Hamuru için:
Yarım kg un
Tuz
Yeteri kadar su
İçi için:
750 gram ayıklanmış balık
1 çorba kaşığı tereyağı
1 kahve fincanı dolmalık fıstık
1 adet büyük boy soğan
4 dal kıyılmış taze soğan
2 adet kırmızı biber
Yarım kahve fincanı kuş üzümü
Yarım demet maydanoz
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz
Karabiber
Yufkaların aralarına sürmek için:
1 çorba kaşığı tereyağı
1 kahve fincanı mısır yağı
Böreklerin kenarlarını yapıştırmak için:
1 adet yumurtanın akı
Üzeri için:
1 adet yumurta sarısı
Öncelikle hamur için derin bir kaba un ve tuzu alıp karıştırın. Yumuşak bir hamur elde edene kadar, azar azar su ilave ederek yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örterek 15 dakika dinlendirin.
İçi için ayıklanmış balıkları haşlayın ve suyunu süzüp kenara alın. Tereyağını bir tavada eritin. Dolmalık fıstığı ekleyin ve hafif pembeleşene kadar kavurun. Kıyılmış soğanı ilave edip, 1-2 dakika kısık ateşte kavurun.
Daha sonra taze soğan ve küp doğranmış kırmızı biberi katın. Tüm malzemeyi 1-2 dakika daha kavurduktan sonra sıcak suda 10 dakika bekletip süzdüğünüz kuş üzümü, kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiberi ekleyip, ocağın altını kapatın.
Rendelenmiş kaşar peynirini ilave edin ve karıştırın.
Dinlenen hamuru 14 bezeye ayırın. Her parçayı oklava yardımıyla yemek tabağı büyüklüğünde açın. Hamurların aralarına sürmek için 1 çorba kaşığı tereyağını eritin ve mısır yağını katıp, karıştırın.
Açtığınız hamurların 7 adedinin üzerine fırça ile yağ sürerek üst üste koyun. Aynı işlemi kalan 7 adet hamur için de tekrarlayın. Daha sonra bu hamurları tek bir hamur olacak şekilde yarım parmak kalınlığında açın ve toplam 2 adet yufka elde edin.
Yufkalardan geniş ağızlı su bardağı ile yuvarlaklar çıkarın. Yuvarlak hamurun ortasına balıklı iç harçtan koyun ve kenarlarına yumurta akı sürün. Üzerine ikinci bir parça hamur koyun ve kenarlarını yapışması için bastırın.
Hamur ve iç harç bitene kadar işleme devam edin. Böreklerin üzerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
|