Reşat Akbaykal
Çeşmelilerin eskiden özel günler için hazırladığı bu yemek, gerçekten hem lezzetiyle hem de sunumuyla gerçek bir ziyafettir. Bu yemek bize muhtemelen Çeşme ve Alaçatıda yaşamış olan Rumlardan miras kalmıştır.
Zaten Çeşme mutfağı da tek yönlü izole bir mutfak değildir. Çeşme bir liman şehri olduğu için dışardan etkilenmenin çok olduğu bir mutfak oluşmuştur. Çeşme ve Alaçatıda yaşamış olan Rumlardan çok fazla etkilenme olduğu gibi diğer yandan Osmanlı döneminde önemli bir liman olan Çeşmeye gelen Araplar ve Akdeniz ülkelerinden de etkilenmeler görülmektedir mutfağımızda. Uzun yıllar birlikte yaşayan Rum ve Türk Toplumunun sentezlendiği bir mutfak da diyebiliriz Çeşme mutfağı için. Yunan mutfağı demiyorum. Bunun ayrımının da iyi yapılması lazım. Yunanistan tarafında fazla zengin bir mutfak yokken Egede yaşayan Rumların o dönemde çok daha ileri olduklarını ve bunun yemek çeşitlerine de yansıdığını görüyoruz.
|