|
|
Balık Çorbası |
|
Oruç
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 02.07.2006
Mesajlar: 46 Şehir: Gaziantep |
Kısa URL: https://ml.md/lc6864
Gönderme Tarihi: 08.Ağu.2006
5,946 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilo beyaz etli balık (kırlangıç, iskorpit, orfoz, lagos, levrek)
1 orta boy patates
1 havuç
1 kuru soğan
1 küçük kereviz
2 kaşık sıvı yağ,
yarım kahve fincanı pirinç
2 yumurta
1 limon
yarım demet maydanoz
Balıkları temizleyin, büyük iseler 2-3 parçaya ayırın. Patatesi soyun, kararmaması için, soğuk su konmuş bir kabın içine küçük parçalar halinde doğrayın. Havucu kazıyın, uzunlamasına dörde bölün, 1-2 cm uzunluğunda doğrayın. Kerevizin dış kabuğunu soyun, zar şeklinde doğrayın. Pirinci bir kapta tuzlu su ile yumuşayıncaya kadar haşlayın, süzün. Balıkları, sebzeleri, yağı ve tuzu içinde soğuk su olan bir tencereye koyun, kaynamaya başladıktan sonra üstündeki köpüğü delikli kepçe ile alın, 20-25 dakika pişirin. Balık parçalarını delikli kepçe ile çıkartın, bir kaba alın, soğutun, kılçık ve derilerini ayıklayıp 3-4 santim büyüklüğünde lokmalara ayırın. Tencerede kalan suyu süzün, sebzeleri ezin, süzülmüş balık suyuna karıştırın. Balık suyunu ocağa koyun, kaynamaya başlayınca haşlanmış pirinci ve balık parçalarını ekleyin, tuzunu kontrol edin, karabiberini ekleyin. Çorbayı ocaktan indirmeden önce bir kapta yumurta sarılarına limon suyunu yedirerek bir terbiye hazırlayın, karıştırarak dökün. Ateşten alınca kıyılmış maydanozu serpin ve ılık olarak servis yapın.
Not: Pirinç yerine şehriye veya küçük makarnalar koyabilirsiniz. Tarifteki bazı sebzeleri sevmiyor veya bulamıyorsanız domates veya pırasa da kullanabilirsiniz.
ML® Balık Çorbası için tıklayın
|
Balık Çorbası |
|
Borekch
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 30.04.2006
Mesajlar: 125 Şehir: Mardin |
Kısa URL: https://ml.md/lc7436
Gönderme Tarihi: 25.Eyl.2006
3,027 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilogram balık
rendelenmiş yarım limon kabuğu
tuz
karabiber
2 limon suyu
yarım fincan zeytinyağı
3 doğranmış soğan
6 kabuksuz doğranmış domates
2 adet doğranmış kereviz sapı
500 gram ince ince dilimlenmiş patates
5 bardak balık suyu
2 kaşık kıyılmış maydanoz
2 kaşık kekik
5 dilim dörde bölünmüş ekmek
Temizlenmiş balıkları büyük bir kaba yerleştirip üstüne limon rendesi, tuz ve karabiber serptikten sonra, limon suyunu ve zeytinyağını ekleyerek bir kenara bırakın. Soğan, domates, kereviz sapı, patates ve balık suyunu büyük bir tencereye koyup yüksek ateşte kaynatın. Kaynamaya başlayınca ateşi kısarak 30 dk. patatesler yumuşayıncaya kadar pişirin. Balıklı karışımı tencereye ekleyip maydanoz ve kekik katarak 15 dk. balık kılçığından ayrılana kadar pişirin. Kâselere ekmekleri koyun, balıkları kepçeyle alarak ekmeklerin üzerine koyun ve çorbayı dökün.
