suyu çekerek şişmesi istediğiniz lezzeti yakalamanıza engel olabilir.
Yoğurduğunuz bulgur ve salça karışımı tamamiyle salça rengine ulaştığında karışımın içine sıra ile tuz , pul biber, maydanoz, sıvı yağ , isot ve biber salçasını koyarak yoğurmaya devam ediniz. Bulgurların kuruması halinde az miktarda su ekleyebilirsiniz. Çiğ köfte yapımında en önemli konu yoğurmaktır. Yorucu bir eylem olduğundan yavaş yapmanız tavsiye edilir.
|
Çiğ Köfte |
|
ayaktakımı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.02.2020
Mesajlar: 30 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc148841
Gönderme Tarihi: 28.Şub.2020
526 defa indirildi / yazdırıldı
|
200 gr kıyma
1 adet soğan
4 çay bardağı esmer bulgur
1 su bardağı sıcak su
½ çay bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı salça
3 tatlı kaşığı isot
2 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kimyon
Yarım demet maydanoz
4 diş sarımsak
Geniş bir yoğurma kabına esmer bulguru alın. Sıcak suyu bulgurun üzerine dökün ve şişmesi için bekleyin.
Suyunu çeken bulgura isot ve tuzu ekleyip iyice yoğurun.
Karışıma salçayı, sıvıyağı, ince kıyılmış soğanı ve maydanozu ekleyin.
Ardından kıyma, rendelenmiş sarımsak, baharatları ekleyin ve iyice yoğurun.
Karışım özdeşleşene kadar hamuru yaklaşık yarım saat kadar yoğurun.
Avuç içlerinizde hamuru sıkarak çiğ köftenize şekil verin.
Marul yaprakları ile servis edebilirsiniz.
|
Çiğ Köfte |
|
mobiş
Aşçıbaşı
Kayıt: 07.09.2020
Mesajlar: 20 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc152947
Gönderme Tarihi: 11.Eyl.2020
381 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://acunn.com
Yarım kilo ince bulgur
3 yemek kaşığı sıvı yağ
3 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı pul biber
2 tatlı kaşığı toz biber
2 adet kuru soğan
3 yemek kaşığı domates salçası
4 yemek kaşığı biber salçası
Yarım yemek kaşığı acı isot
2 diş sarımsak
1 Demet Maydanoz
Tepsinin içerisine bulguru ve salçayı ekleyerek iyice yoğurun. Yumuşak bir kıvama geldiğinde azar azar su ilave ederek yoğurmaya devam edin. Fazla su koymamaya özen gösterin. Aksi takdirde bulgurlar şişerek istediğiniz tadı vermemeye neden olabilir.
Yoğurdunuz bulgurlar salçanın rengine benzedikten sonra içerisine sırasıyla tuz, pul biber, maydanoz, sıvı yağ, isot ve biber salçasını ilave edip yoğurmaya devam edin.
Eğer bulgur kurursa az miktarda su ekleyerek yumuşatabilirsiniz. Bu noktada yoğurmakta çok önemlidir. Bu işlem sizi yoracağı için yavaş yavaş yapmanızı tavsiye ederiz.
Çiğ köftelerinize istediğiniz şekilleri verdikten sonra kıvırcık, limon yanında da ayran ile servis edebilirsiniz.
Not: Soğanın suyu köfteye çok acı bir tat vererek istediğiniz lezzeti verememenize neden olabilir. Çiğ köfteniz soğanlar gözden kaybolduğunda hazır hale gelecektir.
|
Çiğ Köfte |
|
yepyeni7
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 26.10.2020
Mesajlar: 47
|
Kısa URL: https://ml.md/lc156301
Gönderme Tarihi: 25.Şub.2021
408 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yarım kilo ince bulgur
2 tatlı kaşığı toz biber
2 adet kuru soğan
3 yemek kaşığı domates salçası
4 yemek kaşığı biber salçası
Yarım yemek kaşığı acı isot
2 diş sarımsak
3 yemek kaşığı sıvı yağ
3 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı pul biber
1 Demet Maydanoz
Başlangıç olarak çiğ köfteyi evinizde temiz ve hijyenik şekilde hazırlayınız. Herhjangi bir tepsi içerisine salça ve bulguru birbirine katarak çok iyi şekilde yoğurunuz. Oluşan karışım yumuşak kıvama ulaştığında içerisine az şekilde su ekleyerek yoğurmayı sürdürün. Ancak suyu fazla koymamaya dikkat edin. bulgurların suyu çekerek şişmesi istediğiniz lezzeti yakalamanıza engel olabilir.
Yoğurduğunuz bulgur ve salça karışımı tamamiyle salça rengine ulaştığında karışımın içine sıra ile tuz, pul biber, maydanoz, sıvı yağ , isot ve biber salçasını koyarak yoğurmaya devam ediniz. Bulgurların kuruması halinde az miktarda su ekleyebilirsiniz. Çiğ köfte yapımında en önemli konu yoğurmaktır. Yorucu bir eylem olduğundan yavaş yapmanız tavsiye edilir.
Hazırlamış olduğunuz çiğ köfte karışımına dilediğiniz şekilleri verdikten sonra kıvırc8ık marul ve limon ile servis edebilirsiniz.
