Begüm Serap Akdemir
Köfte için:
Kıyma
Patlıcan
Kuru soğan
Sarımsak
Galeta unu
Yumurta
Tarçın
Yenibahar
Karabiber
Tuz
Kişniş
Pilav için:
2 su bardağı pirinç
100 gr. iç badem (kabukları soyulmuş)
1 adet kuru soğan
½ demet dereotu
2 su bardağı su
1,5 tatlı kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı tarçın
Tuz
Karabiber
Köftelerin kızartılması için:
Galeta unu
Sıvı yağ ya da tereyağı
Kıyma, közlenmiş ve küçük küçük doğranmış patlıcan, küçük küçük doğranmış soğan, iyice ezilmiş sarımsak, galeta unu, yumurta, tarçın, yenibahar, karabiber, tuz ve kişniş bir kaba alınır, iyice karıştırılıp yoğurulur. Bu harçtan küçük küçük parçalar alınıp el içinde yuvarlanarak köfte yapılır. Bu köfteler galeta ununa bulanır ve kızdırılmış sıvı yağda kızartılır. Kızartılan köfteler kağıt havlu üzerine alınarak fazla yağın gitmesi sağlanır. Ayrı bir kapta kabukları soyulmuş olan bademler pembeleşinceye kadar yağda kavrulurlar. Bademlere yıkanmış ve süzülmüş pirinç eklenir. Pirinç tane tane olana kadar kavrulur. Küçük küçük doğranmış soğan eklenir ve karıştırılarak kavrulur. Yenibahar tarçın ve tuz eklenir. Üzerine sıcak su konulur, ağzı kapatılarak pişirilir. Altı kapanmadan hemen önce ince ince kıyılmış dereotu ilave edilir. Pilav demlendikten sonra pilav ve köfteler bir servis tabağına alınarak birlikte servis edilir.
|