İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Hamur için:
6 Su Bardağı Un
½ Tatlı Kaşığı Tuz
3 Su Bardağı Ilık Su
İç Malzemesi
6 Adet Patates
1 Tatlı Kaşığı Tuz
1 Yemek Kaşığı Kuru Nane
½ Tatlı Kaşığı Pul Biber( İsteğe Bağlı)
½ Su Bardağı Zeytinyağı
2 Yemek Kaşığı Tereyağı
Üst Malzemesi:
1 Adet Yumurta
½ Çay Bardağı Zeytinyağı
Börek hamuru için un, tuz ve su karıştırılır, iyice yoğrulduktan sonra üzerine nemli bir bez örtülür ve 15-20 dakika dinlendirilir.
İç malzemesi için patateslerin kabukları soyulur, rendelenir, üzerine tuz, kuru nane, pul biber serpilerek harmanlanır. Tavaya tereyağı konur, eriyince üzerine zeytinyağı dökülür ve yakılmadan ısıtılır.
Dinlenen hamurdan rulo yapılır, 6 parçaya kesilir ve hazır yufka inceliğinde açılır. Daha sonra yufkanın üzerine 3 yemek kaşığı yağ gezdirilir, patatesli iç malzeme yayılır ve rulo şeklinde sarılır. Diğer 5 yufka da aynı şekilde hazırlanır.
Pişirme tepsisi yağlanır ve rulo şeklindeki parçalar helezon şeklinde birbiri ardına yuvarlanır.
Üstü için yumurta ve zeytinyağı çırpılır ve hamurun üzerine sürülür, 190 dereceye ısınmış fırında pişirilir.
Not: Aksaray yöresinde bu börek, üzerine kapak örterek sacın üzerinde pişirilir. Bey dolaması servis edilirken ortasındaki börekler alınır, yerine köpüklü ayran dökülmüş tas konur.

|