| 
 
 
 | 
Başamel Sos | 
  | 
CUMA 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 05.08.2005 
Mesajlar: 46 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc15942 
Gönderme Tarihi: 02.Tem.2007 
8,973 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 su bardağı soğuk süt
 
2 çorba kaşığı margarin
 
2 çorba kaşığı un
 
1 tutam toz beyaz biber
 
1 tutam muskat cevizi rendesi
 
1 tutam tuz
 
 
Yağ ve un pembeleşene kadar kavrulur. Üzerine azar azar soğuk süt eklenir, sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir. Ateşten almadan hemen önce muskat cevizi rendesi, tuz ve beyaz biber katılır, karıştırılır.
 
Başamel sosla yapılan yemeklere "Ogreten adı verilir"
  
 | 
Beşamel Sosu | 
  | 
do-re-mi 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 06.10.2008 
Mesajlar: 36 Şehir: Antakya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc27850 
Gönderme Tarihi: 06.Ekm.2008 
5,459 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
450 gr. margarin
 
5 lt. süt
 
2 adet karanfil
 
450 gr. un
 
125 gr. rendelenmiş soğan
 
1 adet defne yaprağı
 
 
Margarin ve unu derin bir tavada beyaz meyaneyi hazırlayın ve soğumaya bırakın. Süte; soğan, karanfil ve defne yaprağını ekleyip bir taşım kaynatın. Ateşten alıp bir kenarda 5 dk. dinlendirin, ince bir süzgeçten geçirip süzün ve sütü meyanın içine, pütür o-luşmaması için bir spatula ile sürekli karıştırarak yavaş yavaş ilave edin. 30 dk. kısık ateşte, dibini tutmaması için sürekli karıştırarak pişirin. Sosun kabuk bağlamaması için üzerine eritilmiş margarin gezdirerek saklayın.
  
 | 
Beşamel Sos | 
  | 
gulsimsir 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 13.01.2006 
Mesajlar: 180
  | 
Kısa URL: https://ml.md/lc1967 
Gönderme Tarihi: 16.Nis.2006 
5,038 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
3 çorba kaşığı yağ
 
6 çorba kaşığı elenmiş un
 
2 su bardağı süt ( kaynatılmış sonra ılıtılmış)
 
1 adet küçük karanfilli soğan (üzerine bir diş karanfil saplanmış)
 
 
Yağı kalın tabanlı bir tencerede hafif ateşte eritin. Unu ilave edip, karıştırın. Birkaç dakika, yine hafif ateşte, rengi değişmeden pişirin. Isıtılmış sütü azar azar ilave edip pürüzsüz bir karışım elde edinceye kadar çırpma teliyle ya da tahta bir kaşıkla karıştırın. Karanfil saplanmış soğanı da içine katın.
 
Yaklaşık 30 dakika pişirin. Bu sürenin sonunda soğanı içinden çıkarıp sosu tel süzgeçten geçirin. Sosu hemen kullanmayıp bir kenara kaldıracak olursanız, soğumaya başladığında üstünde bir kabuk oluşur. Üstünün kabuk bağlamaması için üzerini, ayrıca eritilmiş yağdan ince bir tabaka ile kaplayın
 
 
 
 
Fotoğraf "Ahben" tarafından gönderildi. 03.03.2020
  
 | 
Beşamel Salçası | 
  | 
savaş 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.01.2008 
Mesajlar: 21 Şehir: Balıkesir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc20958 
Gönderme Tarihi: 27.Oca.2008 
4,127 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1,5 çorba kaşığı un
 
2 su bardağı süt
 
1/2 çorba kaşığı tereyağı
 
1 çay kaşığı tuz
 
 
Bakır bir tencereye yağ ile unu koyunuz. Hafif hararetli ısıda yağı una yediriniz Devamlı karıştırarak yavaş yavaş sütü ilave ediniz. Tuz atıp muhallebi kıvamında pişiriniz.
 
