Kısa URL: https://ml.md/lc89237
Gönderme Tarihi: 15.May.2013
3,704 defa indirildi / yazdırıldı
Türkçe altyazılıdır.
merhabalar, Mütevazı Lezzetler video tarifleri bölümünden kucak dolusu sevgiler
bu bölümümüzde güzel Ankara'mıza ait seçkin bir tarif paylaşacağız
"Ay Böreğinin" yapımını öğreneceğiz
ama her zaman olduğu gibi önce malzemelere göz atalım
1 paket çabuk maya
1 çay kaşığı şeker
2 çay kaşığı tuz
1,5 su bardağı ılık su
ve yeteri kadar un
yağlamak için yarım paket tereyağı
içi için; 250 gram kıyma
1 adet kuru soğan
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 çay kaşığı karabiber
ve 1 çay kaşığı tuz
üzeri için; 1 adet yumurta
ay böreği için gerekli malzemeleri öğrendikten sonra...
hamuru yoğurarak işlemlerimize başlayalım
öncelikle 1,5 su bardağı ılık suyu yoğurma kabına aktarıyoruz
üzerine tuzu...
ve şekeri ilave ettikten sonra...
çabuk mayayı biraz unla karıştırıyoruz
ve çok yumuşak olmayancak kıvamda bir hamur olana kadar yoğuruyoruz
hamurumuz çok güzel kıvam aldı
şimdi üzerini bir streç filmle kapatalım
ılık bir ortamda en az 45 dakika bekletelim
bunu bir kenara bırakalım
bu arada iç malzemeyi hazırlayalım
ve soğanımızı doğrayalım
artık soğanı kavurmak üzere tavanın yanına gidelim
tavayı ateşe yerleştirdik, sıvıyağını bırakıyoruz
kıydığımız soğanı ilave ediyoruz
oldukça basit bir iç
biraz da tuz katalım
şeffaflaşana kadar kavuralım
şimdi artık kıymayı atabiliriz
harlı ateşte kıymanın suyunu çekene kadar kavuruyoruz
son olarak 1 çay kaşığı kadar karabiberi çekelim
şöyle bir karıştıralım, ateşi kapatalım
ve soğumaya terk edelim
45 dakika sonra
süremiz doldu hamurumuz gördüğünüz gibi bir hayli kabarmış
şimdi üzerini açalım
biraz havasını almak için un serpelim ve alt-üst edelim
hamurumuzu 5 eşit parçaya ayıracağız
beze haline getirdikten sonra açacağız
bezelerimizi hazırladık, kurumaması için üzerini kapatalım
biraz un serpiyoruz, ilk bezemizi alıyoruz
önce merdane yardımıyla büyütmeye başlıyoruz
artık oklavaya sararak elimizden geldiğince...
ince bir yufka elde edinceye kadar açacağız
bu kadar incelik kafi
düzeltelim ve yüzeyine erittiğimiz tereyağından bir kaç kaşık gezdirelim
bu kadar yeterli, şimdi çok sıkı olmayan bir rulo yapıyoruz
bunu bu vaziyette bir kenara bırakıyoruz
diğer bezeleri de aynı şekilde açarak devam ediyoruz
son rulomuzu da yaptık, şimdi ilk yaptığımızı alıyoruz
şöyle bir dört parmak eninde kesiyoruz
şimdi biraz şöyle bastırarak buruyoruz
ve üzerine basa basa çay tabağı büyüklüğünde açıyoruz
büyüdü
artık içi kenarına bırakabiliriz
için soğumuş olması önemli
önce poğaça gibi katlayıp kenarları bastırıyoruz
ve böreğimizin adını alan ay şeklini veriyoruz
diğerlerini de bu şekilde tamamlayacağız
son ay böreğimizi de yerleştirdik
az miktarda yağ arttı, şimdi bunun üzerine yumurtayı kırıyoruz
güzel karıştırıyoruz
ve böreklerin üzerine sürüyoruz
şimdi böreklerimizi önceden ısıttığımız 180 derece fırına veriyoruz
ve yarım saat kadar pişiriyoruz
yarım saat sonra
ay böreklerimiz fırından çıktı, muhteşem bir görüntü
Angaralılar bu işi biliyor
lezzetinin de bir o kadar güzel olduğuna emin olabilirsiniz
soğusun servise sunalım
Mütevazı Lezzetler mutfağında bu bölümde...
Ankara'mıza özgü, muhteşem lezzetli güzel bir börek tarifi paylaştık
"Ay Böreğinin" yapımını öğrendik
en kısa sürede denemenizi ve bizleri hatırlamanızı rica ediyorum
hoşçakalın efendim...