ML® Uskumru Çorbası için tıklayın
ML® Uskumru Çorbası (görsel)
|
Balık Çorbası |
|
Şükriye
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 03.10.2006
Mesajlar: 54 Şehir: Cumali |
Kısa URL: https://ml.md/lc7630
Gönderme Tarihi: 03.Ekm.2006
2,730 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilo çeşitli küçük beyaz etli balık
300 grm havuç, kereviz (tamamı)
2 adet patates
3 adet yumurta sarısı
10 adet küçük soğan
4 çorba kaşığı un
1 adet limon suyu
3 çorba kaşığı tereyağı
Tuz
Sebzeler büyükçe parçalara kesilir, bol su ile haşlanır, hemen süzgüden süzülür. Çorba pişecek kap içinde sebzelere üç kaşık tuzsuz tereyağı, 6 bardak soğuk su ilâve edilerek pişirilir. Küçük cins beyaz balıklar iyice temizlendikten sonra bir kaba konur, üzerine sebzelerin suyu süzülür, bir kapta un, yarım bardak soğuk su, üç yumurta, limon, tuz yumurta teliyle vurulur, balığın üzerine dökülür. Balık piştikten sonra suyu sebzenin üzerine dökülür. Balıklar soğuduktan sonra kemiklerinden ayrılır, etleri de çorbaya katılır. ince maydanoz kıyılır. Balık çorbasını birkaç cins balıktan yapmaktan amaç, lezzetli olması içindir.
|
Balık Çorbası |
|
ananas
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.09.2006
Mesajlar: 30
|
Kısa URL: https://ml.md/lc7970
Gönderme Tarihi: 20.Ekm.2006
3,049 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg. beyaz etli büyük balık
1 baş soğan
3 adet havuç
1 çay fincanı pirinç
2 adet yumurta
2 adet limon suyu
12 bardak su
Yeterince tuz, biber
Balığı yıkayıp temizleyiniz. Geniş bir tencereye ister bütün, ister parçalayarak koyunuz. Üzerine iri doğranmış soğanı, havucu, 12 bardak suyu ekleyiniz. 1.5 limon suyunu içine sıkınız. Orta hararetli ateş üzerinde balık ve sebzeler yumuşayıncaya kadar pişiriniz. Pişince tencereyi ateşten alıp, tenceredeki balıkları ayrı bir kaba çıkarınız. Tenceredeki sebzeleri tel süzgeçten ezerek suyunu süzünüz. Tencereyi tekrar ateşe koyup, ayıklanmış ve yıkanmış pirinci ilave edip, pirinçler uzayıncaya kadar pişiriniz. Bu arada su az gelirse biraz sıcak su ekleyiniz. Öte yanda balıkların deri ve kılçıklarını ayıklayıp, etlerini küçük küçük ayırınız. Pirinçler pişince balık etlerini tencereye atınız. Bir iki taşım kaynatınız, iki yumurta sarısını limon suyuyla çırpıp, çorbaya katınız. Bir taşım kaynatıp çorbayı ateşten alınız. Üzerine kıyılmış maydanoz gezdirip sıcak sıcak ikram ediniz.
Not: Bu çorba balıkların sade baş, kemik ve kuyrukları kaynatılıp da yapılabilir.
|
Balık Çorbası |
|
akdeniz
Yamak
Kayıt: 13.12.2006
Mesajlar: 5 Şehir: İst. |
Kısa URL: https://ml.md/lc10349
Gönderme Tarihi: 25.Arl.2006
2,995 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 levrek
1 kuru soğan
1/2 çay bardağı havuç rendesi
1/2 çay bardağı krema
1/2 çaybardağı sıvıyağ
2 kaşık un
1 diş sarımsak
tuz
maydonoz
dereotu
limon
Temizlenmiş levreği tencereye alalım 1.5 lt. su ile kaynatalım 10 dk.başka bir tencerede yağ ile rendelenmiş soğanı ,minik doğranmış sarımsak ve havuçları soteleyelim, ununu ekleyip balık suyunu süzdürelim içine.Çırpma teli ile çırpalım topaklanmasın diye,10 dk. kadar kaynatalım.Kremasını,tuzunu ekleyelim.Balıkları kılçıklarından ayıralım,fındık kadar parçalar halinde çorbaya katalım.İnce doğranmış maydonoz&dereotu ilave edip 1 limon sıkalım,kapatalım altını. Sıcak olarak kaselere koyarak üzerini süsleyip limon ve karabiber eşliğinde servis yapalım.
