https://www.cumhuriyet.com.tr
1 kg unlu patates (tercihen sarı patates)
300 gr taze veya orta yaşlı Cantal, Tomme veya Mozzarella peyniri (tel tel uzayan, yağlı peynir tercih edilmeli)
2 diş sarımsak (ezilmiş)
100 ml süt
50 gr tereyağı
Tuz
Karabiber
Patatesleri soyup iri parçalar halinde doğrayın. Üzerini geçecek kadar suyla haşlayın, iyice yumuşadıklarında süzün ve ezerek püre haline getirin.
Püre hâlindeki patatesin içine ezilmiş sarımsağı ve sıcak sütü ekleyin. Düşük ateşte karıştırarak homojen hale getirin.
Tereyağını ekleyip iyice yedirin. Pürenin iyice parlak ve pürüzsüz olması gerekiyor.
Peyniri ince uzun şeritler halinde doğrayın ya da rendeleyin. Patates püresine azar azar ekleyerek tahta kaşıkla sürekli karıştırın. Karışım uzayan, lastiksi bir kıvama gelene kadar karıştırmaya devam edin (yaklaşık 5–10 dakika).
Aligot, sıcak sıcak servis edilmelidir. Tek başına doyurucu bir ana yemek olabilir ya da yanında kızarmış sosis, et ya da sebze ile sunulabilir.
Not: Aveyron bölgesinde kutsal kabul edilen bu tarif, soğuk günlerin iç ısıtan eşlikçisi.

|