Not: Çiğ köftenizi yaparken soğan suyu karışıma acı tat vereceğinden dilediğiniz lezzeti tutturmanıza engel olabilir. Çiğ köfte soğanlar gözle görülmediğinde hazır gelmiş olacak.
|
Çiğ Köfte |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc174068
Gönderme Tarihi: 08.Eyl.2023
189 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://torku.com.tr
2 su bardağı Torku Köftelik Bulgur
3 yemek kaşıgı domates salçası
1yemek kaşıgı biber salçası
1 su bardağı sıcak su
1 tane soğan
4 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı
Yarım çay bardağı nar ekşisi
1 tutam maydanoz
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşıgı istot
1 tatlı kasıgı tuz
1 tatlı kaşıgı Pulbiber
1 çay kaşıgı karabiber
Süslemek İcin yeşillik
Bulguru bir kaba alıp sıcak suyu ekleyelim, 15 dk beklettikten sonra robota bütün malzemeleri ekleyip 15 20 dk çektirelim 5 dakika dinlendikten sonra sıkarak şekil verelim.
|
Etli Çiğ Köfte |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc174719
Gönderme Tarihi: 21.Ekm.2023
130 defa indirildi / yazdırıldı
|
8 çay bardağı esmer bulgur
350 gram ince çekilmiş yağsız kıyma
2 su bardağı (mümkünse) Urfa isotu
4 yemek kaşığı salça
3 adet kuru soğan
1 demete yakın taze soğan
1 demet maydanoz
1 çay bardağı pul biber
2 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı karabiber
5 diş sarımsak
1 çay bardağı sıvı yağ
Küp buz
Çiğ köfte tepsisine kıymayı, baharatları, ince kıyılmış soğanı, buz parçaları ve ezilmiş sarımsakları koyarak kıvam alana kadar yoğurun.
Daha sonra ortasında bir havuz açılarak bulguru ekleyin ve içe doğru yoğurmaya devam edin.
Yarım saat kadar yoğurma işlemine devam edin.
Ara ara küçük buz parçaları ilave edilir.
Yumuşamaya başlayınca salçayı ekleyin ve tekrar yoğurmaya devam edin.
İnce kıyılmış maydanozu ve yeşil soğanları ekleyin, bu aşamada sıvı yağı da ilave ederek 5 dakika daha yoğurun.
İstenilen kıvama ulaşmış, bulgur ve et yoğurmanın etkisiyle pişmişse, marul ve limonla süsleyebilir ve ayranla ikram edebilirsiniz.
|
Çiğ Köfte |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc178004
Gönderme Tarihi: 31.May.2024
72 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı sıcak su
Yarım su bardağı domates salçası
1 çay bardağı sıvı yağ
Yarım limonun suyu
2 diş sarımsak (isteğe bağlı)
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı isot (isteğe bağlı)
Tuz, karabiber, pul biber (isteğe bağlı)
Yeşillik (maydanoz, taze soğan vb.)
İnce bulgurun üzerini örtecek kadar sıcak su
İnce bulguru derin bir kaseye alın ve üzerini örtecek kadar sıcak su ekleyip bir süre bekletin. Bulgurun suyu çekmesi ve şişmesi için yaklaşık 20-30 dakika bekleyin.
Soğanı ince ince doğrayın veya rendeleyin. Sarımsakları ezerek rendeleyin veya ince doğrayın.
Şişen bulgurun üzerine domates salçasını, sıvı yağı, limon suyunu, doğranmış soğanı, sarımsakları ve isteğe bağlı olarak baharatları ekleyin.
Malzemeleri güzelce karıştırın. Bulgurun üzerini örtecek kadar sıcak su ekleyin ve yoğurmaya başlayın. Bulgurun suyu çekilene kadar yoğurmayı sürdürün.
İyice yoğrulmuş olan karışıma yeşillikleri (maydanoz, taze soğan vb.) ekleyin ve tekrar yoğurun.
İsteğe bağlı olarak çiğ köftenize şekil vererek servis yapabilirsiniz. Maydanoz yapraklarıyla süsleyerek servis edebilirsiniz.
|
Çiğ Köfte |
|
dolu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.01.2014
Mesajlar: 1577 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc179624
Gönderme Tarihi: 24.Eyl.2024
56 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı ince bulgur
250 gr sinirsiz, iyice dövülmüş dana eti ya da yağsız kıyma
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 demet maydanoz
10 dal kadar taze nane
1 bağ taze soğan
1 bağ taze sarımsak
1 adet domates
2 yemek kaşığı biber salçası
Tuz
Karabiber
Kimyon
Kırmızı acı biber
Bulguru önceden ıslatın. Suyunu süzdükten sonra rendelenmiş kuru soğan ve küçük küçük doğranmış domates karıştırın. Yoğrulur (yoğrulma sırasında elinizi suyla ıslatın).
İçine tuz, karabiber, kırmızı biber, kimyon, biber salçasını ilave edin. İyice karıştırdıktan sonra, eti ilave edin. Bulgur ve et ölünceye (yumuşayıncaya) kadar iyice yoğurun. Bu yoğurma etin durumuna göre uzunca bir süre devam etmesi gerekir.
Bu karışıma zeytinyağı, ince ince doğranmış, maydanoz, taze soğan, sarımsak, nane ilave edin. Ceviz büyüklüğünde köfteler yapın. Marul yaprakları üzerine yerleştirin.
Çiğ Köftenin yanında, çoban salatası, tere, turp, marul salatası servis edilebilir.
Not: Kıyma kullanacaksanız, 2-3 kez çektirin. Et kullanacaksanız tahta tokmakla dövülürse daha leziz olur.
|
|