|
Balık Çorbası |
|
Karakol
Editor
Kayıt: 10.11.2005
Mesajlar: 157 Şehir: Emek/ANKARA |
Kısa URL: https://ml.md/lc10417
Gönderme Tarihi: 26.Arl.2006
2,928 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg beyaz etli balık
1 baş soğan
4 havuç
4 iri patates
2 kahve fincanı pirinç
1 küçük kereviz
1 demet maydanoz
12 bardak su
2 yumurta
yarım çay bardağı limon suyu
yeteri kadar tuz ve karabiber
Balığın yüzgeçleri kesilir, varsa pulları ayıklanır, solungaçları ve içi çıkarıldıktan sonra bol akar suda içi, dışı iyice yıkanır. Düz altlı geniş bir tencereye balık oturtulur. Üstüne rendelenmiş soğanla kıyılmış maydanoz ve yeteri kadar tuz serpilir. 12 bardak da su döküldükten sonra tencere orta ateşe oturtulur. Yumuşayıncaya kadar haşlanan balık, iki kevgirin yardımıyla tencereden süzülerek çıkarılır ve bir kenara konur. Üstü kazınıp rendelenmiş havuç ile küçük parçalara doğranmış kereviz ve kabuğu soyulduktan sonra küçük parçalara doğranmış patates balıktan kalan suyun içine atılır. Taşlan ve darıları temizlenmiş pirinç de katıldıktan sonra tenceredekiler bütünüyle helveleninceye kadar kaynatılır. Bu arada haşlanmış balık, deri ve kılçıklarından temizlenerek iri lokma büyüklüğünde parçalara bölünür. Tenceredeki sebze ve pirinçler bütünüyle dağılıp helmelenince ince delikli bir süzgeçten geçirilerek bir başka tencereye boşaltılır. Kap ateşe oturtulur ve gerekirse tuz serpilir. İçindeki helmeli su kaynamaya başlayınca balık parçaları da atılır ve beş dakika birlikte kaynatılır. Çorba ateşten indirileceği sırada bir kâsede yumurtalarla limon suyu iyice çırpılarak köpürtülür. Sonra bu terbiyeyi çırpmaya ara vermeden kaynar sebzeli sudan kaşık kaşık alınır ve terbiyenin içine dökülür. Kâse dolunca bu defa tenceredekiler çabuk çabuk kanştırılırken terbiye içine dökülür ve balık çorbası ateşten indirilerek servis kâsesine boşaltılır. Çorbanın üstüne karabiberi de serpildikten sonra kâsesi sofraya götürülür ve sıcak servis yapılır.
|
Balık Çorbası |
|
sinan
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 19.01.2007
Mesajlar: 144 Şehir: İÇEL |
Kısa URL: https://ml.md/lc11382
Gönderme Tarihi: 21.Oca.2007
2,904 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg' lık beyaz etli bir balık (levrek, sinarit, kırlangıç, lipsos vs.)
1/2 çay bardağı limon suyu
2 kahve fincanı pirinç
1 adet küçük kereviz
1 demet maydanoz
12 su bardağı su
4 adet patates
4 adet havuç
1 baş soğan
2 adet yumurta
Tuz
Karabiber
Balığı temizleyip, varsa pullarını ayıklayın. Solungaçları çıkarın, içini iyice temizleyip bol suda yıkayın.
Balığı, atı düz, geniş bir tencereye koyup, üstüne rendelenmiş soğanla kıyılmış maydanoz, oniki su bardağı su, tuz ve karabiber koyun. Tencereyi orta derecedeki ateşe koyun.
Balığı yumuşayıncaya kadar haşlayıp, süzdükten sonra bir kenara koyun. Rendelenmiş havucu, ufak ufak doğranmış kerevizi, küp küp doğranmış patatesi ve pirinci balığı haşladığınız suya katıp, iyice kaynatın.
