|
|
Bulgurlu Kabak Dolması (görsel) |
|
Banu Atabay
Yazar
Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 1489 Şehir: Beşevler ÇANKAYA |
Kısa URL: https://ml.md/lc75800
Gönderme Tarihi: 16.May.2012
3,950 defa indirildi / yazdırıldı
|
Türkçe ve İngilizce altyazılıdır.
merhabalar, Mütevazı Lezzetler mutfağından selamlar, sevgiler
bu bölümümüzde bir dolma tarifimiz var
"Bulgurlu Kabak Dolması"
çok lezzetli, isterseniz bir an önce malzemeleri öğrenelim
6 adet orta boy kabak
1 adet orta boy kuru soğan
2 diş sarımsak
1 su bardağı pilavlık bulgur
250 gram orta yağlı kıyma
1'er çorba kaşığı domates ve biber salçası
1,5 çay bardağı ayçiçek yağı
yarımşar demet, maydanoz, dereotu
2 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı karabiber
1,5 tatlı kaşığı tuz
ve 2 su bardağı ılık su
üzeri için; 2 adet domates
kabaklarımızı soyarak işlemlerimize başlayalım
mümkün olduğunca ince soyacağız ya da kazıyacağız
diğerlerini de aynı şekilde hazırlamaya devam edeceğiz
soyduğumuz kabakları enine üçer parçaya kesiyoruz
böyle bir oyma aletiyle dikkatli bir şekilde oyuyoruz
bu şekilde incecik oyuyoruz ve devam ediyoruz
şimdi artık dolmanın içini hazırlayabiliriz
iç için; öncelikle soğan ince bir şekilde doğranıyor
soğandan sonra dereotu ve maydanozu...
saplarıyla birlikte incecik kıyıyoruz
soğanın üzerine ekleyelim
şimdi 2 diş sarımsağımız var
öncelikle ezerek kabuklarını soyuyoruz
ve kıyıyoruz
salçalarımız, domates, biber...
1 su bardağı pilavlık bulgur...
250 gram orta yağlı kıyma
1,5 çay bardağı sıvıyağımızın 1 çay bardağını içine bırakıyoruz
yarım çay bardağını da üzerine bırakacağız
karabiber...
kuru nane...
ve tuz
şimdi içimizi zedelemeden karıştırıyoruz
yarım bardak su ilave ediyoruz
artık doldurmaya başlayabiliriz
çok fazla doldurmayacağız ve çok fazla bastırmayacağız
tencereye dizerek devam edeceğiz
şimdi son domates kapağımızı da üzerine yerleştirdik
kalan sıvıyağı gezdiriyoruz
ve ateşin yanına gideceğiz
burada domatesimiz, kabak içimiz ve dolma içimiz arttı
az sonra ne yapacağımızı göstereceğim
önce dolmayı susuz olarak ateşe yerleştiriyoruz
10 dakika tasarlanacak sonra suyunu ilave edeceğiz
dolmamız tasarlandı, hatırlarsanız 1,5 su bardağı su artmıştı
sıcak olarak dolmaya ilave ediyoruz
kapağını kapatıyoruz, ateşi kısıyoruz
ve 25 dakika pişiriyoruz
şimdi artan malzemelerimiz var demiştik
bir tencereyi alıyoruz
içine 1 çay bardağı kadar zeytinyağı ilave ediyoruz
özellikle zeytinyağı olması önemli
çünkü bu yemeği Akdaniz'de bu şekilde hazırlıyorlar
artan kabak içlerini biraz daha küçülttük
şimdi kısa süre yağda kavuracağız
kabaklar gevşemeye başladı
şimdi dolma içimizi ilave ediyoruz
ve kavurmaya devam ediyoruz
yaklaşık 15 dakika içi kavurduk
şimdi son olarak artan domatesi ilave ediyoruz
5 dakika da domatesle beraber pişecek
ama bu sefer kapak kapatacağız
bu arada dolmaya da bakalım ne alemde?
evet gayet güzel pişiyor
15 dakika sonra kapatırız
dolmamız çok güzel pişmiş kapatalım
içimize bakalım, harika bunu da kapatalım
az sonra servise sunalım
artık bulgurlu kabak dolmasının servis zamanı
güzel dinlendi
çok da güzel kokuyor
yoğurt eşliğinde servise sunabiliriz
evet bu bölümümüzde içinde kabak olan bir tarif paylaştık
bence denemeğe değer
kabağa yeni bir bakış açısı kazandırdık
deneyin diyorum ve Mütevazı Lezzetler'i hatırlayın
hoşçakalın...
|
|
Bulgurlu Kabak Dolması (görsel) Tarifleri Video Turşu Tarifleri
|
|