http://alanya.bel.tr
1 Kg kabuklu kuru bakla
4 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
Üzeri için:
1 çay bardağı sıvı yağ
1 kg soğan
2 yemek kaşığı toz kırmızı biber
Pilavı yapılacak kabuklu kuru baklalar akşamdan ıslatılır. Islatılan baklaların dış kabukları çıkarılır.
Geceden ıslatılan ve dış kabuklan çıkan lan baklalar tencereye alınır üzerini kaplayacak kadar su eklenerek pişmeye bırakılır.
Baklalar suyunu çekip yumuşayana kadar pişirilir. Suyu yetmez ve baklalar pişmezse su ilavesi yapılabilir.
Pişen baklalar haşlandığı tencerenin içerisinde tahta kaşık yanlımı ile ezilerek püre haline getirilir. Ezilen baklalar farklı bir tencerede, kızartılan tereyağında bir süre kavrulur. Kavrulan baklalar servis tabağına alınır.
Bakla pilavı ile tüketilmek üzere, soğan iri iri doğranarak sıvı yağda kavrulur.
Kavrulan soğana toz kırmızıbiber de eklenir ve biraz daha kavrularak pilavın üzerine dökülür. Bakla pilavı servise hazırdır.
Geçmiş dönemlerde bakla pilavı ile patlıcan turşusunun bildikte tüketildiği biliniyor.
Not: Bakla pişirilirken karıştırılmamalıdır, aksi takdirde dibi tutabilir.
|