Bu arada, haşlanmış balığı, deri ve kılçıklarından temizleyip lokma büyüklüğünde parçalara bölün. Tenceredeki sebze ve pirinçler bütünüyle dağılınca ince delikli bir süzgeçten geçirip diğer bir tencereye boşaltın ve tencereyi ateşe koyun. İçindeki su kaynamaya başlayınca balık parçaları da katıp , 5 dakika daha kaynatın. Çorbayı ateşten alacağınız sırada bir kasede yumurtalarla limon suyunu çırpıp köpürtün. Daha sonra çırpmaya ara vermeden kaynar sebzeli sudan kaşık kaşık alıp , terbiyenin içine katın. Kase dolduğunda bu kez tenceredekileri hızlı hızlı karıştırıp, terbiyenin içine boşaltın ve balık çorbasını ateşten alıp, karabiberini ilave edip servis yapın.
|
balık çorbası |
|
fikret
Aşçı
Kayıt: 11.02.2007
Mesajlar: 19 Şehir: izmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc11943
Gönderme Tarihi: 11.Şub.2007
3,248 defa indirildi / yazdırıldı
|
balık çorbası her çeşit balıktan yapılamaz iskorpit yada sokkan da denilen bir balıktan yapılan makbuldür balık ayıklanır yıkanır bol suda haşalanır 5 adet balıktan 6 kişilik çorba çıkar haşlanan balık özenle ayıklanır süzülmüş balık suyunun içine dörde bölünmüş 2 adet kuru soğan 1 çaybardağı pirinç konulur tuz konulur pirinçlerin pişmesine yakın ayıklanan balıklar ilava edilir 45 dakika daha pişirilir indirmeye yakın 1 limon suyuna 1 yumurta akıyla beraber ilave edilip çok yavaş yavaş çorbaya ilave edilir yumurta beyazlarının çok iyi ilave edilmesi gerekir terbiyesi çok önemlidir arzuya göre 2-3 adet defne yaprağı yada fesleğen ilave edebilirsiniz
|
Balık Çorbası |
|
vardar
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 09.02.2007
Mesajlar: 394
|
Kısa URL: https://ml.md/lc12199
Gönderme Tarihi: 23.Şub.2007
3,235 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilo balık (kırlangıç, dülger balığı ve tekir ya da kaya balığı karışımı olabilir)
3 yumurta
1 sap kereviz
1 diş sarımsak
1/2 baş soğan
1 körpe havuç
1 demet maydanoz
4 çorba kaşığı zeytinyağı
birkaç karabiber tanesi
Tuz
2 dilim tava ekmeği
Balıkların içlerini dışlarını temizleyip yüzgeçlerini kesmeli, bol suda iyice yıkamalı ve bunları bir kenarda süzülmeye bırakmalı.
Bir tencereye zeytinyağını ve bir diş sarımsağı koyarak kabı ateşe oturtmalı. Sarımsak pembeleşince balıkları içine oturtmalı, beş bardak sıcak su dökmeli. Temizlenmiş kerevizi, üstü kazınmış havucu, maydanozu, yarım soğanı, biber tanelerini ve tuzu da kattıktan sonra tencerenin kapağını örtmeli, balıkları iyice pişirmeli.
Balıklar pişince bunları sudan çıkarmalı, etlerini ayıklayıp bir kenara koymalı. Balığın pişen suyunu ise süzgeçten geçirip bir tencereye boşaltmalı. Bunların içine haşlanmış balık parçalarını da atmalı. Yumurtaları büyük bir kâseye boşaltmalı. Bunları kuvvetle çırparken azar azar balık çorbasından katmalı. Kâse dolunca çorbayı çabuk çabuk karıştırırken kâsedeki terbiyeyi tencereye boşaltmalı. Bir dakika kadar ateşte tuttuktan sonra çorbayı ateşten indirmeli.
Balık çorbasını kâselere bölmeli Daha önceden tava ekmeği dilimlerini tavla zarı küçüklüğünde parçalara doğrayıp zeytinyağında kızartmalı ve her kâseye birkaç parça koyduktan sonra sıcak sıcak servis yapmalı.
