Malatya Valiliği
3-4 tane kabak
1 çay bardağı baş bulgur (pilavlık bulgur)
1 orta boy soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
2 domates
2-3 sivri yeşilbiber
10 su bardağı ayran
Tuz
Kabakları yıkayıp küp şeklinde doğrayın.
Soğanı, yemeklik doğrayarak yağ ile birlikte sarartın. Sırası ile yeşilbiber ve domates doğranarak ilave edin.
Kabakları, birkaç kez yağda çevirerek karıştırın. Bir çay bardağı su ve tuzunu ilave ederek iyice pişirin.
Diğer tarafta bir tencereye ayran koyup, bulgur ilave edin ve bulgurla ayranı karıştıra karıştıra kaynatıp bulgurun iyice pişmesini sağlayın.
Pişen sebzeleri, ayranlı bulgura ilave edin. Birkaç taşım daha kaynatıp ateşten alın, sıcak servis yapın.
Not: Ayran ocağa koyulduğu andan itibaren bulgur pişinceye kadar ayranı sürekli karıştırmak gerekir. Zira ayran karıştırılmayınca kesilir. Bu çorba, şu anda Adıyaman’a bağlı Çelikhan ilçesinin, 150 yıllık mazisi ile Malatya iline bağlı iken ilçe halkının yaptığı bir çorbadır. Günümüzde Malatya merkez ve ilçelerinde nadiren yapılmaktadır.
|