 
Not: Bu salça yemeklerin üzerine dökülüp fırınlanır. Beşamel salçası ile yapılan yemeklere (kabak, tavuk vb. gibileri) ogreten ismi verilir.
  
 | 
Beşamel Sos | 
  | 
Melda Özerman 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 22.03.2008 
Mesajlar: 33 Şehir: İspanya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc22729 
Gönderme Tarihi: 22.Mar.2008 
3,690 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 su bardağı süt
 
1 çorba kaşığı margarin
 
1 çay bardağı sıvı yağ
 
2 çorba kaşığı un
 
Tuz
 
 
Margarini eritip içine sıvı yağı ilâve edin ve unu koyarak kavurun. Yavaş yavaş sütü ve tuzu ilâve edip pişirin.
  
 | 
Beşamel Salçası | 
  | 
Sokrates 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 05.02.2009 
Mesajlar: 20 Şehir: İstanbul | 
Kısa URL: https://ml.md/lc33447 
Gönderme Tarihi: 05.Şub.2009 
3,584 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Bu salça, yumurta ve sebzelerde kullanılır
 
 
40   gram margarin (2 çorba kaşığı)
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
40 gram un (3/4 kahve kaşığı)
 
Karabiber ve muskat (Hindistancevizi)
 
250 -500 gram süt (1 - 2 bardak)
 
 
Küçük bir kaba 2 silme çorba kaşığı yağ koyarak, orta kuvvetteki ateşte yağı eritmeli, sonra buna üç çeyrek kahve fincanı da un ilâve ederek, tel ya da kaşıkla karıştırmak suretiyle unu sarartmadan ancak 2 dakika kadar kavurmalıdır.
 
Sonra bu karışıma, azar azar olmak üzere 1 bardak da ılık süt katmak ve bir taraftan hızlıca karıştırmak suretiyle sütü yağlı una yedirmeli ve karışım mahallebi kıvamına gelinceye dek karıştırarak pişirmeye devam etmelidir. (Reçetelerde yemeklerin gereklerine göre, yani kullanılacak olan salçaların koyuluk ya da sululuklarına göre, süt oram 250 - 500 gram arasında değişmektedir).
 
Sonra salçayı ateşten alarak reçetelerde tarif edildiği şekilde kullanmalıdır.
 
 
Not: Birçok salçaların temeli olan beşamel salçasına reçete gereklerine göre, rende gravyer ya da kaşar katmak mümkündür. Ancak o takdirde bu salça ismini değiştirir ve morney salçası olur. Peynirli, domatesli, kremalı, tavuk suyu ile hazırlanabilir.
  
 | 
Başamel Sos | 
  | 
kikirik 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.05.2009 
Mesajlar: 23 Şehir: Antalya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc36474 
Gönderme Tarihi: 16.May.2009 
3,488 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Fırın makarna ve turtalar için
 
 
Malzemeler:
 
1 kahve fincanı katıyağ
 
1 kahve fincanı un
 
2.5 su bardağı süt.
 
 
Yağ bir tencerede eritilir. Un ilave edilerek kavrulur, pembeleşince süt dökülerek krema haline getirilir. Tuz ilave edilerek ateşten alınır.
  
 | 
Beşamel Sos | 
  | 
denizkızı 
Aşçı 
 
  
Kayıt: 04.08.2008 
Mesajlar: 18 Şehir: Antalya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc26222 
Gönderme Tarihi: 04.Ağu.2008 
3,405 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Küçük bir tencerede tereyağı ağır ateşte, eritin. Yağ kızmaya başlayınca unu ekleyip bir yumurta teliyle sürekli karıştırarak 1-2 dakika, unun rengi dönünceye kadar pişirin. Soğuk sütü bir kerede ekleyip tuzunu ve biberini ilave ettikten sonra, sık sık karıştırarak, 4-5 dakika kadar pişirin. Sos koyulaşınca tencereyi ateşten alın.
  
 | 
Başamel Sos | 
  | 
kikirik 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.05.2009 
Mesajlar: 23 Şehir: Antalya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc36476 
Gönderme Tarihi: 16.May.2009 
3,321 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Kroket ve sufleler için
 
 
1 çay bardağı un
 
1 kahve fincanı yağ
 
2 su bardağı süt.
 