|
Balık Çorbası |
|
merveüzüm
Aşçı
Kayıt: 13.09.2007
Mesajlar: 12 Şehir: aksaray |
Kısa URL: https://ml.md/lc17709
Gönderme Tarihi: 13.Eyl.2007
2,767 defa indirildi / yazdırıldı
|
MALZEMELER
2 kg beyaz etli balık
1 kuru soğan
1 havuç
2 defne yaprağı
1 demet maydanoz
2.5 litre su
4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 taze soğan
2 pırasa
5 diş sarımsak
2 domates
1 yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı safran
1 çay kaşığı kekik
6 dilim ekmek
1 yemek kaşığı mayonez
2 portakal kabuğu
Tuz, karabiber
HAZIRLANIŞI
Balıkları temizleyerek, kıyılmış havuç, maydanoz ve defne yaprağı ile tuzlu suda 30 dakika haşlayın.Halka halka doğranmış soğan, pırasa, kıyılmış 4 diş sarımsak, kekik, safran, salça, ince şeritler halinde kesilmiş portakal kabuğunu yağda 15 dakika kavurun, ve tuzunu ekleyin.
Karışımı kaynamakta olan balığın içine ilave edin. Yaklaşık 15 dakika kaynattıktan sonra doğranmış domates ilave ederek bir taşım kaynatıp ocaktan alın. Bir diş sarmısağı ezerek, mayonezle karıştırın. Kızarmış ekmeklerin üzerine sürün ve çorbanın üzerine koyarak servis yapın.
|
Balık Çorbası |
|
rapsodi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 30.10.2007
Mesajlar: 93 Şehir: Karaman |
Kısa URL: https://ml.md/lc18894
Gönderme Tarihi: 30.Ekm.2007
2,759 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 kişilik Gerekli malzeme:
800-900 gr beyaz etli balık (kırlangıç, levrek ya da fener balığı),
2 soğan
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 diş sarımsak
4-5 su bardağı balık suyu
2 domates,
1 limon suyu
Yarım su bardağı tel şehriye
2 çorba kaşığı ince kıyılmış maydanoz
2-3 tane karabiber
4 dilim kızarmış çavdar ekmeği
Tuz
Balıkları ayıklayıp iri parçalara bölün. Domateslerin kabuklarını soyup küçük küpler halinde doğrayın.
Rendelenmiş soğan ve ince doğranmış sarımsağı zeytinyağında hafifçe kavurun. Domatesleri ilave edip ateşi kısın. Domates suyunu çekince 4-5 bardak balık suyu ekleyin. Su kaynayınca ateşi kısıp limon suyu, maydanoz, şehriye tuz ve biberi ilave ederek 10 dakika pişirin. Balık parçalarını ekleyip balıklar pişene kadar 6-7 dakika daha kaynatın.
Kızarmış çavdar ekmeği dilimlerini çorba kaselerine yerleştirin. Çorbayı paylaştırıp sıcak olarak servis yapın.
Not: Su dolu bir tencerede balık kafaları, soğan, havuç, tane karabiber ve defne yapraklarını kaynatarak balık suyu elde edebilirsiniz.
|
BALIK ÇORBASI |
|
şengülaras
Aşçıbaşı
Kayıt: 12.03.2008
Mesajlar: 20 Şehir: Mersin |
Kısa URL: https://ml.md/lc22534
Gönderme Tarihi: 13.Mar.2008
2,821 defa indirildi / yazdırıldı
|
MALZEMESİ:
1 kg. kefal,
2 kereviz sapı,
2 kuru soğan,
1 havuç,
1 sap pırasa,
2 çorba kaşığı limon suyu,
3 diş sarımsak,
10 su bardağı su,
bir avuç maydanoz,
1 kahve fincanı un,
1 tatlı kaşığı kekik,
1 defne yaprağı,
zeytinyağı,
karabiber,
tuz.
Bütün sebzeleri, soğanlar ve sarımsakları doğrayın. Balıkları, doğranmış malzemeleri ve limon suyunu, suya atın. Orta ateşte bir taşım kaynatıp altını kısın ve köpüğünü alın. Kekik, defne yaprağı, maydanoz, karabiber ve tuzu ilave ederek 10 dakika kaynatın ve suyunu ayırın. Kızgın yağda, unu kavurun ve 6 bardak balık suyu ve balığı didikleyerek ilave edip, birtaşım kaynatın. Afiyet olsun.
