| 
 
| 
 
 
 | 
 
Azeri Pilavı (görsel) | 
 
  | 
Banu Atabay 
Yazar 
 
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 1486 Şehir: Beşevler ÇANKAYA | 
Kısa URL: https://ml.md/lc33526 
Gönderme Tarihi: 07.Şub.2009 
4,213 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
Bu tarif; Türkçe ve İngilizce altyazılıdır
 
 
           
 
 
 
Mütevazı Lezzetler vidoe tarifleri bölümüne hoş geldiniz
 
Bu bölümümüzde dünya mutfağına ait bir tarif paylaşacağız
 
"Azeri Piavı"
 
Önce malzeme listesine bir göz atalım
 
300 gram kuzu kuşbaşı
 
2 su bardağı baldo pirinci
 
2 adet orta boy kuru soğan
 
1 çorba kaşığı çamfısıtığı
 
1 çorba kaşığı kuş üzümü
 
5 adet kuru kayısı
 
1 çorba kaşığı tereyağı
 
4 çorba kaşığı ayçiçeği yağı
 
2 adet orta boy havuç
 
3 adet taze soğan
 
4 - 5 dal maydanoz ya da dereotu
 
3 su bardağı kaynar su
 
yarım tatlı kaşığı karabiber
 
1,5 tatlı kaşığı tuz
 
ilk işlem olarak etimizi haşlayacağız
 
1 çorba kaşığı ayçiçeği yağını tencereye bırakıyoruz
 
biraz ısınınca 300 gram kuzu kuşbaşıyı ekliyoruz
 
10 dakika kadar kavuracağız şöyle bir kabuk bağlayacak
 
üzerine sıcak su ekleyeceğiz
 
şimdi yarım tatlı kaşığı tuz ilave ettikten sonra...
 
3 su bardağı kaynar suyu ekliyoruz
 
kaynamaya başladı
 
ateşi kısıyoruz, 25 dakika kadar bu şekilde haşlıyoruz
 
et kaynarken oluşan köpükleri ara ara alıyoruz
 
et pişerken diğer malzemeleri hazırlayalım
 
5 adet kuru kayısı özellikle "gün" kayısı olması...
 
tercih sebebi, doğal ortamda kurumuş
 
bunu tavla zarı şeklinde ufak ufak doğruyoruz
 
doğramadan önce yarım saat ılık suda ıslatmıştık
 
şimdi sıra havuçlarda, havuçları da aynı şekilde doğruyoruz
 
şimdi sıra soğanda
 
soğanı da elimizden geldiğince ince şekilde doğramaya çalışalım
 
4 çorba kaşığı yağı tencereye ekliyoruz
 
1 çorba kaşığı tereyağını da ekliyoruz
 
biz sağlık açısından sıvıyağdan vaz geçmiyoruz
 
artık çamfısıtığını atabilirim
 
sararana kadar bir kaç dakika kavuruyoruz
 
şimdi sırada havuç var en sert malzememiz...
 
önce onu ekliyoruz
 
5 dakika kadar kavuruyoruz
 
kapağı kapatıyoruz
 
havuç bir hayli yumuşadı
 
artık soğanı ekleyebiliriz
 
soğanın kavrulma süresini vermiyorum, önemli olan çok iyi kavrulması
 
kuru bir ifade aldığı zaman olmuş demektir
 
tekrar kapağı kapatalım
 
soğan istediğimiz kıvama geldi
 
oldukça kuru bir ifade kazandı
 
doğradığımız kayısı ve kuş üzümlerini beraber katıyoruz
 
üzümler şişmeye başlayana kadar açık kapak kavuracağız
 
pirinci ıslatmadık ama akan suyun altında nişastası gidene kadar yıkadık
 
burada önemli olan çok iyi yıkamak ve suyunu çok iyi süzdürmek
 
bir kaç dakika pirinci kavuracağız
 
üzerine 1 tatlı kaşığı tuzu ekliyoruz
 
pirinç kavrulurken biz de bu arada eti hazırlayalım
 
etleri bir kevgir yardımıyla süzerek suyundan alalım
 
artık süzdüğümüz eti de ekleyebiliriz
 
bir kaç tur eti de çevirelim
 
bu arada karabiberi de ekleyebiliriz
 
kokusu kalsın diye en son ilave ediyoruz
 
son işlem olarak 3 su bardağı et suyunu ekleyeceğiz
 
yetişmezse su ile 3 bardağa tamamlayacağız
 
ıslatmadığımız için 2 su bardağı pirince 4 bardak su gerekir
 
diğer malzemerde sıvı vazifesi gördüğü için 3 bardak et suyu yeterli
 
fazla incitmeden karıştırıp kapağı kapatıyoruz
 
kaynama noktasına geldikten sonra kısıyoruz 10 dakika daha pişiriyoruz
 
Azeri Pilavı'nın son işlemi olarak soğan ve maydanozu kıyıyoruz
 
çok ince olarak kıymalıyız
 
soğandan sonra maydanozu saplarıyla birlikte çok ince kıyıyoruz
 
pilav tamamen suyunu çekti
 
ateşi kapatıyoruz, soğan ve maydanozu ekliyoruz
 
dereotu da kullanılabilir
 
karıştırmadan üzerine yayıyoruz
 
demlenmesi için üzerine bir kağıt havlu kapatıp...
 
yarım saat bekletiyoruz
 
Azeri Pilavı demlendi
 
soğan ve maydanoz buharı ile pişti
 
dikkatli bir şekilde pirinçleri kırmadan karıştırıyoruz
 
Azeri Pilavı, Özbek Pilavını da hatırlatıyor
 
nede olsa aynı kültürün uzantıları
 
lezzet olarak da benzerler
 
şimdi ıslattığımız kaseye hafif bastırarak yerleştiriyoruz
 
servis tabağına ters çeviriyoruz
 
bir maydanoz koyuyoruz, servise hazır
 
bu bölümde Dünya mutfağına ait bir pilav paylaştık "Azeri Pilavı"
 
bizim kültürümüze çok yatkın bir lezzet
 
denerseniz beğeneceğinizi umuyorum
 
Afiyet Olsun!
 
 
 ML® Azeri Pilavı için tıklayın
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 
 |  
 
Azeri Pilavı (görsel) Tarifleri Video Yemek Tarifleri
 | 
 
 
 
 |