Osmaniye İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
3 adet bumbar
1 su bardağı pirinç
2 çay bardağı bulgur
200 gr kıyma
1 adet soğan,
1 baş sarımsak
2 adet domates
1 su bardağı sıvı yağ
Yarım çay bardağı nar ekşisi
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pul biber
Dolma oyacağı, İp
Sosu için:
4 diş sarımsak
1 su bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı sumak ekşisi
1 tatlı kaşığı pul biber
Daha lezzetli ve yağlı olduğu için koyun bağırsağı tercih edilmektedir.
Bumbarlar birer metre boyunda olacak şekilde kesilir.
Musluğun ucuna geçirilip içindekiler akıtıldıktan sonra ince bir çubukla ters çevrilir.
Çevrilen bumbarın mikrobunun ölmesi ve kokusunun gitmesi için un, tuz ve limon tuzu ile iyice yıkanır.
Bütün bu işlemlerden sonra bumbar hazır hale getirilir.
Soğan, sarımsak ve domatesler küçük küçük doğranır.
Pirinçler yıkandıktan sonra içerisine bulgur, kıyma, soğan, sarımsak, domates, biber salçası, sıvı yağ, nar ekşisi, karabiber, pul biber ve tuz ilave edilir. Hazırlanan bütün malzemeler karıştırılır.
Hazırlanan karışım dolma oyacağı yardımıyla bumbarın içerisine doldurulur. Daha sonra pirinçlerin dökülmemesi için bumbarların uçları iplerle bağlanır.
Doldurulan bumbarlar bir tencereye alınır.
Bumbarların üzerini geçecek kadar su ilave edilir.
Suyu azaldıkça üzerine ekleme yapılır.
Pişirilme süresi bumbarların tazelik ya da dinlenmişlik durumuna göre değişmektedir.
Yaklaşık bir saat pişirildikten sonra sosu ilave edilip servis yapılır.

|