| 
 
| 
 
 
 | 
 
Ankara Dolması (görsel) | 
 
  | 
Banu Atabay 
Yazar 
 
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 1486 Şehir: Beşevler ÇANKAYA | 
Kısa URL: https://ml.md/lc56256 
Gönderme Tarihi: 22.Eyl.2010 
4,173 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
Türkçe altyazılıdır.
 
 
           
 
 
 
Mütevazı Lezzetler mutfağına hoşgeldiniz
 
bu bölümümüzde yöresel bir tarif paylaşacağız
 
"Ankara Dolması"
 
ama isterseniz malzemelerde neler var? onları öğrenelim
 
18-20 adet dolma biberi
 
300 gram kuzu kıyma
 
2 adet kuru soğan
 
1,5 çay bardağı pilavlık bulgur
 
1,5 çay bardağı pirinç
 
1 çorba kaşığı domates salçası
 
1 çorba kaşığı kuru nane
 
1 çay kaşığı karabiber
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
1,5 çay bardağı ayçiçek yağı
 
ve 3 su bardağı et suyu ya da su
 
üzeri için domates
 
malzeme listesinden sonra, soğanları ince doğrayarak...
 
işlemlerimize başlıyoruz
 
artık kavurmak için ateşin yanına geçelim
 
tencereyi ateşe yerleştirdik
 
şimdi yağımızın tümünü tencereye bırakıyoruz
 
biraz ısındıktan sonra soğanı ilave ediyoruz
 
Ankara dolmasının üzelliği, malzemelerinin...
 
etli olmasına rağmen kavrularak doldurulması
 
soğan kavrulurken, zamandan kazanalım biberleri oyalım
 
biberleri nasıl oyacağımızı birkez daha gösterelim
 
başparmağımızı batırarak...
 
kenarları zedelemeden çıkartıyoruz
 
ve tohumları silkiyoruz
 
tabi biberlerimizi yıkadık, bunu söylemeye gerek yok
 
evet soğanlar yumuşamaya başladı
 
şimdi bulgur ve pirinçi birlikte yıkadık
 
ilave ediyoruz
 
şöye bir 5 dakika kadar soğanla kavuracağız
 
evet pirinç ve bulgur kıvama geldi nasıl anlıyoruz?
 
tane tane kendini gösteriyor
 
şimdi salçayı ilave ediyoruz
 
yöresel tarifte sadece domates salçası kullanılır
 
fakat eğer değişik bir lezzet arıyorsanız...
 
biber salçasını yarı yarıya kullanabilirsiniz
 
3-4 dakika kavuruyoruz
 
salçayı da kavurduktan sonra; tuzu...
 
karabiberi...
 
ve kuru naneyi ilave ediyoruz
 
şöyle bir karıştırıyoruz
 
ateşi kapatıyoruz, tamamen soğuması için bekliyoruz
 
malzemelerimizi kavurduk ama dikkat ettiyseniz kıymamızı kavurmadık
 
kıymamızı soğuttuğumuz malzemeye ilave ediyoruz
 
soğumuş olması çok önemli
 
tamamen karışına kadar çeviriyoruz
 
evet biberlere hazırladığımız içi dolduruyoruz
 
ama yarısına kadar dolduruyoruz
 
farkettiyseniz hiç su kullanmadık
 
bunlar şişecek ve tane tane olacak
 
su kullanmamamızın sebebi bu
 
evet şimdi son olarak üzerlerine domates kapatıyoruz
 
özellikle domates kapatıyoruz, biber sapı değil
 
geleneksel tarif bu
 
tencereyi ateşe yerleştirdik, önce hızlı ateşe
 
şimdi ilk ve son olarak suyumuzu koyuyoruz
 
dediğimiz gibi; bu yöntem tane tane dolma için...
 
çok güzel bir yöntem
 
şöyle 3 su bardağı kadar et suyu
 
ve kapatıyoruz, kaynayınca kısacağız
 
kaynama noktasına geldi, ateşi kısıyoruz
 
25-30 dakika daha pişirmeye devam ediyoruz
 
artık dolmayı kapatalım, 15 dakika sonra servise sunabiliriz
 
Mütevazı Lezzetler mutfağında bu bölümüzde...
 
dolma sevdalılarına hitap edecek...
 
güzel Ankara'yı hatırlatan lezzetli bir dolma tarifi paylaştık
 
"Ankara Dolması"
 
artık siz bilirsiniz, deneyin demiyorum...
 
çünkü o kadar cezbedici ki...
 
şimdiden Afiyet Olsun!
  
 | 
 
 
 
 
 
 
 |  
 
Ankara Dolması (görsel) Tarifleri Video Yemek Tarifleri
 | 
 
 
 
 |