|
|
ARABESK |
|
vardar
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 09.02.2007
Mesajlar: 394
|
Kısa URL: https://ml.md/lc12261
Gönderme Tarihi: 26.Şub.2007
2,321 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kullanılack malzeme
Hamuru için:
130 gram un,
150 gram toz şekeri,
4 yumurta,
1 kaşık kadar tereyağı,
1 kavanoz vişne marmelâtı,
1 limon,
1 tutam tuz.
Kreması için:
4 yumurta,
175 gram toz şekeri,
100 gram rendelenmiş çikolata,
1/2 litre süt,
10 gram nişasta,
1/2 litre çiğ krema,
1 limon.
Yapımı : Bir fırın tepsisini yağa ve una buladıktan sonra üzerine yağ kâğıdı sermeli. Bunun da üstünü yağa ve una bulamalı.
Porselen ve yayvan bir kâseye yumurta sarılarıyle toz şekerini koymalı. Çırparak şekeri eritmeli ve karışımı rengi değişinceye kadar köpürtmeli. Karışımı çırpmaya ara vermeden elekten akıtılacak unu azar azar katmalı ve bu karışıma iyice yedirmeli.
Beri yanda yumurta aklarını bir başka porselen kâseye koymalı. Üzerlerine bir tutam tuz serptikten sonra çırparak bunları da kar köpüğü durumuna getirmeli. Şekerli yumurtayı tahta kaşıkla yavaş yavaş karıştırırken kar köpüğünden kaşık kaşık almalı ve kabarmasını bozmadan bu karışıma yedirmeli. Karıştırmaya devam ederken bir limonun sadece sarısı rendelenmiş kabuğunu da serpiştirerek bu hamura yedirmeli.
Hamuru fırın tepsisine boşalttıktan sonra bir spatutadan yararlanarak bunu yaymalı ve mümkün olduğu kadar bir dikdörtgen biçimine sokmalı. Sonra tepsiyi 200 dereceye göre kızdırılmış bir termostatlı fırına koymalı ve burada 10-15 dakika kadar pişirmeli.
Bu işler olurken marmelâtı bir porselen kâseye boşaltmalı ve tahta bir kaşıkla dövercesine karıştırark iyice yumuşatmalı. Fırındaki hamur pişip, yüzü de hafifçe kızarınca tepsiyi dışarı çıkarmalı, nemli ve temiz bir çuval veya kaba bezin üstüne başaşağı etmeli. Yağ kağıdını dikkatle kaldırdıktan sonra hamurun bu yüzüne kenarlarda boşluk kalacak biçimde marmelâtı sıvamalı. Hemen arkasından da nemli bez veya çuval parçasının da yardımıyle hemuru rulo ederek sıkı sıkıya sarmalı, kuru bir bezle veya yağ kâğıdıyle sarıp en azından bir saat kadar kalmak üzere buz dolabına kaldırmalı. Böylece hamurun işi bitince kremasının hazırlanmasına geçmeli.
Bir limonun kabuğunu (sadece sarısı) sütle birlikte ateşe oturtup kaynatmalı. Süt kaynayınca limon kabuğunu çıkarıp bir kenara koymalı. Porselen bir kâseye yumurtaların sarılarını koymalı, toz şekerini de kattıktan sonra bunları çırparak köpürtmeli.
Beri yanda rendelenmiş çikolatayı bir kahve fincanı sıcak sütte karıştırıp macun durumuna getirmeli.
Kâsedeki yumurtalı karışımı çırpmaya devam ederken buna nişastayı serperek katmalı ve yedirmeli. Karıştırmaya ara vermeden bu defa da kaynar sütü sicim gibi ince akıtarak yedirmeli. Bir kenara konmuş olan limon kabuğunu da kâseye koyduktan sonra bunu içinde kaynar su bulunan bir tencereye oturtmalı ve karıştırmaya devam ederek kremayı pişirmeli. Krema koyulaşıp kaynayacak kadar ısınınca, kaynamasına imkân vermeden ateşten indirmeli, limon kabuğunu çıkarıp atmalı.
Kremayı ikiye bölmeli ve bunlardan birine sıcak bir yerde tutulmuş olan çikolatalı sütü katıp bunu kremaya iyice yedirinceye kadar karıştırmalı.
Vakit vakit karıştırılacak her iki krema da soğuyunca, çiğ kremayı çırparak köpürtmeli ve ikiye bölüp bir bölümünü çikolatalısına, öbür bölümünüde sade kremaya katıp yedirmeli.
Yuvarlak bir kalıbı yağa bulamalı. Buzdolabından çıkarılacak marmelâtlı hamur-birer santim kalınlığında kesip açmalı ve bu uzun dilimlerle kalıbın içini kaplama,1 Sonra kalıbın içine önce sade kremay onun üstüne de çikolatalı kremayı boşa t-malı. Kremaların üstünü de marmelât i hamurla örttükten sonra kalıbı buzdolabına kaldırmalı ve orada birkaç saat bırakmalı.
Servis vakti gelince yarım dakika kaynar suya sokup çıkarılacak kalıbı servis tabağına başaşağı ederek içindeki tatlıyı tabağa aktarmalı.
Fotoğraf "gözlük" tarafından gönderildi. 14.06.2017
|
|
ARABESK Tarifleri Kestaneli Pasta Tarifleri
|
|