 
Yağ bir tencerede eritilir. Un ilave edilerek kavrulur, pembeleşince süt dökülerek krema haline getirilir. Tuz ilave edilerek ateşten alınır.
  
 | 
Beşamel Sos | 
  | 
Dilek 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 09.08.2005 
Mesajlar: 72 Şehir: Mersin | 
Kısa URL: https://ml.md/lc1970 
Gönderme Tarihi: 16.Nis.2006 
3,280 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 ½ su bardağı kaynar süt
 
1 kahve fincanı un
 
1 çorba kaşığı margarin
 
Tuz
 
 
Yağı küçük bir tencerede eritin. Unu ekleyin ve ağır ateşte karıştırarak kavurun, üç dakika sonra ateşten alın. Beş dakika dinlendirin ve sonra çırparak kaynar sütü ekleyin. Orta ateşte karıştırarak bir kere kaynatın ve sonra ağır ateşte zaman zaman karıştırarak 10 dakika pişirip süzün.
 
 
 ML® Ketçap için tıklayın
 
  
 | 
Beşamel Salçası | 
  | 
bendeniz 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.04.2008 
Mesajlar: 22 Şehir: İzmit | 
Kısa URL: https://ml.md/lc23232 
Gönderme Tarihi: 16.Nis.2008 
3,265 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 çorba kaşığı un
 
1 çorba kaşığı tereyağı
 
1 fincan sıvı yağ
 
2 su bardağı süt
 
1 çay kaşığı tuz
 
 
Yağ ve un iyice kavrulur. Süt ve tuz ilave ederek muhallebi kıvamında pişirilir. Sebze ve et yemeklerinde kullanılır.
  
 | 
Beşamel Sos | 
  | 
mesutbey 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.10.2007 
Mesajlar: 55 Şehir: Bursa | 
Kısa URL: https://ml.md/lc18840 
Gönderme Tarihi: 28.Ekm.2007 
3,251 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2,5 çorba kaşığı tereyağı
 
1 çorba kaşığı un
 
3 su bardağı süt
 
Tuz
 
Karabiber
 
İnce kıyılmış küçük hindistancevizi
 
 
Bir tencereye tereyağını koyup eritin.
 
Sonra unu ilave edip karıştıra karıştıra top top olmadan ve esmerleşmeden kavurun.
 
Un piştikten sonra çok yavaş olarak sütü ilave edin.
 
Sos krema haline gelmeye başlayınca tuzu, karabiberi ve küçük hindistancevizi rendesini içine katın ve karıştırmaya devam edin.
 
Sos çok koyu olursa süt katarak inceltin. Şayet içinde topraklar olmuşsa tel süzgeçten geçirin.
 
Beyaz etler ve sebzelerle servis yapılır.
  
 | 
Beşamel Salçası | 
  | 
altın kafes 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 23.03.2010 
Mesajlar: 20 Şehir: Samsun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc49145 
Gönderme Tarihi: 23.Mar.2010 
3,217 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 bardak süt
 
2 çorba kaşığı tereyağı
 
3 çorba kaşığı un
 
1/2 çay kaşığı tuz
 
 
Un ve tereyağı bir tencereye atılarak tahta kaşıkla karıştırılır. Unun rengi çok az değişmeye başlayınca içine süt katılır. Karıştırmayı asla durdurmamak lâzımdır. Bu karışım, sulu muhallebi kıvamına gelince tuzu atılır.
 
