BA Sizi tanıyabilir miyiz?
EY Adım Emine Yumuşak, Osmaniyeliyim.
BA Pastane işletiyorsunuz, gördüğüm kadarıyla buranın en gözde pastanesi?
EY Sağ olsunlar ürünlerimizi beğenirler, ancak şu an fazla çeşidimiz yok, çeşitlerimiz, börekler, çörekler, poğaçalar sabahları çok olur.
BA Böyle bir yer açma fikri nasıl ortaya çıktı?
EY Daha önce eşimle Kıbrıs’taydık, birlikte karar verdik, zaten Osmaniyeliyiz buarada açmaya karar verdik.
BA Bildiğim kadarıyla Osmaniye'nin yer fıstığı meşhur. Yer fıstığı içeren yemekleriniz, tatlılarınız var mı?
EY Tabi var, yer fıstığı baklavada kullanıyorlar, şekerlemesi var, ezmesi yapılıyor. Fıstık ezmesini biz her şeyde kullanırız ve çok güzel olur.
BA Yani cevizin, fındığın kullanıldığı her yerde kullanılıyor mu?
EY Kesinlikle evet.
BA Burası daha önce Adana'ya bağlıydı. İl olması ile daha önceki hali ile arasında fark var mı?
EY Tabi var, Osmaniye’miz özellikle inşaat sektöründe güzel gelişti, tanıtımı arttı özellikle yerfıstığıyla, sanayisiyle gelişiyor. Bunun dışında üniversitemize dışarıdan gelen gençler var. Gelişim artıyor, ileride daha da iyi olacağına inanıyorum.
BA Bundan önce gelmiştik, bir hayli modernize olmuş. Osmaniye'nin kömbesi meşhur, bunu meşhur yapan nedir?
EY Biz yıllardan beri yaparız, salep koyarız, 4-5 çeşit baharatı var.[/i]
BA Hangi baharatlar var?
EY Karanfil, zencefil, tarçın, muskat cevizi.
BA Vanilya var mı?
EY Vanilya kullanmayız. Doyurucu özelliği vardır, şifalıdır da.
BA Yumurta kullanıyor musunuz?
EY Yumurta yok, içinde süt, var, yağ var, evlerde yapıldığında genelde tereyağı kullanılabiliyor, biz pastaneler için üretilen yağlardan kullanıyoruz.
BA Kabartma tozu?
EY Kabartma tozu kullanmıyoruz, mayalı hamur yapıyoruz.
BA Maya çok az galiba?
EY Evet mayayı çok az kullanıyoruz. Üzerinde de çörekotu var.
BA Çok sağlıklı.
EY Burada bu çörek Ramazan için yapılır, 1-1,5 ay boyunca yenir. Dayanır hiç bir şey olmaz. Her tarafa kargo ile göndeririz. Osmaniye'nin kömbesi çok meşhurdur.
BA Bu çöreğin değişik şekillerde de yapıyor musunuz?
EY İçine ceviz de katarız, çok güzel olur.
BA Yer fıstığı katar mısınız?
EY Yok bunda yer fıstığı kullanmıyoruz, isteyen olursa cevizli yapıyoruz. Dişe gelecek kadar cevizi iri çekiyoruz, arasına koyuyoruz.
BA Bir de Tarsus çöreği var, o nasıl?
EY Susamlı olur ve bisküvi gibi ince olur. Çocukluğumuzun bisküvileri gibi.
BA Siz kaç yaşınızdasınız?
EY Ben 1973 doğumluyum.
BA Onda yoğun bir şekilde susam kullanılıyor, bu susam kavruluyor mu?
EY Kavrulmuyor, ama pekmeze batırılıyor.
BA Simit gibi, bir de üstüne hafif bastırılıyor ki yapışsın.
EY Pekmez olduğu için susamı da çok alıyor.
BA Bir de yöresel olarak Kahramanmaraş çöreği var. Tatlısı ve tuzlusu mevcut.
EY Kahramanmaraş yakın olduğu için, kültür etkileşimi oluyor.
BA Müşterileriniz kim, size kimler geliyor?
EY Her kesimden müşterilerimiz var, doktorlar gelir, esnaflar gelir, öğrenciler gelir. Burası 24 saat açık olduğu için, her saatin müşterisi de ayrıdır, sabah işe gidenler, öğle saatinde öğrenciler, akşam eve dönenler, nöbete gidenler, hastanedekiler.
BA Ev hanımları geliyor mu, günlerinde ikram etmek için?
EY Evet, evet gelirler alırlar.
BA Yoksa alıp, misafirlerine "ben yaptım" mı diyorlar.
EY Evet diyorlarmış, bunun dışında gerçekten evinde yapmak için tariflerini isteyenler oluyor, biz de tariflerimizi veririz. Bazısı da tarifini misafirleri sorarsa söylemek için istiyor.
BA Bu İskenderun'un kahkesine benziyor.
EY Evet onu da yapıyoruz ama şu an hafta sonu çok çeşidimiz kalmadı. Hatta kahkeden geçen 40 kilo kadar içi cevizli ve hurmalı olarak yaptık, Ankara'ya gönderdik.
BA Günde kaç çeşit çıkartıyorsunuz?
EY Çeşitler nerdeyse sınırsız, pastalar, kekler, tuzlular, tatlılar, bizde çeşit çok inanın sayısını ben bile karıştırıyorum. Yani pastane gibi sadece pastalarla sınırlı değiliz.
BA Siz bunların üretiminde bulunuyor musunuz?
EY Ustalarımız var onlar üretimdeler, ama ben de elimden geldiğince özellikle çöreklerin yapımında bulunuyorum.
BA İşinizi seviyor musunuz?
EY Evet, ben bu işi çok severek yapıyorum. İki oğlum var onlarla uğraşmaktan bazen işten uzaklaşabiliyorum, ama işimi çok seviyorum.
BA Kaç saat çalışıyorsunuz?
EY Eskiden çok fazla çalışırdım sabah 6'da başlardım gece 11'e kadar. Şimdi çocuklardan dolayı burayla daha az ilgileniyorum.
BA Başka şubeniz var mı?
EY Başka şubemiz yok ama askeriyeye toplu olarak veriyoruz. Aslında diğer bulvara bir şube istiyorum, ilerleyen zamanda inşallah nasip olur.
BA İnşallah nasip olur. Ürünleriniz çok güzel Allah gönlünüze göre versin.
EY Çok teşekkür ederim, sizi her zaman beklerim.
|