| 
 
| 
 
 
 | 
 
Büryan Pilavı (görsel) | 
 
  | 
Banu Atabay 
Yazar 
 
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 1486 Şehir: Beşevler ÇANKAYA | 
Kısa URL: https://ml.md/lc25494 
Gönderme Tarihi: 17.Tem.2008 
4,891 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
Bu tarif; Türkçe ve İngilizce altyazılıdır
 
 
           
 
 
 
Mütevazı lezzetler mutfağına hoş geldiniz
 
bu bölümümüzde bir Rumeli yemeği hazırlayacağız
 
"Etli Büryan"
 
kısa malzeme listemize göz atalım, sonra yapımına geçelim
 
yarım kilo kuşbaşı et
 
3 su bardağı pirinç
 
3 adet kuru soğan
 
2 çorba kaşığı tereyağı
 
1 su bardağı rendelenmiş domates
 
3 çorba kaşığı sıvıyağ
 
3 su bardağı su
 
1,5 tatlı kaşığı tuz
 
ve karabiber
 
yemeğimiz bir Rumeli yemeği demiştik
 
bununla birlikte bir de "Büryan Kebabı" var ki...
 
o da Siirt yöresine ait nefis bir kebap
 
bunu belirttikten sonra, Etli Büryan pilavının tarifine geçelim
 
3 su bardağı pirincimiz var
 
bunu bol miktarda ılık suya bırakacağız
 
bir miktar da tuz ilave ettikten sonra...
 
en az yarım saat bu suda bekleteceğiz
 
pirinç tuzlu suda beklerken...
 
biz de etli malzememizin hazırlığına geçelim
 
3 çorba kaşığı sıvıyağı
 
tencereye aktarıyoruz
 
biraz ısınmasını bekleyelim
 
çünkü eti kızgın tencereye atmamız gerekiyor
 
içindeki suyunu muhafaza etmesi için
 
sanıyorum ısındı
 
etimizi ilave ediyoruz
 
ve üzeri kabuk bağlayana kadar kavuracağız
 
eti yaklaşık 15 dakika kadar kavurduktan sonra...
 
ince doğradığımız kuru soğanı ilave ediyoruz
 
ve soğanlar şeklini kaybedene kadar kavurmaya devam ediyoruz
 
"Pilavlar" kitabında belirttiğimiz gibi...
 
başarılı bir pilav yapmanın altın kuralı; suyunu iyi ayarlayabilmek
 
bu yüzden pirinci ölçtüğümüz bardağı...
 
domatesi rendeledik, 1 su bardağı domates...
 
ve kavrulan, soğanlı etimizin üzerine ilave ediyoruz
 
ve salçamsı bir kıvam alana kadar kısa süre pişireceğiz
 
evet domates arzu ettiğimiz kıvama geldikten sonra...
 
yine aynı bardakla, 3 su bardağı sıcak suyumuzu ilave ediyoruz
 
neden sıcak su ilave ediyoruz?
 
çünkü soğuk su ilave edersek etler sertleşir
 
bir miktar tuzu da ilave edebiliriz bu aşamada
 
etler yumuşayana kadar kapalı kapakta pişiriyoruz
 
evet etimiz pişmek üzere
 
biz bu arada 2 çorba kaşığı tereyağımızı...
 
tenceremize aktaralım
 
aslında fazla katıyağ kullanma taraftarı değilim ama...
 
bu yöresel bir tarif oladuğu için, lezzetten taviz vermeden...
 
tereyağı kullanıyoruz
 
3 su bardağı suda bekletip, daha sonra da nişastası gidene kadar...
 
akan bol suda yıkadığımız pirinci ilave ediyoruz
 
yaklaşık 5 dakika kadar kavuruyoruz...
 
pirinç taneleri şeffaflaşıyor bu süre içinde
 
ve tane tane olmasını sağlıyor, bu kavurma işlemi
 
Büryan Pilavının yapımı devam ederken...
 
şu ana kadar yaptığımız işlemleri kısaca anlatalım isterseniz
 
önce pirinci ıslattık ve daha sonra bol suda yıkadık
 
nişastası gidene kadar
 
diğer tarafta eti 3 çorba kaşığı sıvıyağda kavurduktan sonra...
 
3 adet ince doğradığımız soğanı ilave ettik
 
soğan şeffaflaşana kadar kavurduk
 
1 su bardağı rende domates...
 
ve yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar tuz ilave ettik
 
onu da kısa süre pişirdikten sonra...
 
3 su bardağı ılık su ekledik
 
ve etler yumuşayana kadar pişirdik
 
daha sonra 3 su bardağı pirincimizi...
 
daha önce hazırladığımız, yıkadığımız pirincimizi...
 
2 çorba kaşığı tereyağında yaklaşık 5 dakika kavurduk
 
şimdi kavurduğumuz pirinci, uygun büyüklükteki...
 
bir borcama ya da farklı bir fırın kabına yerleştireceğiz
 
pirincin üzerine pişirdiğimiz eti...
 
suyuyla birlikte, çünkü biliyorsunuz...
 
domatesi de suyu da ölçülü, suyuyla birlikte yerleştiriyoruz
 
pirinçleri sıyırmadan, etli karışımımızı suyuyla birlikte ilave ettik
 
son işlem olarak, alüminyum folyayla...
 
ya da yağlı kağıtla, ya da kabınızın kapağıyla kapatıyorsunuz
 
ve 190 derece önceden ısıttığımız fırında...
 
yaklaşık 20 - 25 dakika pişiriyoruz
 
Büryan Pilavı fırından çıktı folyoyu alıyoruz
 
üzerine bir miktar karabiber çakiyoruz
 
taze karabiber kokusu üzerinde kalsın diye
 
yarım saat daha bekletip, karıştırıp servise sunuyoruz
 
bu bölümde birlikte lezzetli bir pilav hazırladık
 
"Etli Büryan"
 
biliyorsunuz yöresel lezzetler, aynı zamanda geleneksel lezzetlerdir
 
yüzyıllar boyu, bu güne kadar geldiği için lezzetleri tartışılmaz
 
denerseniz beğeneceğinizden eminim
 
şimdiden Afiyet Olsun!
 
 
 ML® Büryan Pilavı için tıklayın
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 
 |  
 
Büryan Pilavı (görsel) Tarifleri Video Yemek Tarifleri
 | 
 
 
 
 |