Beypazarı Belediyesi
Beypazarı, tarihi zenginliklerinin yanısıra yöresel yemekleriyle de ilgi odağı olmuştur.Anadolu´nun lezzetlerini barındıran yemekleri; sunumunun inceliği ve zarafetinden olsa gerek İnce Takım olarak adlandırılır. El yapımı tarhana çorbası, taş fırınlarda pişirilerek yine özel güveç kaplarında ikram edilen etli güveci, parmak kalınlığında damarsız ve ince kara üzüm yaprağına sarılan etli dolması, 80 kat ince yufkadan hazırlanan baklavası ve yöresel tatlısı olan höşmelimiyle bu zengin mutfak, tarihi konaklarda ziyaretçilere sunulur. Taş fırınlarda yapılan,tazeliğini bir sene koruyan,çay saatlerinin vazgeçilmez lezzetlerinden Beypazarı Kurusu, Türkiye´de sadece Beypazarı´nda üretilir. Beypazarı´nın tamamı tescilli bu yemeklerinin tarihi konaklarda servis edilmesi lezzetine lezzet katar.
Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Havuç ve Güveç Festivali´nde yöresel yemek yarışmaları düzenlenerek lezzetler ödüllendirilir. Beypazarı´ndaki zengin yemek kültürünün en önemli nedenlerinden biri ilçenin tarım ürünlerinin zenginliğinden kaynaklanır. Topraklarının verimli olması nedeniyle nüfusun %70´i tarımla uğraşır ve İstanbul,Ankara gibi merkezlerin domates,ıspanak,salatalık,marul,biber,havuç ihtiyacı da yine Beypazarı´ndan karşılanır. Organik tarımla üretilen ürünlerin hızla arttığı Beypazarı´nda hedeflenen, gübresiz,hormonsuz tarımın yaygınlaştırılması.Türkiye´deki havuç ihtiyacının %60´ını Beypazarı´nda yetiştirilen havuç karşılar. Havucun yan ürünleri olan; lokumu ve reçeli bu nedenle havuç suyu, lokumu ve reçeli Beypazarı´nın en değerli ürünlerindendir. Pekmezi ve cevizli sucukları da Beypazarı´nın yöresel ürünlerindendir ve bağlarda yetişen kaliteli üzümlerden yapılır.
|