https://www.cumhuriyet.com.tr
1 su bardağı yasemin pirinci (veya baldo pirinç)
1 adet bütün tavuk göğsü (kemikli olursa daha aromatik olur)
2 litre su
2 diş sarımsak
1 parça taze zencefil (yaklaşık 4-5 cm, ince dilimlenmiş)
2 dal taze soğan (ince doğranmış)
1 yemek kaşığı balık sosu (veya tuzla değiştirebilirsiniz)
Karabiber
Taze kişniş (isteğe bağlı)
Kızarmış soğan (üzeri için)
Büyük bir tencereye suyu, tavuk göğsünü, zencefili ve ezilmiş sarımsağı ekleyin. Kaynadıktan sonra altını kısıp yaklaşık 30-35 dakika haşlayın. Tavuk piştikten sonra sudan çıkarın, suyunu süzmeyin.
Pirinci iyice yıkayın ve tavuk suyuna ekleyin. Orta ateşte ara sıra karıştırarak yaklaşık 45 dakika kısık ateşte pişirin. Pirinçler iyice yumuşayıp lapa kıvamına geldiğinde ocaktan alabilirsiniz. Gerekirse biraz daha su ekleyerek kıvam ayarı yapabilirsiniz.
Haşlanmış tavuğu soğuttuktan sonra elinizle liflerine ayırarak didikleyin.
Lapaya balık sosu veya tuz ekleyin. Didiklenmiş tavuğu içine karıştırın ya da servis ederken üzerine koyun.
Üzerine doğranmış taze soğan, karabiber, kızarmış soğan ve isteğe bağlı olarak taze kişniş serpin. Yanında çıtır ekmek veya çubuk krakerle sunabilirsiniz.

|