 
 
  
 | 
Beşamel | 
  | 
boyoz 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 15.06.2010 
Mesajlar: 20 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc52733 
Gönderme Tarihi: 15.Haz.2010 
3,199 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Bir kuşhaneye 125 gram tereyağı koyup kuvvetli ateş üstünde eriyince içine 2 çorba kaşığı has un koyup bir tahta kaşıkla bir düziye çeviriniz. Gereğince ezilince rendelenmiş biraz ceviz ya da hindistancevizi ilâve edip kuşhaneyi orta ateşe çekiniz. Birkaç kez çevirdikten sonra halis süt akıtarak iyice bağlayınız. Tuz, biber ekip hafif ateşe alıp koyulaşıncaya kadar çeviriniz. Sonra bir miktar ince kıyılmış maydanoz serpip bir iki çevirdikten sonra indirip kullanınız.
  
 | 
Beşamel Sos | 
  | 
balıkçı kral 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 15.08.2008 
Mesajlar: 20 Şehir: Bodrum | 
Kısa URL: https://ml.md/lc26577 
Gönderme Tarihi: 15.Ağu.2008 
3,174 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 çorba kaşığı tereyağı
 
2 çorba kaşığı un
 
2,5 su bardağı süt
 
1 tutam muskat cevizi rendesi
 
1 çay kaşığı tuz
 
 
Un ve tereyağı, un pembeleşene kadar kavrulur. Üzerine hızlı bir şekilde soğuk süt eklenir. Çırpıcıyla sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir. Muskat rendesi ve tuz katılır.
  
 | 
Beşamel Sos | 
  | 
Bayram 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 03.11.2005 
Mesajlar: 107 Şehir: Almanya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc10853 
Gönderme Tarihi: 03.Oca.2007 
3,173 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 su bardağı süt
 
1/2 kahve fincanı un
 
3/4 çorba kaşığı (35 gr) tereyağı
 
Tuz
 
 
Küçük bir kaba konan tereyağı, hafif ateşte eritildikten sonra, un ilave edilir. 2 dakika kadar yumurta teli veya kaşıkla karıştırılarak pembeleşmemesine dikkat edilir. Un kavrulunca, 1 su bardağı ılık süt azar azar dökülür, hızlı karıştırılarak süt, una yedirilir. Karıştırılarak koyu olmayan muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir.
  
 | 
Beşamel Sos | 
  | 
AyGölgesi 
Super MOD 
 
  
Kayıt: 31.03.2006 
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc97197 
Gönderme Tarihi: 07.Nis.2014 
3,153 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Milli Eğitim Bakanlığı
 
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
 
Ankara 2006
 
 
50 g tereyağı veya margarin
 
50 g un (tepeleme bir çorba kaşığı kadar, yeni elenmiş)
 
500 g süt
 
1 küçük boy soğanla hazırlanmış Garnished Onion (defneli karanfilli soğan, veya sadece bir defne yaprağı da olabilir).
 
Az tuz (az miktarda beyaz biber, muskat rendesi kullanılabilir )
 
 
5 Litre sos için Standart ölçü:
 
300-400 g tereyağı veya margarin
 
400 g elenmiş un
 
5 Litre Süt
 
1 çay kaşığı muskat rendesi
 
1 orta boy soğanla hazırlanmış Garnished Onion (defneli karanfilli soğan)
 
1 Yymek kaşığı tuz
 
½ çay kaşığı beyaz biber
 
 
1-Tereyağı kalın dipli bir tencerede eritilir. Yeni elenmiş ve havalandırılmış un eklenir. Sarartılmadan üç dakika kadar karıştırılarak kavrulması sağlanır.
 
2-Ocaktan alınır 5-10 dakika kadar soğutulur. Soğutulmazsa sosun dibi tutar.
 
3-Tekrar ocağa alınır soğuk süt eklenir ve hızla karıştırılır. Garnished Onion (defneli karanfilli soğan), tuz, muskat rendesi, beyaz biber eklenir.
 
