|
|
Azeri Pilavı (görsel) |
|
Banu Atabay
Yazar
Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 1489 Şehir: Beşevler ÇANKAYA |
Kısa URL: https://ml.md/lc33526
Gönderme Tarihi: 07.Şub.2009
4,112 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bu tarif; Türkçe ve İngilizce altyazılıdır
Mütevazı Lezzetler vidoe tarifleri bölümüne hoş geldiniz
Bu bölümümüzde dünya mutfağına ait bir tarif paylaşacağız
"Azeri Piavı"
Önce malzeme listesine bir göz atalım
300 gram kuzu kuşbaşı
2 su bardağı baldo pirinci
2 adet orta boy kuru soğan
1 çorba kaşığı çamfısıtığı
1 çorba kaşığı kuş üzümü
5 adet kuru kayısı
1 çorba kaşığı tereyağı
4 çorba kaşığı ayçiçeği yağı
2 adet orta boy havuç
3 adet taze soğan
4 - 5 dal maydanoz ya da dereotu
3 su bardağı kaynar su
yarım tatlı kaşığı karabiber
1,5 tatlı kaşığı tuz
ilk işlem olarak etimizi haşlayacağız
1 çorba kaşığı ayçiçeği yağını tencereye bırakıyoruz
biraz ısınınca 300 gram kuzu kuşbaşıyı ekliyoruz
10 dakika kadar kavuracağız şöyle bir kabuk bağlayacak
üzerine sıcak su ekleyeceğiz
şimdi yarım tatlı kaşığı tuz ilave ettikten sonra...
3 su bardağı kaynar suyu ekliyoruz
kaynamaya başladı
ateşi kısıyoruz, 25 dakika kadar bu şekilde haşlıyoruz
et kaynarken oluşan köpükleri ara ara alıyoruz
et pişerken diğer malzemeleri hazırlayalım
5 adet kuru kayısı özellikle "gün" kayısı olması...
tercih sebebi, doğal ortamda kurumuş
bunu tavla zarı şeklinde ufak ufak doğruyoruz
doğramadan önce yarım saat ılık suda ıslatmıştık
şimdi sıra havuçlarda, havuçları da aynı şekilde doğruyoruz
şimdi sıra soğanda
soğanı da elimizden geldiğince ince şekilde doğramaya çalışalım
4 çorba kaşığı yağı tencereye ekliyoruz
1 çorba kaşığı tereyağını da ekliyoruz
biz sağlık açısından sıvıyağdan vaz geçmiyoruz
artık çamfısıtığını atabilirim
sararana kadar bir kaç dakika kavuruyoruz
şimdi sırada havuç var en sert malzememiz...
önce onu ekliyoruz
5 dakika kadar kavuruyoruz
kapağı kapatıyoruz
havuç bir hayli yumuşadı
artık soğanı ekleyebiliriz
soğanın kavrulma süresini vermiyorum, önemli olan çok iyi kavrulması
kuru bir ifade aldığı zaman olmuş demektir
tekrar kapağı kapatalım
soğan istediğimiz kıvama geldi
oldukça kuru bir ifade kazandı
doğradığımız kayısı ve kuş üzümlerini beraber katıyoruz
üzümler şişmeye başlayana kadar açık kapak kavuracağız
pirinci ıslatmadık ama akan suyun altında nişastası gidene kadar yıkadık
burada önemli olan çok iyi yıkamak ve suyunu çok iyi süzdürmek
bir kaç dakika pirinci kavuracağız
üzerine 1 tatlı kaşığı tuzu ekliyoruz
pirinç kavrulurken biz de bu arada eti hazırlayalım
etleri bir kevgir yardımıyla süzerek suyundan alalım
artık süzdüğümüz eti de ekleyebiliriz
bir kaç tur eti de çevirelim
bu arada karabiberi de ekleyebiliriz
kokusu kalsın diye en son ilave ediyoruz
son işlem olarak 3 su bardağı et suyunu ekleyeceğiz
yetişmezse su ile 3 bardağa tamamlayacağız
ıslatmadığımız için 2 su bardağı pirince 4 bardak su gerekir
diğer malzemerde sıvı vazifesi gördüğü için 3 bardak et suyu yeterli
fazla incitmeden karıştırıp kapağı kapatıyoruz
kaynama noktasına geldikten sonra kısıyoruz 10 dakika daha pişiriyoruz
Azeri Pilavı'nın son işlemi olarak soğan ve maydanozu kıyıyoruz
çok ince olarak kıymalıyız
soğandan sonra maydanozu saplarıyla birlikte çok ince kıyıyoruz
pilav tamamen suyunu çekti
ateşi kapatıyoruz, soğan ve maydanozu ekliyoruz
dereotu da kullanılabilir
karıştırmadan üzerine yayıyoruz
demlenmesi için üzerine bir kağıt havlu kapatıp...
yarım saat bekletiyoruz
Azeri Pilavı demlendi
soğan ve maydanoz buharı ile pişti
dikkatli bir şekilde pirinçleri kırmadan karıştırıyoruz
Azeri Pilavı, Özbek Pilavını da hatırlatıyor
nede olsa aynı kültürün uzantıları
lezzet olarak da benzerler
şimdi ıslattığımız kaseye hafif bastırarak yerleştiriyoruz
servis tabağına ters çeviriyoruz
bir maydanoz koyuyoruz, servise hazır
bu bölümde Dünya mutfağına ait bir pilav paylaştık "Azeri Pilavı"
bizim kültürümüze çok yatkın bir lezzet
denerseniz beğeneceğinizi umuyorum
Afiyet Olsun!
ML® Azeri Pilavı için tıklayın
|
|
Azeri Pilavı (görsel) Tarifleri Video Salata Tarifleri
|
|