| 
 
| 
 
 
 | 
 
Burma Börek (görsel) | 
 
  | 
Banu Atabay 
Yazar 
 
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 1486 Şehir: Beşevler ÇANKAYA | 
Kısa URL: https://ml.md/lc28084 
Gönderme Tarihi: 16.Ekm.2008 
6,525 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
Bu tarif; Türkçe ve İngilizce altyazılıdır
 
 
           
 
 
 
Mütevazı Lezzetler mutfağına bir kez daha hoş geldiniz
 
Bu gün birlikte açma bir börek yapacağız...
 
"Burma Börek"
 
önce malzeme listesine göz atalım...
 
sonra yapımına geçelim
 
2 su bardağı ılık su
 
yarım paket çabuk maya
 
1 adet yumurta ve 1 adet yumurta beyazı
 
1 çay bardağı ayçiçek yağı
 
1,5 tatlı kaşığı tuz
 
alabildiği kadar un
 
ara katlar için; yarım paket margarin ve çeyrek paket tereyağı
 
içi için; 1 küçük kalıp beyaz peynir
 
üzeri için; 1 adet yumurta sarısı
 
ve 1 çorba kaşığı süt
 
malzeme listesinden sonra artık işlemlere geçebiliriz
 
2 su bardağı ılık suyumuzu...
 
yoğurma kabına aktarıyoruz
 
1 çay bardağı ayçiçek yağı
 
1 adet yumurtamızın bütünü
 
1 adet yumurtamızın beyazını
 
kabımıza bırakıyoruz
 
yarım paket maya vardı...
 
mayayı da ilave ettikten sonra...
 
1 tatlı kaşığı tuz...
 
kaşığımız küçük olduğu için çok atıyor görünebiliriz...
 
ama 1 tatlı kaşığı
 
önce parmak uçalrımızla malzemeyi karıştırıyoruz
 
bu kadar yeterli...
 
şimdi elimize yapışmayan bir kıvam alana kadar...
 
azar azar un ekleyerek yoğuruyoruz
 
hamur yavaş yavaş kıvam almaya başladı
 
güzel bir hamur elde ettik...
 
kıvamı bu
 
şimdi üzeri kapalı olarak hamurumuzu...
 
en az 45 dakika dinlendiriyoruz
 
biz de bu arada...
 
iç malzememiz olan peyniri eziyoruz
 
bu şekilde peynirimizi ufaladık...
 
arzu ederseniz kıyılmış maydanoz da ekleyebilirsiniz
 
yarım paket margarinimiz ve çeyrek paket tereyağımız var...
 
bunu da yakmadan eritmek üzere bir kaba aktarıyoruz
 
hamur dinlendi artık açabiliriz
 
kabarmış ve yapışmış
 
hamuru 5 eşit parçaya ayıracağız
 
göz kararı kabaca beşe keselim
 
sonra eşit miktarlara ayırırız
 
hamurları eşitledik, şimdi...
 
nişasta ile karıştırdığımız unu...
 
masaya bırakıyoruz
 
ve üzerine biraz un serptikten sonra...
 
parmak uçları ile bastırıyoruz
 
şimdi oklavayı elimize alabiliriz
 
biraz büyüttükten sonra, hamuru ince açmanın yöntemlerinden biri de...
 
yufkaya dolamaktır
 
yufkaya dolayarak açmaya devam ediyoruz
 
elimizden geldiğince ince açmaya devam ediyoruz...
 
hamur açmak çok zevkli bir şey...
 
insanın içinden açtıkça açmak geliyor
 
bu kadar büyüklük yeterli...
 
şimdi diğer hamurları açmak için bunu yan tarafa aktarıyoruz
 
oklavaya dolayarak
 
işlemlerimize davam edebiliriz
 
ikinci yufkayı da açtık...
 
bunun ölçüsü; oklavanın boyu kadar olabilir
 
şimdilik bir kenara bırakıyorum...
 
ve az önce açtığımız yufkanın üzerine
 
margarin tereyağı karışımından bir miktar  gezdiriyoruz...
 
ezdiğimiz peynirden de bir miktar...
 
serpiyoruz
 
3. yufkayı da açtık şimdi işlemlere devam ediyoruz
 
yine bir miktar margarin, tereyağı karışımını gezdiriyoruz
 
ve aynı şekilde biraz daha peynir...
 
az önce peynirin deymediği yerlere bırakıyoruz
 
son katı da yerleştirelim
 
biraz bastırabiliriz
 
malzemelerin bütünleşmesi için
 
kenarlardaki yuvarlak kısımları...
 
keserek...
 
dörtgen bir hale getireceğiz
 
bunları atmayacağız, ortaya yerleştireceğiz
 
şimdi böreğimizi rulo yapıyoruz
 
kocaman bir rulo gibi görünebilir...
 
önce bu şekilde uzatıyoruz...
 
sonra adını veren burma işlemini yapacağız
 
rulomuz oldukça uzadı
 
şimdi kolay çalışmak için ortadan kesiyoruz
 
bir parçayı şöyle kenara bırakıp...
 
biraz daha uzatmaya devam ediyoruz
 
bu kadar uzattıktan sonra...
 
şimdi ters yönlerde buruyoruz
 
bunu iki kişiyle yaparsanız daha iyi netice alabilirsiniz
 
burarken de uzuyor zaten
 
burma böreği 3 parmak eninde kesiyoruz ve...
 
tepsiye yerleştiriyoruz
 
ikinci parçayı da burarak böreğimizin yapımına devam ediyoruz
 
son böreği de yerleştirdikten sonra...
 
1 çorba kaşığı sütle karıştırdığımız...
 
yumurta sarısını böreklerin üzerine sürüyoruz
 
şimdi sıra...
 
180 derece ısıttığımız...
 
fırında pişirmek...
 
tepsiyi veriyoruz ve kızarana kadar pişiriyoruz
 
burma böreklerimiz çok güzel kızardı...
 
ilk sıcağı çıktıktan sonra servise sunabiliriz
 
gördüğünüz gibi yufka açmak zor bir uğraşı değil...
 
hatta bunu hobi haline de çevirebilirsiniz...
 
küçük hamurlarla açmaya başlarsınız...
 
sonra işi baklavaya kadar götürebilirsiniz
 
ama isterseniz şimdi Burma Börekle başlayın...
 
zor olmadığını görün, sonra afiyetle yiyin
 
görüşmek üzere...
 
 
 ML® Burma Börek için tıklayın
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 
 |  
 
Burma Börek (görsel) Tarifleri Video Kanepe Tarifleri
 | 
 
 
 
 |