| 
 
| 
 
 
 | 
 
Ballı Derviş Lokması | 
 
  | 
Saadet 
Türkçe Admin 
 
  
Kayıt: 12.07.2005 
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc95523 
Gönderme Tarihi: 31.Oca.2014 
2,078 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
Milli Eğitim Bakanlığı
 
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
 
Ankara 2006
 
 
Hamuru için; 
 
500 g peksimet 
 
20 g ekmek mayası 
 
250 ml (1 su bardağı) soda 
 
600 ml (2 2/3 su bardağı) sıvı yağı 
 
250 g bal 
 
¼ çay kaşığı tuz 
 
Şurubu için; 
 
1 kg (4 su bardağı) toz şeker 
 
500 ml (2 su bardağı) su 
 
1 tatlı kaşığı limon suyu veya küçük bir parça limon tuzu 
 
 
 
Peksimetler havanda ya da robotta çekilerek un haline getirilir.
 
Bir kabın içerisinde bu un maya, tuz ve soda ile birlikte karıştırılarak yoğurt kıvamına getirilir.
 
Kabın ağzı bir bezle kapatılarak 2 saat kadar mayalandırılır.
 
Sıvı yağ, kızartma tenceresinde kızdırılır.
 
Mayalanmış lokma hamuru ele alınır.
 
İşaret parmağı ve başparmağın arasından sıkılarak top biçiminde küçük bir parça çıkartılır.
 
Yağa batırılmış kaşıkla bu parça alınarak kızgın yağa atılır.
 
Altın sarısı renk alıncaya kadar kızartılır.
 
Kalan hamurun tamamı aynı şekilde kızartılır ve süzülerek bir kaba alınıp soğutulur.
 
Ayrı bir tencerede su, şeker ve limon suyu ateşe koyularak şeker eriyinceye kadar karıştırılır.
 
Kaynamaya başladıktan sonra ateş kısılır, 2-3 dakika daha pişirilerek ateşten alınır.
 
Soğuyan lokmalar sıcak şuruba atılarak 15 dakika (şurubu çekinceye kadar) bekletilir.
 
Ayrı bir kapta bal sulandırılarak kaynatılır.
 
Lokmalar süzdürülerek şuruptan alınır.
 
Üzerine sıcak bal gezdirilir.
 
Sıcak ya da soğuk olarak servis yapılır.
  
 | 
 
 
 
 
 
 
 |  
 
Ballı Derviş Lokması Tarifleri Bülbül Yuvası Tarifleri
 | 
 
 
 
 |