|
BALIK ÇORBASI |
|
bendeniz
Aşçıbaşı
Kayıt: 16.04.2008
Mesajlar: 22 Şehir: İzmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc23235
Gönderme Tarihi: 16.Nis.2008
3,169 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzeme:
1 kefal balığı
1 havuç
1 patates
1 kereviz
4-5 defne yaprağı
1 çorba kaşığı salça
1 demet maydanoz
1 limon
2 çorba kaşığı un (tepeleme)
2 çorba kaşığı tereyağı veya margarin
1 soğan
Yapılışı:
Tencereye yağı alıp eritin. Soğanı yemeklik doğrayıp ilave edin. Soğanlar pembeleşene dek kavurun. Patates, havuç ve kerevizin kabuklarını soyup fındık büyüklüğünde doğrayın. Sebzeleri de tencereye alıp arasıra karıştırarak sote yapın. Sebzeler yumuşamaya başlayınca tencereye yeterince su, salça ve tuzu ilave edin. Kefalin kafasını, iç organlarını temizleyip, özenle yıkayın. 2 cm. eninde yuvarlak dilimler halinde kesin (bel kemiğini çıkarmadan). Tencereye iri iri doğradığınız balık parçalarını da ilave ederek, ağır ateşte balıklar ve sebzeler yumuşayana dek pişirin. Tencereyi ateşten alın. Balık dilimlerini delikli kepçeyle, yıpratmadan tencereden çıkarın (sebzeler tadını balıklara verdiği için sebzelerin posalı kısmını kullanmaya gerek yok). Tereyağını eritip, unu ilave edin. Un sararana dek, yağ ile hafifçe kavurun. Bir kepçe çorbanın suyundan ilave edip, unu bulamaç haline getirerek tencereye oturtun. Bir taşım kaynatıp ateşten alın. Tabaklara birer dilim kefal koyup üzerine çorbanın suyundan bir kepçe gezidirin. Limon sıkarak servis yapın.
|
Balık Çorbası |
|
bohem
Aşçıbaşı
Kayıt: 21.01.2009
Mesajlar: 25 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc33081
Gönderme Tarihi: 22.Oca.2009
2,507 defa indirildi / yazdırıldı
|
1— Balık çorbalarında balığı bütün olarak kullanmak isliyorsanız, oval bir tencereyi tercih edin. Tencerenin alt kısmına alüminyum kağıt yayarsanız , balığı pişirdikten sonra tencereden çıkarmak daha kolay olacaktır. Balık ile birlikte tencereye doğranmış taze soğan, defne yaprağı koyabilirsiniz. Balık haşlandıktan sonra, alüminyum kağıt ile birlikte balığı sudan çıkarın.
2- Balığın derisini çıkarın. Balık sıcakken daha kolay soyulacaktır. Üst derisini çıkardıktan sonra iç kısmını enine olarak yarın.
3— Kılçığını çıkarın. Küçük parçalara bölün. Balık suyunu süzün ve bir tarafa ayırın.
4— Yapraklı sebzeleri yağda kavurun. Bir bez üzerine alarak çok küçük parçalar halinde doğrayın.
5— Diğer sebzeleri çok küçük parçalar halinde kesin. Balık çorbasına; taze soğan, kabak ve maydanoz ile dereotu ilave edebilirsiniz.
|
BALIK ÇORBASI |
|
Eda21
Aşçıbaşı
Kayıt: 28.01.2009
Mesajlar: 22 Şehir: Diyarbakır |
Kısa URL: https://ml.md/lc33262
Gönderme Tarihi: 28.Oca.2009
2,464 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemesi:
1,5 kg. beyaz etli balık
2 adet büyük boy soğan
1 demet taze soğan
2 adet yeşil dolmalık biber
3 bardak balık suyu
4 diş sarımsak
10 cl. zeytinyağı
3 çorba kaşığı domates salçası
1 litre su
1 çorba kaşığı baharat
tuz ve karabiber
Hazırlanışı:
Soğanı, taze soğanı, dolmalık biberi ve sarımsağı kızgın zeytinyağında 5 dakika kavurun. Balık suyu ilave edip, kaynatın. Domates salçasını, suyu ve yeşillikleri ilave edin. Ayıklanmış balık etlerini buna ilave edin. Hepsini birlikte 20-30 dakika kısık ateşte pişirin. Tuz, karabiber ve kırmızı biber ile tadlandırın, hemen servis yapın.
