Malatya Valiliği
1 kg orta yağlı dana kuşbaşı
2 adet orta boy kuru soğan
1 büyük ayva
1 büyük ekşi elma
1 armut
2 yemek kaşığı pekmez
1 yemek kaşığı tereyağı
Kuşbaşı olarak doğranmış orta yağlı eti, bir armudu yıkayıp, kabuklarını soyun küp şeklinde doğranmış soğan ile ocak ve kuşbaşı gibi doğrayın.
Pişmekte üzerinde pembeleşinceye kadar pişi-olan yemeğe ilave edin.
Et ve meyveler rin. Üzerine muhaşer ve salça koyun. pişince şeker veya pekmez ilave edin.
Kırmızı pul biber, tuz ve su ilave ede-Bir iki taşım kaynattıktan sonra ateşten rek pişirin.
Bir büyük ayva, bir elma ve alın. Ilık olarak servis yapın.
Not: Galye, Arapgir’de yapılan bu yemek, zaman içinde merkez ve diğer ilçelere de yayılmıştır. Galye, yağda kavrulan sonra suyu konularak pişirilen etli sebze veya meyve yemeklerine denir. Eskiden beri yapılan yemeklerdendir. Erik, kayısı, ayva gibi meyvelerin et ile pişirilmelerinden sonra baharat ilavesi ile üzerine pekmez veya şeker koyularak yapılan ve bu şekilde yenen yemeklerdir.
|