|
|
Ayva Tatlısı |
 |
Gül
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc177695
Gönderme Tarihi: 10.May.2024
263 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 adet olgun ayva
2 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
4-5 adet karanfil (isteğe bağlı)
Yarım limonun suyu
1 çay kaşığı tarçın (isteğe bağlı)
Yarım su bardağı dövülmüş ceviz veya fındık (üzeri için)
Ayvaların kabuklarını soyun ve ortadan ikiye kesin. Çekirdeklerini çıkarın.
Bir tencereye suyu, toz şekeri, limon suyunu ve isteğe bağlı olarak karanfilleri ekleyin. Karışımı kaynamaya bırakın.
Kaynayan şekerli suya ayvaları ekleyin ve kısık ateşte yumuşayıncaya kadar pişirin. Ayvalar yumuşayınca ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Soğuyan ayvaları servis tabağına alın. Üzerlerine tarçın serpebilirsiniz.
Servis yapmadan önce üzerlerine dövülmüş ceviz veya fındık serpiştirerek servis edebilirsiniz.

|
Ayva Tatlısı |
 |
Gül
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc179344
Gönderme Tarihi: 05.Eyl.2024
165 defa indirildi / yazdırıldı
|
8 ayva
16 kaşık şeker
1 litre su
İçi için;
2 elma
1 avuç ceviz
1 kaşık şeker
Süslemek için;
1 poşet krem şanti
1 su bardağı süt
Ayvaları soyup çekirdeklerini çıkartalım. 1 litre suya şekeri koyalım. Ve ayvaları kaynatalım (Çok da yumuşamasını beklemeyin yoksa ayvaları suyun içinde dağılır) Sonra elmaları rendeleyelim cevizi ve şekeri koyup karıştıralım ve ayvaların ortalarına paylaştıralım ve kaynattığımız suyu tepsideki ayvaları bozmadan kenarlardan dökelim ve 200° de 30 dakika pişirelim.
(tepsinin üstünü başka bir tepsi ile kapatalım çünkü yanabilir eğer tepsiniz yoksa folyo ile de kapatabilirsiniz) Piştikten sonra soğumasını bekliyelim. Bu arada 1 poşet krem şanti ile 1 bardak sütü çırpalım ve ayvalar soğuyunca krem şanti ile süsleyelim.
Not: 1 ayva için 2 kaşık şeker yeterlidir.

|
Ayva Tatlısı |
 |
dolu
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 28.01.2014
Mesajlar: 3325 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc180882
Gönderme Tarihi: 19.Arl.2024
152 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 adet büyük boy kabukları soyulmuş ayva
8 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı su
3/4 çay bardağı nar suyu
1 adet çubuk tarçın
5 adet karanfil
Yarım adet limon suyu
Servis için:
100 gram kaymak
1 yemek kaşığı pirinç antepfıstığı
İlk olarak ayva kabuklarını tencerenin tabanına dizin.
Sonrasında ise ayvaları tencereye ekleyin.
Şekerleri ise ayvaların üzerine eşit olacak şekilde paylaştırın.
Su, limon suyu, nar suyu, ayva çekirdekleri ve baharatlarını de tencereye ekleyin.
Tencereyi ocağın üzerine alın ve kaynayana kadar yüksek ateşte pişirin. Kaynadıktan sonra ise kısık ateşte 30-35 dakika kadar pişirin.
Süre dolduğunda ise suyunu çekip renk alan bir çatal ya da bıçak yardımı ile ayvaların pişip pişmediğini kontrol edin.
Ayvalar pişmişse ocaktan alın ve dinlenmeye bırakın.
Servis ederken kaymak ve üzerine dilerseniz Antep fıstığı ile servis edebilirsiniz.
Ayva tatlınız hazır!

|
Ayva Tatlısı |
 |
Çetin Ceviz
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 3291 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc185393
Gönderme Tarihi: 23.Ekm.2025
21 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 adet ayva
1,5 su bardağı toz şeker
4 adet karanfil
1 adet çubuk tarçın (isteğe bağlı)
2 su bardağı su
Üzeri için kaymak veya krem şanti
Süslemek için toz antepfıstığı
Ayvaları ortadan ikiye bölün, çekirdeklerini çıkarın. Çekirdeklerini atmayın; rengi koyulaştırmak için pişirme suyuna ekleyeceğiz. Ayvaların kararmaması için limonlu suda kısa süre bekletin.
Ayvaları çukur kısımları yukarı bakacak şekilde tencereye dizin. Ortalarına birer tatlı kaşığı toz şeker ekleyin. Kalan şekeri de ayvaların üzerine serpin.
Çekirdekleri, karanfilleri ve tarçın çubuğunu da tencereye atın. 2 su bardağı suyu ekleyip kısık ateşte kapağı kapalı şekilde pişirin.
Ayvalar yumuşayıp kırmızı bir renk alana kadar yaklaşık 35-40 dakika pişirin. Suyunun hafif koyulaşması, tam kıvamında bir ayva tatlısı için önemli.
Ayvalar soğuduktan sonra tabaklara alın, çukur kısımlarına kaymak doldurun. Üzerine Antep fıstığı serpiştirerek şık bir şekilde servis edin.

|
|