Not: Balık çorbanıza daha değişik sebzeler de ilave edebilirsiniz. Yaz veya kış aylarında olsun, bu çorba için taze sebzelerden yararlanın.
|
BALIK ÇORBASI |
|
Eda21
Aşçıbaşı
Kayıt: 28.01.2009
Mesajlar: 22 Şehir: Diyarbakır |
Kısa URL: https://ml.md/lc33265
Gönderme Tarihi: 28.Oca.2009
2,492 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gr. beyaz etli balık
1/2 demet maydanoz
2 yumurta sarısı
2 çorba kaşığı margarin
2 adet patates
2 adet havuç
Tuz
Kırmızı biber
Ayıklanmış beyaz balık etlerini bol suda haşlayın. Balıkları süzerek çıkarın.
Patates ve havuçların üzerindeki kabukları soyun. Çok küçük parçalar halinde kesin.
Balık suyuna maydanozu koyun. 10 dakika kaynatın. Sonra suyu süzgeçten geçirerek süzün. Diğer bütün malzemeyi bu suya koyarak haşlayın. Sebzeler yumuşayınca, balıkları da atın, biraz daha kaynattıktan sonra tencereyi ateşten indirin.
Not: Yumurta sarılarının ayrı bir kabın içinde iyice çırpılıp, sonra çorbaya ilave edilmesi gereklidir.
|
Balık Çorbası |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc36626
Gönderme Tarihi: 18.May.2009
2,814 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg. kırlangıç ya da kefal balığı
1/2 çay bardağı limon suyu
1 kahve fincanı pirinç
1 adet kereviz
1 demet maydanoz
1 adet patates
2 adet havuç
1 baş soğan
2 adet yumurta sarısı
Tuz
Karabiber
Balığı temizledikten sonra varsa pulları ayıklanır. Balığı, düz, geniş bir tencereye konulur, üstüne rendelenmiş soğanla kıyılmış maydanoz, 10-12 bardak su, tuz ve karabiber konulur. Orta derecedeki ateşte balık yumuşayıncaya kadar haşlanıp, süzdükten sonra bir kenara konulur. Rendelenmiş havuç, ufak ufak doğranmış kereviz, küp küp doğranmış patates ve pirinç, balığın haşlandığı suya katılıp, iyice kaynatılır.
Balık lokma büyüklüğünde parçalara bölünür. Tenceredeki sebze ve pirinçler bütünüyle dağıldıktan sonra bir süzgeçten geçirip diğer bir tencereye boşaltılır ve kaynatılır... Çorbayı ateşten alacağına yakın bir kasede yumurtalarla limon suyu iyice çırpılıp köpürtülür. Daha sonra yavaş yavaş karışımın içine konulur. Karabiberi ilave edilir ve servis yapılır.
|
BALIK ÇORBASI |
|
Kibele
Aşçıbaşı
Kayıt: 01.07.2009
Mesajlar: 24 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc37844
Gönderme Tarihi: 01.Tem.2009
3,073 defa indirildi / yazdırıldı
|
(Balık çorbası için genellikle Beyaz eli balıklar tercih edilir.)
Ayıklanmış, temizlenmiş, yıkanmış balıkların büyüklüklerim göre bir tencere içinde, balıkların üzerine çıkacak kadar su ve biraz tuz serpiniz.
Soyulmuş ve ikiye bölünmüş soğan ilâve ediniz.
Orta ısıda ateş üzerinde 20 dakika üstü açık olarak haşlayınız ve ateşten alınız.
Haşlanmış balığı delikli bir kepçe ile ayrı bir kaba alınız.
Soğuyunca kılçıklarını ve derisini ayıklayınız.
Fındık büyüklüğünde parçalara bölünmek üzere ayrı bir kaba çıkarınız.
Tenceredeki balık suyunu çok ince tel süzgeçle süzünüz (içinde hiç bir tortusu kalmayacak biçimde).
Diğer tarafta orta boy patates, küçük bir havuç, küçük bir kerevizi temizleyiniz. Tavla zarı büyüklüğünde ince ve küçük olarak parçalara doğrayıniz.
Balık suyuna ilâve ediniz, ateş üzerinde 10 dakika pişiriniz.
Bir çorba kaşığı unu bir bardak suyla karıştırınız kaynamakta olan sebzeli suya dökünüz.
Dibi tutmaması için karıştırınız.
Bir buçuk kepçe balık suyundan ve ince kıyılmış maydonoz yapraklarını ilâve ediniz, bu ara çorbanın tuzu ve koyuluğu nu ayarlayınız.
7-8 dakika sonra tencereyi ateşten alınız. 2-3 yumurta sarısını biraz balık suyu ile alıştırarak çalkalayınız ve çorbaya limonsuz olarak ilâve ediniz karıştırınız.
NOT: Arzu edilirse domates salçası veya çekirdekleri çıkarılmış taze domates ilâve ediniz. Balık çorbası ılık olarak servis edilmelidir, yenirken, içine limon sıkılır. Karabiber ekilir, arta kalan balık parçaları değerlendirilir. Mayonezli balık vb. kullanılır.
|
Balık Çorbası |
|
acara
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.07.2005
Mesajlar: 143 Şehir: Mordoğan |
Kısa URL: https://ml.md/lc47766
Gönderme Tarihi: 26.Şub.2010
3,812 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg kırlangıç, kefal, iskorpit ya da lipsos balığı
1 adet büyük boy soğan
1 adet kereviz (yapraklarıyla birlikte)
1 adet patates
1 adet havuç
2-3 adet defne yaprağı
2 adet yumurta sarısı
1 adet limon
Tuz
Tane karabiber
Balıklar ayıklayıp yıkanır, özellikle karınlarındaki kanlı bölümleri iyice temizlenir.
Derin bir tencereye balık parçaları konup haşlanır.
Pişen balıklar tencereden alınarak küçük parçalara ayrılır ve kılçıkları ayıklanır.
Balık suyunun içine kereviz, patates, havuç, defne yaprağı, kereviz yaprakları, tane karabiber eklenerek sebzeler pişirilir.
Sebzeler iyice ezildikten defne yaprakları alınarak karışım blenderdan geçirilir.
Çorbanın kıvamına göre sıcak su eklenebilir.
Bir kasede iki yumurta sarısı ve limon çırpılarak terbiye hazırlanıp tuz ve karabiberle çorbaya eklenir.
Bir taşım daha ateşte tutulduktan sonra sıcak servis yapılır.
|
BALIK ÇORBASI |
|
Tvoli
Aşçıbaşı
Kayıt: 28.05.2010
Mesajlar: 21 Şehir: Sinop |
Kısa URL: https://ml.md/lc52211
Gönderme Tarihi: 28.May.2010
2,906 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bir tencerede kuvvetli ateş üstünde bir miktar sadeyağı erittikten sonra içine 4-5 ufak havuç doğrayıp 3-4 soğan çentiniz. Ayıklanmış 1 diş sarımsaklı bir buke ilâve ediniz. ,Sonra iskorpit kırlangıç, kefal gibi eti beyaz balıklardan birini (iskorpit en iyisidir) temizleyip parçaladıktan sonra yıkayıp, süzüp tencereye koyunuz. (Bu, iki kaba balık da ilâve edilir.) Üstüne çorbaya yetecek miktar su doldurduktan sonra, orta kuvvette ateşte balıklar pişinceye kadar kaynatınız. Sonra indirip balıkları bir kaba çıkarıp suyu süzdükten sonra tekrar tencereye koyup sıcak tutunuz. Sonra balıkların deri ve kılçıklarını gayet dikkatle ayıklayıp safi etlerini ufak ufak doğrayıp çorbaya koyunuz. Sonra tekrar ateşe sürüp tuz ve bir çimdik baharat ekiniz. Bir süre kaynayınca indirip bir kâseye boşaltarak servis yapınız.
Not : Su kaynaya kaynaya eksileceğinden sıcak su ile tamamlıyarak kaynatınız.
|
|
Balık Çorbası Tarifleri Süt Çorbası Tarifleri
|
|