4-Karıştırılarak hafif ateşte 15 dakika kadar kaynatılır. Dibinin tutmamasına dikkat edilmelidir. Ocaktan alınır.
 
5-Garnished Onion (defneli karanfilli soğan) çıkartılır. Sos pütürlü ise süzülebilir.
 
6-Sosun kıvamını koyu buluyorsanız süt ekleyerek kaynatınız. Sulu ise biraz daha yoğunlaşana kadar kaynatabilirsiniz. Kaşığın ters tarafına 4-5 milimetrelik kalınlıkta sıvanıyorsa normal kıvama gelmiş demektir. İstenilen yerde kullanılabilir.
 
 
Not: Fransız mutfağından gelmiştir.
 
 
 
 
Fotoğraf "Doctor" tarafından gönderildi. 09.02.2022
  
 | 
Başamel Sos | 
  | 
kikirik 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.05.2009 
Mesajlar: 23 Şehir: Antalya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc36475 
Gönderme Tarihi: 16.May.2009 
3,140 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Sebzeli gratenler için
 
 
4 çorba kaşğı un
 
1 kahve fincanı margarin
 
3.5 su bardağı süt.
 
 
Yağ bir tencerede eritilir. Un ilave edilerek kavrulur, pembeleşince süt dökülerek krema haline getirilir. Tuz ilave edilerek ateşten alınır.
  
 | 
Sos Beşamel | 
  | 
im 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 20.08.2012 
Mesajlar: 1159 Şehir: Balgat | 
Kısa URL: https://ml.md/lc79604 
Gönderme Tarihi: 23.Ağu.2012 
2,780 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
180 gram yağ
 
1/2 yaprak defne
 
5 kahve fincanı un (160 gram)
 
1 çorba kaşığı tuz
 
9 su bardağı kaynar süt (2 litre)
 
10 adet tane karabiber
 
 
Yağı küçük bir tencereye koyup eritiniz; unu ilâve ederek yumurta vurma teli ile ağır ateşte devamlı karıştırarak 3-4 dakika kavurup ateşten alınız.
 
Ilık bir vaziyete gelince kaynar olarak 2 kilo sütü ilâve edip, iyice karıştırıp, ateşe koyunuz.
 
Defne, tuz ve biberini de ilâve edip devamlı karıştırarak 15 dakika kaynatıp, ateşten alarak hemen süzdürünüz.
 
 
Not: Un çok sıcakken sütü ilâve ederseniz, süt süner, yani iplik gibi uzar. Haliyle koyu sosların dibi tutar, fakat kaynadığı müddetçe yanık kokusu vermezler. Ağır ateşe alıyorum diye, kaynatmayan yere koydunuz mu, dibindeki tutmuş kısım kabarır ve hemen yanık kokusu başlar. O halde, ağır ateşte dibinin tutmaması ve yanık kokusu vermemesi için devamlı kaynatmalısınız.
 
 
 
 
Fotoğraf "Doctor" tarafından gönderildi. 24.02.2022
  
 | 
Beşamel Sos | 
  | 
buzlu çay 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 03.10.2014 
Mesajlar: 37 Şehir: Muş | 
Kısa URL: https://ml.md/lc134914 
Gönderme Tarihi: 18.Haz.2018 
1,118 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 Kaşık margarin
 
3 Kaşık un
 
1,5 Bardak süt
 
2 Yumurta
 
1 Çorba kaşığı rende kaşar peyniri
 
Tuz
 
 
Margarin ile un hafif pembe oluncaya kadar kavrulur.
 
Süt konularak koyu muhallebi gibi pişirilir.
 
Ilınınca içine yumurtalar kırılır ve tuz ile rendelenmiş kaşar katılır iyice karıştırılır.
 
 
Not: Beşamel sos bir çok yemekte kullanılır.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |