| 
 
 
 | 
Ayva Kompostosu | 
  | 
İ 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 01.09.2014 
Mesajlar: 539 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc121444 
Gönderme Tarihi: 03.Arl.2016 
2,823 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
5 adet orta boy ayva
 
5 su bardağı su
 
1,5 su bardağı toz şeker
 
1 tatlı kaşığı limon suyu
 
 
Ayvaların kabukları soyularak kuşbaşı iriliğinde doğranır.
 
Bir tencereye ayvalar alınır, üzerine 5 bardak su konarak haşlamaya bırakılır.
 
Ayvalar yumuşayınca tuz şeker ve limon suyu ilave edilerek 5-6 dakika daha beraberce kaynatılır, ateşten alınır.
 
Soğutarak servis yapılır.
 
 
Not: Komposto suyunun daha koyu olması istenirse kaynama esnasında tencere içine 5-6 adet ayva çekirdeği atılabilir. Kaynama suyuna 3-4 adet karanfil atılabilir.
 
 
 
  
 | 
Ayva Kompostosu | 
  | 
sultan sadık 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 06.04.2016 
Mesajlar: 36 Şehir: İzmit | 
Kısa URL: https://ml.md/lc136529 
Gönderme Tarihi: 28.Ağu.2018 
780 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
3 Adet ayva
 
4 Su bardağı şeker
 
1 Yarım limon
 
Yaklaşık 1 litre su
 
Tarifi:
 
 
Suyu tencereye alın, şeker ile kaynatın. Ayvaları temizleyip kaynayan suya atın ve haşlayın. En son limon suyu ekleyin, bir taşım daha kaynatın ve soğumaya bırakın. Dilerseniz soyulmuş ve kıyılmış badem ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Ayva Kompostosu | 
  | 
acıreçete 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 10.04.2019 
Mesajlar: 28 Şehir: Isparta | 
Kısa URL: https://ml.md/lc141901 
Gönderme Tarihi: 11.Nis.2019 
660 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kilogram ayva
 
3 adet karanfil
 
Yarım limonun suyu
 
2 su bardağı şeker
 
 
Ayvaları güzelce yıkayın, soyun ve çekirdeklerini ayıklayın. Hepsini küp küp doğrayıp üzerini geçecek kadar su ekleyin ve haşlamaya alın. Haşlanırken içine karanfilleri ve limon suyunu ilave edin. Son olarak, şekeri ekleyin ve 15 dakika kadar bu şekilde pişirin.
 
 
 
  
 | 
Ayva Kompostosu | 
  | 
Yemekhane 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.08.2020 
Mesajlar: 5284 Şehir: Amasya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc155512 
Gönderme Tarihi: 17.Oca.2021 
346 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 adet iri ayva
 
2 su bardağı şeker
 
1 çay kaşığı karanfil (zevkinize göre miktarı değiştirebilirsiniz)
 
4 litre su
 
1 kase ceviz içi
 
 
Bir tencerede 4 litre suyu kaynatın.
 
Kaynayan suya soyup doğradığınız ayvaları ve karanfilleri ekleyin.
 
Ayvalar yumuşayıp pişince şekeri de ekleyin. 2-3 dakika bu şekilde kaynayıp şeker iyice eridikten sonra ocaktan alın.
 
Servis ederken içerisine karanfilleri ve ceviz içini ilave edin.
 
Karanfiller kompostonun içinde çok beklerse acımsı bir tat bırakabilir. Kompostoyu ocaktan aldıktan sonra karanfilleri içinden alabilirsiniz.
  
 | 
Ayva Kompostosu | 
  | 
Cumartesi 
Aşçı 
 
  
Kayıt: 24.07.2020 
Mesajlar: 17 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc156137 
Gönderme Tarihi: 17.Şub.2021 
314 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
3 adet orta boy ayva
 
3/4 su bardağı toz şeker
 
5 su bardağı su
 
2 adet karanfil
 
1 adet çubuk tarçın
 
1 adet yıldız anason (arzuya göre)
 
 
Uç kısımlarını alıp dörde böldüğünüz ayvaların, çekirdekli kısımlarını çıkarın.
 
Kabuklarını soyduğunuz ayvaları, küçük küpler halinde doğradıktan sonra tencereye alın.
 
Toz şeker ekleyerek, karıştırın.
 
Karanfil, çubuk tarçın ve yıldız anason sonrasında içme suyu ekleyip ocağa alın. Şeker taneleri eriyene kadar orta ateşte, karıştırarak pişirin.
 
Kompostonuz kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşe alıp, ayva küpleri yumuşayana kadar pişirin.
 
Ocaktan alıp içerisine kattığınız kök baharatları dışarı çıkardığınız kompostoyu, ılık ya da soğuk olarak sevdiklerinizle paylaşın.
 
 
Not: Ayvaları önceden soyup bekletecekseniz, kararmaması için limon suda bekletmeyi unutmayın. Tarçın, karanfil vb. kök baharatları kullanmadan da komposto hazırlayabilirsiniz.
  
 | 
Ayva Kompostosu | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc172679 
Gönderme Tarihi: 15.Haz.2023 
327 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
 
 
2 adet ayva, dilimlenmiş
 
150 g şeker 
 
1 adet çubuk tarçın 
 
4 adet karanfil 
 
1 adet büyük boy nar, taneleri ayıklanmış
 
 
Ayva dilimlerini üzerini iki kat geçecek kadar suya koyun ve kaynamaya bırakın. 
 
15 dakika pişirdikten sonra ayvaları tencereden çıkarın.
 
Kaynamaya devam eden suya şekeri ekleyin. Birkaç dakika kaynattıktan sonra ayva dilimlerini yeniden şerbetin içine ekleyin. 
 
10 dakika daha pişirdikten sonra tarçın ve karanfil ekleyin. 2 dakika kaynatıp ocaktan alın. 
 
Karanfilleri ve tarçınları çıkarın. 
 
Kâselere böldüğünüz hoşafı üzerine nar taneleri serperek ılık ya da soğuk servis edin.
 
 
 
  
 | 
Ayva Kompostosu | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc177376 
Gönderme Tarihi: 19.Nis.2024 
207 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.cumhuriyet.com.tr
 
 
3 adet ayva
 
6 su bardağı su
 
1 su bardağı şeker
 
3 adet karanfil
 
Ayva çekirdekleri
 
 
Ayvaları yıkanıp, kabuğunu soyup küp küp doğrayın. Şekeri, suyu ve karanfili ekleyip, kaynatın. Soğumaya bırakın. Süzüp ya da taneli şekilde servis edebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Ayva Kompostosu | 
  | 
dolu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 28.01.2014 
Mesajlar: 3325 Şehir: Denizli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc181609 
Gönderme Tarihi: 06.Şub.2025 
165 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 adet orta boy ayva
 
1 litre su
 
1 su bardağı toz şeker (isteğe göre artırıp azaltabilirsiniz)
 
1 çubuk tarçın (isteğe bağlı)
 
2-3 adet karanfil (isteğe bağlı)
 
Yarım limonun suyu
 
 
Ayvaları güzelce yıkayın, kabuklarını soyun ve çekirdeklerini çıkarın. Çekirdekleri atmayın; kompostoya renk ve aroma verir. Ayvaları küçük küpler halinde doğrayın.
 
Bir tencereye suyu koyun ve şekeri ekleyin. Şeker eriyene kadar karıştırarak orta ateşte kaynamaya bırakın.
 
Şerbet kaynamaya başladığında tarçın çubuğunu, karanfilleri ve ayva çekirdeklerini tencereye ekleyin. Çekirdekler, kompostoya hafif pembe bir renk katacaktır.
 
Doğranmış ayvaları tencereye ilave edin ve orta ateşte yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Ayvalar yumuşayıp şeffaf bir görünüm alana kadar pişirmeye devam edin.
 
Ocaktan almadan birkaç dakika önce yarım limonun suyunu ekleyin. Bu, kompostonun ferah ve dengeli bir lezzet kazanmasını sağlar.
 
Kompostoyu ocaktan alın, oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Ardından buzdolabında soğutarak servis edebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |